Kirjoittaja Aihe: Mitä tehdä kun valvoja vaihtuu?  (Luettu 2892 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Jouni Laukkanen

  • Gigaluokan kirjoittelija
  • *
  • Viestejä: 654
Mitä tehdä kun valvoja vaihtuu?
« : Marraskuu 08, 2005, 21:29:53 »
Tervehdys!

Tässä on muutamaan kertaan puhelitse/meilitse kysytty, mitä rakennusprojektin kohdalla pitäisi tehdä kun rakentaja ja/tai valvoja vaihtuu. Päätin kirjoittaa aiheesta pienen esseen.

Rakentajan vaihtuminen.
Rakentajan vaihtuminen ei niinkään ole kriittistä, sillä kyllä yleensä kaikki rakentajat ovat saaneet rakennusluvan, kunhan hakemus on oikein täytetty, itse projekti on järkevä (ei esimerkiksi kevytbetonista suunniteltu 100 koneen sarja) ja valvoja on sopiva.

Vanha valvoja vaihtuu uuteen.
Vanhan valvojan tulee tehdä selvitys projektin valmiusasteesta. Siitä tulisi käydä yksinkertaisesti ilmi, mihin asti osakokonaisuudet ovat valmistettuina, tyyliin:
- Siipi: Siipi koottu kasaan. Kaaret liimattu kiinni pääsalkoon ja torsiovaneri liimattu paikoilleen. Ohjainten korvakkeita ja siiven kiinnityskorvakkeita ei ole asennettu paikoilleen, mutta ohjainjärjestelmän siiven sisäiset osat kiinnitetty paikoilleen jne.

Tarvittaessa mukaan voi liittää kuvia joilla voi tarkentaa kertomusta. Älkää kuitenkaan kasatko läjää kuvia, joissa ei ole tekstiä selittämässä mitä on tehty. Joudutte kuitenkin tekemään rakennuskertomuksen jossa nämä asiat joudutaan selittämään uudestaan, joten tässä on oikea hetki aloittaa tämäkin työ.

Käytännössä taitaa olla niin, että projektin entinen tai uusi rakentaja tekee kertomuksen ja tuo sen valvojalle allekirjoitettavaksi. Samalla valvoja ottaa kantaa siihen, onko rakentaminen tehty rakennusluvan ehtojen ja hyvän ilmailutavan mukaisesti.

Entistä valvojaa ei enää ole.
Mikäli on käynyt niin onnettomasti, että valvojaa ei voida enää tavoittaa, on itse asiassa tehtävä aivan samantyylinen selostus työn nykyisestä vaiheesta kuin edellä. Luonnollisesti valvoja ei voi ottaa kantaa siihen, miten jo tehty työ on todellisuudessa tehty, mutta omiin havaintoihinsa hän kuitenkin voi luottaa.

Mikäli projektissa on jo suljettuja rakenteita, kannattaa etsiä, josko suljettujen rakenteiden tarkastuksesta ennen niiden sulkemista löytyisi edellisen valvojan allekirjoittamia dokumentteja. Mikäli näin ei ole, joutunee valvoja tarkastamaan em. kohdat jollakin sopivalla tavalla. Samoin joudutaan menettelemään muiden kriittisiksi katsottujen osien kohdalla.

Luvan hakeminen.
Rakennuslupa haetaan edelliseen rakennuslupaan perustuen uudelle rakentajalle ja/tai valvojalle. Muistakaa täyttää kaikki tarvittavat tiedot lomakkeeseen. Hakemus ei ole koskaan kaatunut liialliseen dokumenttien määrään.

Markku Hiedanpää

  • Vieras
Re: Mitä tehdä kun valvoja vaihtuu?
« Vastaus #1 : Marraskuu 08, 2005, 22:16:48 »
Tervehdys!
Rakentajan vaihtuminen.
Rakentajan vaihtuminen ei niinkään ole kriittistä, sillä kyllä yleensä kaikki rakentajat ovat saaneet rakennusluvan, kunhan hakemus on oikein täytetty, itse projekti on järkevä (ei esimerkiksi kevytbetonista suunniteltu 100 koneen sarja) ja valvoja on sopiva.

Jouni tarkoittaa sitä, että valvoja suostuu jatkamaan uuden rakentajan valvojana (ja allekirjoittaa suostumuksensa uuteen rakennuslupahakemukseen).

 

Powered by EzPortal