Kirjoittaja Aihe: Valmiit komposiittiprofiilit  (Luettu 3959 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa ttorri

 • Superkirjoittelija
 • *
 • Viestejä: 118
 • Oikea nimi: Timo Torri
Valmiit komposiittiprofiilit
« : Lokakuu 29, 2010, 13:14:31 »
Onko kokemusta esim kotimaisen valmistajan hiili- lasikuitu profiileista. Soveltuvatko mitenkään esim siipisalon paarteita vahvistamaan experimentaltouhussa.

Laadun pitäisi hakata käsin laminoitu mennen tullen, ja joissain purjekoneissa niitä käytetään (tsekkiläinen pultruusiovalmistaja näin väittää).
Onko tunnettu vai tuntematon materiaali täälläpäin?


Poissa Mikko Nikunen

 • Aktiivijäsen
 • *
 • Viestejä: 94
  • http://www.geocities.com/mnikunenkr1/
Vs: Valmiit komposiittiprofiilit
« Vastaus #1 : Lokakuu 31, 2010, 16:39:06 »
Lujitemuovisen komposiittirakenteen eräs etu on se että rakenteita pystytään ohentamaan niihin kohdistuvan kuormituksen mukaan. Esim. kuitu-ultran paarre on siiven tyvessä n. 25mm x 20mm, ohentuen kohti siivenkärkeä noin 25mm x 3mm:iin. Käytettäessä pultruusiolla tehtyjä profiileja (voivat olla myös suljettuja) tätä etua ei voida käyttää, koska menetelmä perustuu siihen, että hartsi ja kuidut vedetään profiilin muotoisen suulakkeen läpi jossa hartsi kovettuu, eli tangosta tulee tasapaksua. Yksi mahdollisuus toki olisi, että kokoaa paarteen ohuista liuskoista liimaamalla tai koneistaa profiilitangon oikean muotoiseksi.

Komposiittiputkia voisi ehkä käyttää kuten alumiiniputkia himmeleiden rakentamiseen, tällöin voi tosin olla edullisempaa käyttää esim.kelaamalla tehtyjä profiileja, jolloin kuitusuunnat ovat monimuotoisemmat kuin pultruusio menetelmällä.

Ehkä helpoin tapa olisi laminoida paarre käyttäen hiilikuitunauhaa ja alipainesäkkiä.

Poissa ttorri

 • Superkirjoittelija
 • *
 • Viestejä: 118
 • Oikea nimi: Timo Torri
Vs: Valmiit komposiittiprofiilit
« Vastaus #2 : Lokakuu 31, 2010, 17:28:22 »
Et kuitenkaan tyrmää ideaa? Selvisi että tsekkiläinen profiilvalmistaja mainostaa niitä käytettävän purjekoneen saloissa.
Houkuttelisi korkea kuitupitoisuus ja kuitujen ehdoton suoruus verrattuna muihin menetelmiin. Pultruusiolla päästään
lienee yli 80% kuitupitoisuuteen. Ja suoruushan tietää puristuskestävyyttä.

Liuskoja ajattelin liimata puun väliin. Toinen vaihtoehto olisi rakentaa ylimääräinen salko pää- ja apusalon väliin. Voisi mitoittaa
taipumisominaisuuden silleen sopivaksi näiden kahden puusalon välimaastoon.

Hieman mietityttää miten niin erilaiset aineet kun kuitu ja puu tulevat keskenään toimeen venymisen suhteen. Tuleeko stressiä
liimasaumojen kanssa.

Poissa jkettu

 • Aktiivijäsen
 • *
 • Viestejä: 92
Vs: Valmiit komposiittiprofiilit
« Vastaus #3 : Lokakuu 31, 2010, 18:01:59 »
Pahus kun en muista yksityiskohtia, mutta joku tosiaan joskus mainitsi että jonkun itäeurooppalaisen purtsikan saloissa olisi käytetty tällaista menetelmää: Halkaisijaltaan muutaman millin umpihiilitankoja ladotaan u-profiiliseen muottiin ja aina kun on saatu yksi kerros ladottua, kaadetaan päälle epoksia niin että kaikki tangot peittyy. Sitten seuraava kerros tankoja, lisää epoksia jne, kunnes tarpeellinen hiilimäärä on saavutettu.  Kärkipään ohennus hoidetaan pätkimällä osa tangoista lyhyemmiksi.  Materiaalinkäytön kannaltahan tuo on kaukana optimaalisesta (eli tarpeettoman iso ja painava), mutta helppo, nopea ja kohtuuhintainen tehdä.

  Jos olisin itse kuitusalkoa tekemässä, niin todennäköisesti olisin Mikon kanssa samoilla linjoilla: joko yksipuolisessa muotissa alipainesäkitettynä tai umpimuotissa kovalla paineella.  Kuitumäärien optimoinnin ulkoistaisin jollekulle joka oikeasti ymmärtää mitä tekee.

Puun ja hiilen venymisominaisuudet on ihan eri planeetoilta.  Käytännössä käy todennäköisesti niin että hiili ottaa kaikki jännitykset ja puu on mukana pelkästään matkustajana ja turhanpäiväisenä lisäpainona.

 

Powered by EzPortal