Radioiden äänenlaadusta

Aloittaja Asteroid, huhtikuu 22, 2015, 22:11:09

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Asteroid

Radioasiaa, kuka on tuhonnut hienot nahkahanskat? (NiksiNurkka)
Tällä foorumilla olen saanut paljon tietoja experimentaaleista joten vastapainoksi laitan pientä tietoa jaettavaksi hedareista, intercomista ja radiolähetteen laadusta. Jos näistä vain jollekin hyötyä on.
Ongelmana on saada nämä tasapainoon, keskinäinen puhelu koneen sisällä sekä radiolähetteen laatu ulos. Intercomissa on tai ei säätöjä mikin herkkyydelle sekä mahdollisia vaimennuspiirejä. Hedareissa mikin gain säätö tai ei.  Radiossa on tai ei ole säätöä ulos lähtevälle radiolähetteelle. Sormi siis suussa kun keskinäinen puhelu oli pätkivää sekä radiolähete meluista, tai muita ongelmia.
Pelle Pelottoman mietintämyssy siis päähän, nettiä tutkimaan ja paperille piirtämään piirikaavio josta voi ajatuksella katsoa mikä mihinkin vaikuttaa.
Ongelman ratkaisu: kokeiltava vaikuttaako intercomin herkkyyksien säätö radion ulos lähetettävään äänenlaatuun. Onko radiossa näille säätöjä, eivät vaikuta sisäiseen keskusteluun ? Mikin gain (herkkyys) säätö taas vaikuttaa sekä intercomiin että radioon (ei poista taustamelua). Ensiarvoisena on radion uloslähtevän lähetyksen laatu sekä taustamelu. Radiolähetteeseen ja sen taustamelun vaimentamiseen onnistui vain mikkiä vaimentamalla. Intercom ei siihen vaikuttanut, hedareissa ei gain säätöä, radiossa ei säätömahdollisuutta, kokeiltuani eri kangas foami ja nahkayhdistelmiä parhaaksi osoittautu foamimuhvi ensin mikin päälle, tämän päälle tiiviisti noin 0,5 mm ohut pehmeä nahka jossa  5-6mm reikä mikin kohdalle, (soft sikapintanahka 0,5 mm ohutta), toimii vaikka hedareissa on Noise cancelling electret microphone, tämänhän pitäisi olevinaan tappaa tuo mikin molemminpuoleinen taustamelu, se ei vaan toimi. Vaahtomuovi ja hieno pehmeä nahka tiiviisti päällä vaimentaa taustamelua tehokkaasti, ainoastaan pilotin puhe välittyy nyt radiolähetteeseen.
Tämän jälkeen intercomin ja co pilotin väliseen laatuun. Intercomista säädin moottorin käydessä mikkien herkkyyden niin että alkoi kuulua selvästi pätkimättä, vaimennuspiirin säädin sen jälkeen niin ettei ala katkomaan. Vielä pientä hienosäätöä niin nämäkin radiot, hedarit ja intercomit hyppäsivät monta laatuluokkaa ylöspäin.
Radioamatööri kävi vielä mittalaitteineen hienosäätämässä antenninpituuden näille taajuuksille sopivaksi. Viitosena menee puhtaasti ilman taustamelu, jopa 90 km päässä toiseen ultraan, keskinäinen keskustelu selvää ja katkomatonta.
Radiona experimentaaleissa yleisesti käytetty Vertex/Yaesu 300 Pilot III (pätee myös Icomin vehkeisiin) hedareina normaalit GA passiiviset, intercomina FlightComin ENRI vaimennuspiirillä ja micin säädöillä. (pätee myös muut yleiset intercomit jotka liitetään näihin käsiradioihin )
Äänen häiriöiden ja säröytymisen välttämiseksi tarkasta kaikki liittimet nykimällä. Vuosihuollossa puhdistettava kaikki plugit ja jakit pirtulla puhtaiksi (saiskohan tähän lääkäriltä reseptin)
PTT kytkin, testaa, puhdista, vaihda mikäli lähetys säröytyy. Kokeile radion omalla PTT:llä vs. sauvan PTT sekä mahdollinen Intercomin PTT onko eroja.
Nyt toimii todella hienosti.
Terveisin Pekka K
Liitekuvissa
      1.      Minne katosivat näistä hanskoista sormenpäät ?
Erään valmistajan stereot ja monot olivat plugissa menneet sekaisin, kuvassa olevan Intercomin monoplugin (alimmaisena) pitäisi olla stereoplugi, punainen johto ei ole yhdistetty, on irrallaan, aiheutti äänenkuuluvuuden puolittumisen kun vastassa oli radioiden sterojakki ja oikosulku.
2.      Tässä kuvassa näkyy kun foamimuffin päälle leikattu hienonahkainen suoja ja reikä mikin kohdalla. Hanskojen sormenpäille löytyi uusi käyttötarkoitus. Pussinsulkijalla kiristin mikin puomia vasten tiiviisti.
PS. nämäkin kuvat ovat otettu Ixus kameralla, katso myydään palsta.

Esa Virtanen

Eräs tuttu oli ostanut viime syksynä käytetyn Eurostarin, jossa oli paneliasennettava Icom 210 radio, jossa on oma intercom. Hän pyysi apua, kun headsetit olivat koko ajan 'päällä' ja kohisivat ikävästi. No radion käyttöohjetta selailemalla tuosta uuden polven radion menusta löytyi Squelch-säädöt, joilla saatiin mic-linjat aukeamaan sopivasti, vain puheen aikana.

Koneessa on myös strobot ja vielä jäi ongelmaksi, että niiden virtalähteestä tuleva viu...viu...viu kuuluu headsetteihin. Ensimmäiseksi tarkistin headset-jackien, jotka olivat mittaritaulun kummassakin laidassa, asennuksen. No nehän oli asennettu suoraan eristämättä aluminisen mittaritaulun reikään, nehän ohjeistetaan yleensä asennettaviksi eristettynä ja niihin saa valmiita muovisia eristeprikkoja. Nyt niitä ei ollut käsillä, joten laitoin jackien kierreosan juureen sopivan o-renkaan ja leikkasin jostain muovipurkista sisä- ja ulkopuolelle tulevat aluslevyt. Suurensin paneelin reikiä sen verran, kuin tuo o-rengas vaati ja kiinnitin jackit muovisin aluslevyin paikoilleen. Ja ideahan on se, ettei tuo jackin 'maa-rengas' ole kosketuksissa siihen paneeliin. Sinne hävisi strobojen vinkuna.Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod