Sääasema ja webkamera

Aloittaja Toma, huhtikuu 29, 2012, 20:31:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toma

Pidettin tuossa talvella hieman kehityspalaveria Nummelassa ja meikäläinen päätyi sitten ryhmään jossa, yllätys yllätys, käsiteltiin mm. nettiasioita ja muitakin yleisiä palveluita.
Esitettiin että sääasemalla ja webbikameralla olisi antaa paljon lisäarvoa siihen että tekeekö päätöksen lähteä kentälle vai ei. Kamerasta voi tsiigailla onko hinausta ja onko muita jo paikalla ja näkeehän siitä pilvitilanteenkin. Sääasema sitten tietenkin kertoo mitä sillä rintamalla tapahtuu ja näkeehän siitä myös hieman mitä on tapahtumassakin lähitulevaisuudessa.

Kerron tässä nyt vain jos jotain moinen kiinnostaa niin mihin päädyin...

Suhteellisen pitkän tutkimisen jälkeen tein päätöksen ostaa seuraavat tuotteet:

Sääasema: Davis Vantage Vue: http://www.vantagevue.com/products/product.asp?pnum=06250
Ja kameraksi: Panasonic WV-SW175: http://www.panasonic.com/business/psna/products-surveillance-monitoring/network-security-cameras/fixed-cameras-color/WV-SW175.aspx
Yhteytenä toimii rajaamaton Saunalahden 3G mokkula ja Zyxel NBG4115 Langaton 150 mb tukiasema 3G-tuella, lisäksi hieman DNS palvelua jotta saa nimen 3G:n alati muuttuvalle IP osoitteelle ja paketti oli valmis.
Nuo kaikki saa periaatteessa toimimaan 12v akulla jos sähkönsaanti on haasteellista, lataukseen sitten vaikka tuuligeneraattori ja aurinkokenno, meillä nyt sattumoisin on tuolla sähköä joten sen kanssa ei ongelmaa.

Sääasema asennettiin lauantaina ja on nyt toiminassa. Asema löytyy osoitteesta http://www.efnu.fi/weather (sivut ovat vielä kehitteillä joten älkää pelästykö)
Kamera on vielä matkalla UK:sta tännepäin viimeksi kun katsoin niin se oli jo Hollannissa. Luultavasti saan sen toimintaan ensi viikonlopuksi.

Tässä vielä hieman kuvia asennuksesta...


Hieman joutui vahvistamaan vanhan "lennonjohto" rakennuksen seinää että masto pysyy kiinni


Masto menossa ylös


Ja ylhäällä on, ei muuten huoju eikä vipota, samaan mastoon tulee webbikamera joten näkymä pitäisi olla stabiili


Muutama puu jouduttiin siivoamaan pois kameran tieltä runkojen siirrossa käytetiin Nissan merkkistä maataloustraktoria


Kauhia määrä oksia tuli neljästä onnettomasta männystä


Ja tehtiin vielä hylly missä Vantage vuen konsoli ja zyxelin reititin komeilevat


Terveisin
Tom Arppe

Toma

Nyt on kamerakin asennettu väliaikaisesti räystääseen, menossa ensi viikolla tai viikonloppuna sinne tolppaan.
Hieman haasteita on yhteyden kanssa joka saisi olla nopeampi, mutta ongelmana on tuo korkeus (n. 120m), tukiasemat kun tuuppaavat olemaan suunnattu vaakatasosta alaspäin sinne minne ne ihmiset yleensä ovat...

Kun nyt sitten olin sen kameran kanssa hieman pelleillyt niin tuli mieleen että tuollahan voisi tehdä hienon stop-motion leffan kun siinä on mahdollisuus lähettää kuvia ftp palvelimelle tietyn väliajoin ja kuvat ovat nimetty pvm/ajan mukaan. Tein sitten hieman elämää suuremman skriptin joka ensin muuttaa kaikki failit sen nimiseksi (oikeassa järjestyksessä) että komentojonosta ajettava video dekooderi ymmärtää niitten päälle ja sama skripti siten vielä lataa valmiin tuotoksen YouTubeen kaikkien pällisteltäväksi. Kaikki tämä tapahtuu nyt täysin automaagisesti.

Joka päivä kuvia otetaan talteen noin. 3s välein 10:00 – 22:00 välisenä aikana ja tästä koostetaan sitten video klo: 22:30 joka tuuppaantuu tuubiin hieman tuon ajankohdan jälkeen. Päivästä tulee noin 4min pitkä.

Tässä ensimmäinen tuotos (hieman lyhyempi päivä), hieman yhteydet pätki tuolloin mutta hyvin näkee miten sää parantuu ja Cumulus pilvet popsahtelevat:


A day at the Nummela Airport. Date: 05.05.2012

Kameraa pääsee katsomaan livenä:

http://efnu.viewnetcam.com/cam (muilla selaimilla kuin internet explorer, tehty oikeastaan ipad ym sormilla hiplattaville värkeille)
http://efnu.viewnetcam.com/mobile (kuten nimi sanoo niin kännykkäliittymä, missä staattinen kuva joka päivittyy aina kun päivität ruutua)

http://efnu.viewnetcam.com/live/index.html?Language=0 (Internet explorer liittymä, todella hidas ja haluaa asennella vaikka mitä sinun koneelle, en suosittele)

Kuten sanottu niin sse kaista ei ole päätä huimaava joten jos monta on katsomassa niin varmaan on hidasta.

Säätietoja voi udella seuraavista osoitteista

Perusnäkymä: http://www.efnu.fi/weather
PHP hässäkkä: http://www.efnu.fi/phpweather
Iphone ym. mobiilit: http://www.efnu.fi/mobile
Jos oikein haluaa kokeilla onneaan niin sitten Microsoft Silverlight hässäkkä löytyy täältä: http://www.efnu.fi/nyt





Terveisin
Tom Arppe

HarriL

Miten on Vue toiminut? Sivut näytti päivittyvän kun äsken katselin. Barometri näytti perunoita, mutta muuten näytti suht uskottavalta datalta. Itselläni on Fine Offset-halpis sääasema, jota mm. Clas Ohlson myy jollain nimellä ja siinä nimenomaan baro pitää kalibroida vähän väliä. Muutenkin mitatut arvot ovat mielestäni vähän mitä sattuu, mutta olipahan edullinen ostos. Tosin paikkakaan ei välttämättä ole optimaalinen, vaikkei mikään ihan huonokaan.

Tuli askettäin hankittua Vantage Vue Fine Offsetin tilalle kun halusin luotettavampia arvoja. Lieneekö Vue kuitenkin samaa tavaraa kalliimmassa kuoressa? Kuvittelin myös että jonkinnäköinen PC-liitäntämahdollisuus olisi vakiona kuten yleensä on, mutta ei näköjään Davisin tapauksessa. Siihen tarvitaan siis kallis lisävaruste, joita Davis tarjoaa erilaisia. Tuo EFNU:n systeemi vaikuttaa mielenkiintoiselta kun siinä ei ilmeisesti tarvita erillistä PC:tä. Onko kyseessä Vantage Connect vai jokin muu?

Edit: Ei taida säätila sittenkään päivittyä niin kuin pitäisi. Sivu päivittyy 10sek välein, mutta arvot eivät muutu. Onko laite juntturassa?

Toma

Juu, yhteys katki, pitänee käydä pienellä boottauskäynnillä siellä, 3G yhteys on hieman haasteellinen harjun päällä kun antennit ovat suunnattu sinne missä enemmistö on eli harjun alapuolella...
Terveisin
Tom Arppe

Toma

Noniih, taas toimii. Kuvittelin että olisi päässyt lentämään kuivalta maalta jo nyt mutta lumitilanne näyttää aika tiukalta vielä. Tuolta ei kyllä jaksa kaivaa konetta ulos vaikka hankikanto onkin aivan loistava ja suksilentokeli mitä parhain
Terveisin
Tom Arppe

HarriL

Oho, onpas siellä talvisen näköistä. Onko noin paljon kinostanut vai "lukitaanko" halli talven ajaksi auraamalla lumimuuri ovien eteen? Sääasema ja webkamera kyllä toimivat näköjään taas hienosti.

4trade

Eiköhän tuo ole katolta tullut. Toma, saat tarvittaessa minulta kätevän välineen lainaan, tuohon koneen ulos kaivamiseen:
Quidquid Latine dictum sit, altum videtur

Toma

Viimeksi käytettiin moottorisahaa, kun se hanki oli ihan umpijäässä. Mutta sinä ja lapio käy ihan hyvin kanssa :)
Terveisin
Tom Arppe

Kari Talvio

Tuollainen kinostus on sellainen ikävä juttu, että josko syystä tai toisesta alkaisi tulipalo hallissa esimerkiksi jonkun tehdessä huoltoa tai kikkaillessa, ei kalustoa saa pihalle pelastettua mitään vaan kaikki menee samalla kertaa. Itse kokisin turvallisemmaksi piänet lumityöt silloin tällöin ;)
Tänä päivänä tuohon määrättäisiin lumiesteet koko mitalle.

Itse olen ihmetellyt tässä lähialueen pikkukentällä tehtyä hangaaria, jossa "pulpettikatto" tehtynä siten, että kaataa juurikin lentokoneiden kulkuovien puolelle. :uglystupid2:
En näe sen kaltaisessa suunnittelussa tai rakentamisessa vähäistä järkeä. Kovasti paljon käytännöllisempi olisi kaato taaksepäin. Mutta se nyt on vaan mun miälipiteeni.
Kari Talvio, Tampere

Renekaattori

Lumikuormat on kyllä syytä ottaa vakavasti huomioon näitä leko halleja rakentaessa.Tässä muutama kuva täällä Pohjanmaalla vasta valmistuneesta yksityisestä hallista.Katto on taakse kallistuva ns.pulpettikatto ja runko sekä kattorakenteet ovat peräisin teräksisestä voimalinja paalusta,joten katto kyllä kantaa ainakin kahden talven lumet yhdellä kertaa...
Hallissa on myös erittäin toimiva ja helppokäyttöinen ovirakenne.Siinä ovipressu kelautuu sisällä olevasta kammesta kiertämällä,alareunan painona olevan putken ympärille,joten mahdollinen oven eteen kinostunut lumikaan ei estä oven avaamista.

mattir

Mitkäs on kokemukset kun aikaa on kulunut. Onko Vantage Vue hintansa väärtti ja riittääkö aurinkokennolla tuotettu sähkö talvellakin?

Tuliko tuossa softaa mukana, vai jouduitko tekemään kokonaan itse?

Ähtärin kentälle olisi tarkoitus laittaa sääasema ja tässä nyt arvotaan minkä sinne hankkisi...

Ähtärissä ollut Tuomarniemen sääasema lopetti ja siellä oli käytössä Vantage Pro 2.

Noita ilmaisia sääasemasoftia löysin ainaskin nämä:

https://jim-easterbrook.github.io/pywws/doc/en/html/index.html


http://sandaysoft.com/downloads

Toma

Kyllä tuo Vantage Vue on toiminut aina ja hyvin, vielä en ole vaihtanut sitä pientä nappiparistoa joka siihen tietoa keräävään yksikköön tulee (kolmas vuosi meneillään) eli hyvin on aurinkovoimaa riittänyt.

IP loggerissa on tosin hieman haasteita.

1. Vantage Vuessa onpatterivarmennus mutta jos virta katkea esim. reitittimestä niin ip Loggeri ei osaa hakea uutta osoitetta DHCP palvelimelta eikä sitä voi määrätä kiinteäksi ja homma tyssää siihen kunnes menet boottaamaan laitteen käsin
2. Käsin sen joutuu tekemään sen takia koska joka bootissa Vue pyytää päivämäärää eikä suostu jatkamaan ennen kuin sen on antanut, joten autobootti ei onnistu

Pisin yhtäjaksoinen aika minkä tuo on toiminut on kyllä ollut yli 4 kuukautta putkeen joten ihan ok. Jos sinulla on kiinteä yhteys niin sitten ei varmaan ole ongelmaa sen loggerin kanssa.

Tuo Cumulus softa on myös toiminut hyvin, tosin sen vaatimuksena on Windows mutta webbisivut voi toki generoida minne käyttikselle hyvänsä vaikka FTP:n yli. Ei ole kokemusta tuosta PYWWS softasta.
Terveisin
Tom Arppe

Toma

Ai niin unohtui....

Täältä löytyy aika hyvä lista eri softista: http://weatherbyyou.com/software.php
Terveisin
Tom Arppe

HarriL

Minullakin on Vantage Vue IP loggerilla käytössä ja ihan hyvin on toiminut. Aikaisemmin oli Fine Offset halpisasema liitettynä Cumulus-tietokoneeseen. Sekin toimi ihan hyvin pari vuotta samoilla pattereilla ja olisi varmaan jatkossakin toiminut. Teki vain mieli hienompaa laitosta ja siksi tuli Vue hankittua. En myöskään halunnut pitää koko ajan tietokonetta cumuluksen kera käynnissä. Tyydyin helpompaan ratkaisuun eli Davisin weatherlink-palveluun, jonne IP logger päivittää tiedot kerran minuutissa.
http://www.weatherlink.com/user/harrilum/

Lisäksi päivityksen voi laittaa menemään vaikka Weather undergroundiin.
http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IPIRKANM11
Ei yhtä hieno kuin Cumulus, mutta on myös vaivaton käytössä.

Samaa ei voi sanoa Davisin langattomasta vahvistimesta, repeaterista. Se toimi jonkin aikaa ja sitten lakkasi. En ole vielä vaihtanut patteria, mutta luulisi laitteen toimivan yli puoli vuotta kun sen pitäisi toimia auringon voimalla ja patteri on ainoastaan back-uppina.


Nils Rostedt

Lainaus käyttäjältä: Toma - toukokuu 02, 2014, 09:04:41

IP loggerissa on tosin hieman haasteita.

1. Vantage Vuessa onpatterivarmennus mutta jos virta katkea esim. reitittimestä niin ip Loggeri ei osaa hakea uutta osoitetta DHCP palvelimelta eikä sitä voi määrätä kiinteäksi ja homma tyssää siihen kunnes menet boottaamaan laitteen käsin
2. Käsin sen joutuu tekemään sen takia koska joka bootissa Vue pyytää päivämäärää eikä suostu jatkamaan ennen kuin sen on antanut, joten autobootti ei onnistu

Itselläkin sama laitteisto odottaa pystytystä mökille, joten tuli mieleen:

Voisiko tuon ongelman kiertää rakentamalla "köyhän miehen UPSin" käyttämällä 12 V akkua? Eli akkulaturi lataa 12V akkua josta otetaan 12V/5V muuntimella sähköt konsolille ja vastaavasti reitittimelle?

Vai tuleeko silloin vain lisää vikamahdollisuuksia? Tietenkin jos puu kaatuu sähköjohdon päälle se ei paljoa auta, mutta kestäisi ainakin lyhyet sähkökatkot ?

Toma

Et tarvitse edes muunninta melkein kaikki reitittimet toimivat suoraan 12 voltilla. Eli reititin toimimaan vaan suoran akusta ja akkuun seinästä ylläpitolataus päälle. Jos sähköt katkeaa niin homma jatkuu kuten mitään ei olisi tapahtunut, ja siihen kun laitat halvan 60AH akun niin se jatkuu todella pitkänkin sähkökatkoksen yli.

Itse konsolissa on patterivarmennus ja sekin toimii yllättävän pitkään niillä, mutta toki siihen voi tehdä akusta suoraan sen 5v muunnoksen. Esimerkiksi Nokian vanhemman kännyn röökisytkärilaturi toimii aivan loistavasti (ja menee liitinkin suoraan vantageen) ja niitähän kaikilla on laatikoisaan makaamassa.
Terveisin
Tom Arppe

mattir

Kun on laiska niin asiat ratkeavat luonnostaan, tällainen kannettiin kerholle (Vaskuulle kiitos):

http://www.clasohlson.com/fi/S%C3%A4%C3%A4asema/36-3242

Tuulimittarin voi joutua laakeroimaan uudestaan ja kalibroimaan , mutta muuten kait toimiva laitos.

Tämän voi liittää Raspberryyn:

http://www.weather.dragontail.co.uk/index.php?page=pywws_setup

Johonon värkätty muuten myös ADS-B "tutka"

http://www.afraidofsunlight.co.uk/weather/index.php?page=radarpi

Yritetään tällä setillä ja jos taidot loppuu niin Cumulus + XP-kone on pakotie.

mattir

Lainaus käyttäjältä: Toma - toukokuu 06, 2014, 13:26:34
Et tarvitse edes muunninta melkein kaikki reitittimet toimivat suoraan 12 voltilla. Eli reititin toimimaan vaan suoran akusta ja akkuun seinästä ylläpitolataus päälle. 

Sitten laturin suhteen täytyy varmistua siitä, että se muistaa katkon jälkeen mitä oli tekemässä, ainakin aikaisemmin esim. Benton merkkiset eivät muistaneet katkon jälkeen mitään mistään. Oma Bilteman 25A älylaturi muistaa ja myöskin oma 4A:n halvin  C-tek.  Perinteisellä laturilla akku kuivaa aika äkkiä, eli tuollainen itsestään ylläpitolataukseen siirtyvä älylaturi säästää hintansa jo vuodessa.

mattir

#18
Eilen 25.6 asentui sääasema Karhunkankaalle, Ähtärin kevytlentopaikalle.

Kerho sai lahjoituksena kaksi tavallista vanhaa Pentium 4 tietokonetta, joissa Windows XP OEM lisenssit mukana. Siis toimeen... ja koneeseen ensiksi uusi puhdas XP asennus. Turhat rohjakkeet pois verkkosetuksista ja käyttöön jätetään vain tcp-ip protokolla eli Windows työryhmät ja jaot tms. pois verkkoasetuksista. Ylimääräiset palvelut voi sammutella pois jos tietää mitä tekee, ohjeita vaikka täältä:

http://www.blackviper.com/service-configurations/black-vipers-windows-xp-x86-32-bit-service-pack-3-service-configurations/

Netin hoitaa 3G-mokkula josta portit avattu (Sonera/Telefinland APN: opengate, 2€/kk, Saunalahdella APN=internet4 ainakin vielä ilmainen) mokkula taas kiinni TP-linkin TL-MR3220:ssä jonka portti 80 uudelleen ohjattu (tp-linkissä virtual server) sisäverkon Cumulus/palvelinkoneen ip:n porttiin 80, muut portit tukittu TP-Linkin palomuurissa, Advanced security paneelista päälle DoS yms. estot.

Oman (ja vain oman) purkin avoimia portteja voi kolkutella ja etsiä kun systeemi on valmis esim. nMapilla

http://nmap.org/download.html#windows

Ei saisi löytyä muuta kuin tuo palvelinportti 80 ja muut tieten tahtoen avatut portit muuhun omaan käyttöön. Huom! kytke UPnP tuki aina pois jos reitittimessäsi sellainen on!

Mokkulanetin vaihtuvan ip:n vuoksi tarvitaan dynaaminen dns, ilmainen on esim. http://www.noip.com/ , tuonne avaa tilin ja varaa tunnuksen. Ähtärin sääasema löytyy osoitteesta:

http://karhunkangas.onthewifi.com

Dynaanisen DNS tuki on tuossa tp-linkissä vakiona, jos purkistasi sitä ei löydy niin pc:hen voi asentaa softan joka hoitaa homman.


-sääaseman purnukka usb piuhalla kiinni koneeseen

-ensin sääaseman 36-3242 mukana tullut romppu koneeseen ja asennus

-Cumulus koneeseen http://sandaysoft.com/products/cumulus sääaseman tyyppi : Fine Offset

-www-palvelimeksi Hiawatha https://www.hiawatha-webserver.org/download asennuksen jäkeen muutetaan hiawatha.conf tiedostossa lopusta : WebsiteRoot = C:\Cumulus\web

-palomuuriksi laitoin vanhan kunnon Kerio Personal Firewall 2.1.5, löytyy täältä http://www.321download.com/LastFreeware/page7.html

-java https://www.java.com/en/download/

-haetaan Cumulukselle kiva template eli www-sivujen pohjat ja kopioidaan ne ohjeen mukaan ja tehdään cumulukseen asetukset niille, meillä on tämä (huom! piti tosin käsin korjata jotta toimivat): http://weatherbyyou.com/demo/sunny_weather/

-käytettävän webbikameran ajurit jos se sellaiset vaatii

-julkista webbikameraa varten http://www.yawcam.com/download.php

-yawcamin asetuksista "Connection" kaikki raksit pois ja "Output-> file" kohtaan type=jpg, path= C:\Cumulus\web\images\webcam.jpg sen jälkeen tikataan pääikkunan FILE "enable" nappulaa jolloin kuvia alkaa tallentua

- ohjelma pingaamaan vaikka osoitetta 8.8.8.8 tms. jatkuvasti jotta nettiyhteys pysyy hereillä, itsellä tämä: http://www.tools4ever.com/software/additional-software/freeping/

-käynnistetään Cumulus, Hiawatha (käynnistyslinkki löytyy C:\Program Files\Hiawatha), Yawcam ja vastaillaan Kerion palomuurin kyselyihin

-yritetään josko sivut löytyvät internetistä....

Tarkemmat kuvat Cumuluksen asetuksista ja anturihässäkästä katolla kunhan jaksan niitä napsia.


Niin ja se linkki malliesimerkistä:

http://karhunkangas.onthewifi.com

Kieli on sivuilla toistaiseksi englanti.

mattir

#19
Microsoft otti ja pudotti ainakin omista no-ip.org hosteista alas kaksi kolmesta. En näemmä ollut ainoa:

https://www.noip.com/blog/2014/06/30/ips-formal-statement-microsoft-takedown/

Olipahan taas fiksu veto :-( Pätkii edelleen...

Toma

Sama ongelma, efnu.fi ei saa yhteyttä sääasemaan kun käytössä on juuri tuo no-ip.org osoite. perhana kun saisi kiinteän IP:n mobiililiittymään...
Terveisin
Tom Arppe

mattir

Vaihtelin helpoimman kautta uuden osoitteen, toivotaan ettei tarvii tuohon heti uudestaan puuttua:

http://karhunkangas.onthewifi.com

Toma

Tiedoksi muuten että jos joku käyttää Vantage Vue sääasemaa niin siihen on saatavilla uusi Firmware päivitys:

http://www.davisnet.com/support/weather/downloads/software_direct.asp?SoftCat=2&SoftwareID=233

Tämä päivitys, ainakin minulla, korjasi tilanteen mistä se ei aikaisemmin toipunut, eli jos nettiyhteys meni nurin (mitä se harmittavan usein tekee mokkulan kanssa) niin se ei enää jatkanut raportointia IP loggerin yli palvelimelle vaikka yhteys tuli takaisin. Nyt FW version 3.00 jatkaa.

Ravaaminen kentälle boottaamaan laite vähentyi huomattavasti...
Terveisin
Tom Arppe

LauriT

Hei, Tom.

Tämä menee hieman ohi alkuperäisestä aiheesta, mutta saattaa kiinnostaa ja varmaankin kykenet antamaan minulle hieman lisää tietoa aihepiiristä.

Kävin ensimmäistä kertaa Räyskälässä lentäen, en kirjoita lentokoneella, koska jotkut voisivat väittää, että ultra ei ole lentokone, vaan lentävä laite, mutta minä koin Räyskälässä toimivan Vaisalan sääaseman erinomaisen hyödylliseksi. Heräsi ajatus, että niitä voisi olla muillakin yleis- ja kevytilmailijoiden suosimilla kentillä. Koska laitteita tulee, ne kehittyvät ja niitä valmistetaan, niin ainoa ongelma on osto- ja ylläpitohinta ja huolto ja valvonta. Kuvittelen kuitenkin, että jos laitteet saadaan hankituksi, niin talkoovoimaa voisi löytyä niiden ylläpitoon. 

Laitteet ovat hieman kalliita yksittäisen lentokerhon hankittavaksi ja jos sääasema hankitaan, niin siitä tietenkin hyötyvät kaikki ilmailijat, jopa sellaiset, jotka eivät juuri sille kentälle laskeudu.  Lähtekäämme sellaisesta olettamuksesta, että yksi asema maksaa luokkaa 20 - 25 tuhatta euroa. Jos ostaisimme useamman, niin saattaisimme saada vähän alennusta. 

Olisiko mahdollista perustaa jonkunlainen "potti", olkoon se yksinkertaisimmillaan vain pankkitili, jota joku tai jotkut kerhot valvoisivat, johon aktiiviset lentäjät pistäisivät esimerkiksi 20-30 euroa vuodessa, sääasemien ylläpitoon. Jokainen voisi hankkia sinne sponsoreita, tai sponssata itse omilla tai yrityksen tai suvun varoilla ja tukea siten paremman säätiedon saamista. Olisiko tämä sellainen asia, johon joku SIL:in hankeraha sopisi?

Jos 500 - 700 lentäjää pistäisi tähän 30 euroa vuodessa, olisi se 15000 - 21000 vuodessa, jos saisimme samanverran muuta sponssia, niin homma lähtisi vähin erin käyntiin.  

Ajantasaiset säätiedot ovat tärkeä turvallisuustekijä ja varsinkin sään yllättäessä ja vaatiessa etsimään varalaskupaikkaa, olisi sellaisen säätieto hyvin tervetullut.
- Lauri Tarkkonen

Toma

Morjens Lauri,

Vaisala tekee erinomaisia sääasemia mutta hyvin toimiviakin laitteita saa huomattavasti halvemmalla. Muun muuassa Davis tekee ihan Pro tason laitteita. Se mikä niistä yleensä jää uupumaan on esim. pilvikorkeus mikä on todella hyödyllinen taas lentäjille. Davis arvioi pilvikorkeuden laskennallisesti joka ei ole sama asia, se on parhaimmillaan arvaus joka voi osua suhteellisen lähelle. Tosin ehkä kombinaatio Vaisalan "Ceilometeristä" ja Davisin sääasemasta voisi olla ratkaisu.

Suurin ongelma on tämän tiedon luotettava välittäminen lentäjälle, eteenkin jos se lentäjä on jo ilmassa. Automaattiset sääasemat jotka "rupattelevat" radioon on jo luultavasti sen verran hinnakkaita että sitä  rahamäärää ei ole talkoovoimilla mahdollista saavuttaa. Ja vaikka vain pysyttäisiin nettimaailmassa (kaikillahan on jonkunlainen laite millä netistä voi noita teitoja onkia ennen lentoa... eikö) niin engelma monella kentällä on juuri tuo nettiyhteys, miten san saisi niin luotettavaksi että sääaseman tietoihin voi luottaa.
Nummelassa juuri tämä viimeinen on tällä hetkellä ongelma, GSM antennit on suunnattu sinne missä ihmiset on, eli harjulta alaspäin, ei sen päälle. Yhteys on parhaimmillaan katkonainen. Joissain kentillä missä on kiinteä nettiyhteys tuo ei ole ongelma ja siellä tuommoisen järjestelmän voisi hyvin saada "tuotteistettua" niin että pienillä nimen ja koordinaattien muutoksilla saisi nopeasti toimivan paketin kentälle.

Nyt en ole pitkään aikaan käynyt Räyskälässä, onko niillä siis radioon rupatteleva versio sääasemasta?
Terveisin
Tom Arppe

LauriT

Sikäli kuin olen ymmärtänyt oikein, Räsykälän sään selaimella, jolloin näytön alareunassa on myös METAR ja sitten sen voi kuulla ilmailuradiossa kun näpäyttää tangenttia kaksi kertaa. Jälkimmäistä en kokeillut, kun sää oli jo niin selkeä, ettei ollut tarvetta, ja keskityin enemmän välttelemään purjelentäjiä. 

Missähän hinnoissa nuo halvemmat kilpailevat laitteet ovat?  Tosin suosisin mieluummin kotimaista, jos vain varat sallivat. Tosin tunnen asiaa kovin huonosti, aloitin vasta tämän puolen selvittelyn. 
- Lauri Tarkkonen

Toma

Nuo davisin Pro laitteet jossa on kaikki anturit ovat reilusti alle tonnin, noin 770€ plus lähetyskulut. Tuosta vaisalan Ceilometeristä en tiedä hintaa.
Terveisin
Tom Arppe

LauriT

En osaa verrata laitteita, kun en ole nähnyt kummankaan speksejä, mutta soitto Vaisalaan antoi ensi arvauksen hinnaksi 20 tuhatta euroa. Mikä on tietenkin aivan eri luiokkaa. Räyskälän laite antaa pilvikorkeuden kolmeen kerrokseen. 

Kenties pähkähullu ajatukseni on, että jos joku organisaatio, vaikkapa SIL tai joku aktiivinen lentokerho tai vaikkapa Malmin "vitoset", mukaan saa tietenkin liittyä kuka vaan, keräisi rahaa, vaikkapa 20-30 e/v sääasemien hankkimisenen ja ylläpitoon ja niitä sitten "siroteltaisiin" sopiville kentille, joilla olisi liikennettä, mutta ei sääpalvelua.  Kun otin asian keskusteluun KILA:ssa, niin esiin nousi myös toivorikkaita ajatuksia sponsoreista, jos laitteen näyttöön saisi, jonkun pienen ruudun sponsorista. 

Pitäisin hyödyllisenä, että asema vastaa myös radiokutsuun, esimerkiksi juuri niin, että oikealla jaksolla kaksi tangentin painallusta herättää sen lukemaan "atiksen".  Erityisen hyödylliseltä tämä tuntuisi silloin kun matkasuunnitelmat jostain syystä, esimerkiksi suunnitellun reitin varrelle ilmestyneen sumun, matalan pilvikerroksen tai jäätävän sateen vuoksi olisi estynyt. Voisin myös kuvitella, että vaikka en olisikaan menossa esimerkiksi Räyskälään, vaan vaikkapa Jämille tai Forssaan, niin mikäli tilanne on suspekti, voisin kysäistä Räyskälän sääasemalta minkälaista keliä matkan varrella on tarjolla ja kiertää sen kauempaa, jos siellä on tukkoista. Kyllä minun mielestäni tällaisen palvelun parantamisesta kannattaisi muutama kymppi vuodessa maksaa.  Tietenkin joukkoon mahtuu myös niitä, jotka eivät katso tällaista palvelua tarvitsevansa tai ovat sitä mieltä, että on mukavampi käyttää palveluja, joihin ei ole tarvinnut itse investoida. 
- Lauri Tarkkonen

Teppo Miettinen

Mutta eikös noita sääasemia ole ilmatieteen laitoksen puolesta jo aika kattavasti ympäri suomen?
http://www.ilmailusaa.fi/images/icao/FMI_AWS.png

Ja säätiedot näkyvät keskitetysti ilmailusää.fi sivustolla.

LauriT

Sääasemia on kyllä runsaasti, mutta aukkoja on. Ehkä pieni esimerkki auttaisi: Haluan mennä teiskoon syksyllä mieluummin aamupäivällä. Kentällä on usein sumua, joka sitten auringon noustessa häipyy.  Lämimmät METARit ovat Tampereen Pirkkala ja Halli, joista voi arvata aika paljon tuulen suuntaa ja yleistä säätä, mutta pilvenkorkeus tai sumu Teiskon kentän päällä ovat vielä arvoitus.  Kun menin viime viikonvaihteessa Räyskälään, niin oli todella hyvä seurata pilven korkeuden nousua Vaisalan automaattiselta sääasemalta. AWS-Metar antaa todella hyviä tietoja, niillä voi hyvin saada kontrollipisteen matkan varrelle, mutta enempi parempi.

Kun olen keskustellut asiasta kokeneempien lentäjien kanssa ja todennut, että ainakin minä suhteellisen tuoreena, joskin iäkkäänä lentäjänä haluan enemmän informaatiota, niin he sanovat, että he kokeneempina haluavat vielä enemmän.
- Lauri Tarkkonen

Teppo Miettinen

Tällaiseen tarkoitukseen kustannustehokkaampi ratkaisu voisi olla hyvälaatuinen web-kamera.
Yleisen pilvikorkeuden ja sään saa metareista ja sitten tilanteen kentällä kamerasta. Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat metaria...

Jarmo Uusimäki

Kameroita saisi tosiaan olla nykyistä enemmän.  Kelikameroita on aika
kattavasti, mutta valitettavan harva niistä näyttää palaakaan taivasta.

Toma

Halvimmillaan hyvälaatuinen HD tason web camera on vain karvan yli 100€ joten se ei ole sinänsä mikään iso kustannus. se yhteys vaan on usein pikku haaste.

Tämmöistä halpaa Pan&Tilt kameraa voin suositella http://foscam.fi/foscam-fi9831w-1-3mega-pixel-h-264.html
Itsellä semmoinen roikkunut tuossa etuoven lipan alla ulkona (vaikka sisäkamera onkin) jo toista vuotta ja kuvanlaatu on yllättävän hyvä.
Jos haluaa varsinaisen ulkomallin niin tämä: http://foscam.fi/store-root-category/foscam-fi9828w-1-3mega-pixel-h-264-dome.html
On luultavasti ihan ok.

Heti kun mennään "oikeisiin" valvontakameroihin kuten esim. mobotix niin puhutaan ihan eri summista.
Terveisin
Tom Arppe

LauriT

Edellä esitetään, että automaattisen sääaseman korvaisi web-kamera. En epäile, etteikö useampikin lentäjä voisi tai uskaltaisi tehdä lentopäätöksensä web-kameran kuvan perusteella. Minua huolestuttaa tässä lähinnä pilvikorkeus ja mahdollinen sumu. Kun nyt 21.9.14 klo 09:37 katson Nummelan sääennustetta ja näen lämpötilan ja kastepisteen olevan varsin lähekkäin 13.2 ja 13 astetta, kun vielä kosteus on 99 %, niin epäilen siellä olevan sumua tai pilven alareuan olevan varsin matalalla,  kuitenkin selvästi alempana kuin Broken 1500, jota monin paikoin pidetään vähemmän kokeneen harrastelentäjän alarajana. Jos vertaan tätä Räyskälän sääasemaan, joka antaa minulle pilvenkorkeuden, niin onhan tässä ero. 

- Lauri Tarkkonen

Toma

Kuten tuossa aikasemmin taisin mainita niin kyllähän tuokin sääasema tekee laskelman pilvikorkeudesta juuri noitten arvojen perusteella ja nyt tuo näyttää tältä, eli en ehkä lähtis kokeilemaan :)



noita arvoja pääsee katsomaan kun painaa "Mittarit" kohtaa menusta: http://efnu.fi/weather/gauges.htm

Web camera kyllä myös verifioi että aika matalaa tuo keli näyttäisi olevan

Terveisin
Tom Arppe

LauriT

Kiitos Toma, tietämätönkin viisastuu, kun uskaltaa paljastaa tietämättömyytensä.  Eipä olisi Malmilta päässyt lähtemäänkään, kun lahjomaton METAR antoi BKN011. :-). Lahjomisesta puheenolleen, Päivi Hokkanen, joka toimi vuosikaudet Malmin Briefingissä kertoo, että hänelle luvattiin useammatkin kahvit, jos hän suostuisi nostamaan pilven alarajaa Malmin Metarissa sadalla tai kahdellasadalla jalalla. Jotkut lentäjät lentävät numeroiden eikä todellisen pilvikorkeuden mukaan. Viimeaikoina, vaikka lentosää onkin ollut aika upeaa, on siellä täällä ollut sumulauttoja ja satunnaisia pilvenhattaroita, ainakin yksi Malmille palaamassa ollut ultra päätti jäädä Savikkoon, kun edessä oli pilviseinä ja eilenkin taisi useampikin Malmilta Vesivehmaalle pyrkivä kääntyä takaisin. koska edessä oli aika tukkoista. Syksyn edetessä ilmat tulevat tukkoisemmiksi. Lentäminen on syytä korvata kuppilatiimalla.   
- Lauri Tarkkonen

mattir

Clasun tuulimittarin laakeri kesti käyttöä pari kuukautta, tilasin laadukkaampia tilalle:

http://www.bocabearings.com/productdetail.aspx?ItemID=4416&MODSYSID=0&ProductSubGroupID=0

Takuuseen ei tuota kannata vaihtaa kun tilalle tulee uusi samanlainen 2kk malli. Tämä tuleva vika toki oli tiedossa mutta näinkin lyhyt kestoikä oli kyllä yllätys.

mattir

Nyt on tullut pari kertaa resetoitua paikan päällä tuo näyttöyksikkö syystä että usb-tiedonsiirto jämähtää. On näitten wh1080 sukuisten halpispurkkien tyyppivika. Vastaanotin/näyttöyksikkö toimii ihan hyvin Cumuluksen orjana pelkällä usb:n tarjoamalla 5V:lla ilman paristoja. Tuon jämähtämisen syyksi on arveltu liian korkeaa jännitettä tai radiohäiriöitä jotka kiipeävät purkkiin usb-piuhaa pitkin. Ratkaisuna on tarjottu jännitteen alentamista diodilla tai parilla 5V linjassa ja/tai usb-jatkokaapelia. Itse törkkäsin tuon  kiinni webkameran viereiseen usb-töpseliin josko sen niistämä 0.5A saisi jännitteeseen pienen montun aikaiseksi. 

Myös ilmankosteusanturi näytteli mitä sattui ennen kuin tiedonsiirto jämähti, tiedä sitten oliko samaa vikaa...

Toma

Minulla oli samankaltainen ongelma Davis Vantage Vuen kanssa, IP loggerin datan tulo loppui aina jos yhteys oli alhaalla pidemmän aikaa. Onneksi uusi Firmware päivitys korjasi tuon asian.

Muutama viikko sitten alkoi datan lähetys taas pätkimään mutta huomasin että kysessä oli vaan ulkoisten anturien antama data joka puuttui, ja vaan yöllä... 
Diagnoosi: paristo loppu. Päivällä anturiyksikön aurinkokenno toimii mutta heti kun tulee pimeää niin loppuu, ja sitä pimeetä riittää tänä vuodenaikana. 

Loppukevennykseksi sitten patterinvaihto-operaatio. Valitsemallani muusikilla haluan vain välittää että suurempikin möhköfantti liikkuu kun on tosi kyseessä. Suuri on myös luottamus rakenteisiin, itsehän olin mukana asentamassa koko höskän :D

En tosin suosittele, lentäjä ei kuulemma osaa lentää ilman sitä kehikkoa ympärillään, joka myös lentolaitteeksi kutsutaan.


http://youtu.be/RbrjxJ-yIJo
Terveisin
Tom Arppe

mattir

Nyt alkoi ilmankosteusanturin oireilu taas, ei muuta kuin tikkaat esille täälläkin.

mattir

#40
Ilmankosteusanturi on vielä korjaamatta, vaikuttaisi kylmäjuotokselta kun pakkasella pelaa oikein. Laittelin toisenkin Clas Ohlssonin aseman omaan käyttöön ja totesin että siitä on sitten ulkolämpötilan mittaus rikki viikon käytön jälkeen...

Tilastollinen luotettavuus näiden wh1080 klooniasemien kohdalla on siis jokseenkin heikko. Puoli vuotta kun on vasta täynnä eli ei oikein hyvältä näytä. Jos asema on hankalassa paikassa niin voisinpa kokemuksesta sanoa että kerätkää vaikka tyhjiä pulloja tms. sen verran että saatte  tuon Toman käyttämän Vantage Vuen hommattua.

Tuon toisen aseman serverin kohdalla survoin riisutun Windows XP:n vanhalle kameran cf-kortille (1GB) joka on taas Deal Extremen euron maksaneessa  ide-adapterissa kiinni. Asensin ilmaisen Bond Disc RAM-levyn jolle sitten asensin Cumuluksen, siirsin käyttiksen temppitiedostot ja Hiawathan lokitiedostot tuonne ja otin käyttiksen swapin pois käytöstä.  Itsellä  webbipalvelimen  hakemisto on juurikin Cumuluksen alla, eli kaikki tavara kirjoitetaan ja luetaan tuolta ram-levyltä. CF-korttia vaivataan vain koneen käynnistyessä. Tuossa ram-levyssä on optioita pilvin pimein (ja erittäin persoonallinen käyttöliittymä) , itsellä se tekee kerran päivässä pakatun kopion koko ramlevyn tiedoista cf-kortille. Tuntuisi systeemi olevan raikkaan nopea ja ennen kaikkea hiljainen. Kone on 10v vanha P4 2.6GHz/512MB.

mattir

Nyt on saatavilla julkisesti Cumulus MX:

http://sandaysoft.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=12860

http://sandaysoft.com/forum/viewforum.php?f=27

Tärkein lause:"It runs on Windows, Linux, and Mac OS "

Tuossa on esimerkki MX:llä toteutetusta sääsivusta:

http://homeservers.org.uk/weather/forecast.html

(Toinen uusi tuttavuus mikä tuossa tuli vastaan on tuonne linkattu upea sääsivu https://www.windyty.com/  suu kyllä loksahti auki kun vielä havaitsi että kaikki on rakennettu harrastepohjalta :-O )

Pikkaisen on vielä hieromista. Laiskat odottavat että valmiita paketteja tupsahtelee jakeluun, itse epäilisin että Raspberryyn tulee valmis paketti aikas nopsaan.
Tuon saa pyörimään tosiaan  Raspberry Pi:ssä, jonka voi vaikka kiinnittää tuollaisen wh-1080 näyttöyksikön taakse. Enää ei tarvitse pitää pc:tä puhisemassa vaan koko setti toimii yhdellä 5V/2A usb-laturilla.  

Omat Clas Ohlson 36-3242 sääasemat ovat taas toimineet moitteetta hetken aikaa, toinen lyhyellä usb-kaapelilla kiinni oleva leipoo kiinni aina välillä n. kerran kuukaudessa, toinen 5m:n  usb jatkokaapelin perässä oleva on toiminut nyt 5kk ilman yhtään jumia. Eli voi olla perää että tuo pitkä usb-kaapeli auttaa jumiongelmaan.

Jumiongelman saa laukaistua etänä kun ei pidä näyttöyksikössä paristoja ollenkaan, etähallinnan (VNC,  windowsin Remote Desktop tms.) kautta sammuttaa pc:n ja biosista on käännellyt hanikat niin että sammuksissa  usb:lle ei anneta virtaa, jolloin sääaseman näyttöyksikkö resetoituu. PC:n verkkokortissa tulisi olla "wake on lan" optio päällä ja koneen MAC osoite tiedossa.

Koneen saa herätettyä etänä esim. tällä softalla:  

http://www.depicus.com/wake-on-lan/wake-on-lan-gui.aspx

Kone herää vaikka www-palvelinportin 80 kautta sohittuna jos se vaan on mokkulan palomuurissa auki, ainakin Soneralla kun Opengate palvelu on kytketty ja maksettu.

Toma

Terveisin
Tom Arppe

tom19


Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod