lähestymisalueelle laskeutuminen

Aloittaja jarij, lokakuu 15, 2008, 12:21:27

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

jarij

Lentokenttien lähestymisalueet ovat kooltaan melko mittavat ja näin ollen rajoittavat monen takapihaltaan lentoon haluavan harrastajan ilmailua, vai rajoittavatko (kun kysymyksessä ei ole helsinki/vantaa)?
Millaisia määräyksiä/lupia tarvitaan, vai tarvitaanko ylipäätään mitään?
Onko muu kuin pakkolasku luvallista ko. alueelle?
Mikäli tälläinen toiminta on mahdollista, mitenkä vaikuttaa esim. kiitotien finaalipää ja etäisyydet siitä tällaiseen harrastetoimintaan?

nimimerkillä Utelias untuvikko

jkettu

Tietysti ensin tarvitaan laskeutumiskelpoinen paikka. Maakoneiden osalta määräykset löytyy http://tietopalvelu.ilmailuhallinto.fi/aga, vesikoneille riittää kun on koneen lentokäsikirjan speksit täyttävä lätäkkö.  Lähestymisalueet on valvottua ilmatilaa, joten siellä lentämiseen tarvitaan lennonjohtoselvitys.  Sen saa asianomaiselta lennonjohdolta tyypillisesti 30 sekunnin sisällä radiokutsusta.  Kiitotien läheisyys vaikuttaa pysyvän lentopaikan perustamiseen, mutta muuten lennonjohto huolehtii porrastuksista.  Ihan samalla tavallahan sinä joudut lentämään sen ison kitotien lähestymissektorissa kun menet laskuun sille isolle kentälle.

jarij

Olen antanut itseni ymmärtää, että tavanomaiseen lähtöön/laskeutumiseen riittäisi maanomistajan lupa ja tietysti myös naapurien koskien esim. aiheutettua meluhaitaa ja langetettua varjoa. Tässä nyt tarkoitan yksittäisiä laskeutumisia.

Pitääkö omaan yksityiseen ja jatkuvaan käyttöön perustaa kevytlentopaikka ja hakea siihen luvat? ja vaikuttaako yleinen lentokenttä asiaan?


Reijo Österberg

Lainaus käyttäjältä: jkettu - lokakuu 15, 2008, 12:55:11
Lähestymisalueet on valvottua ilmatilaa, joten siellä lentämiseen tarvitaan lennonjohtoselvitys.

Lähestymisalue (TMA) on valvottua ilmatilaa, mutta lähestymisalueen alarajan ja maan välissä on valvomatonta ilmatilaa. Ilmailukartoista ym. selviää jokaisen TMA:n rajat ja korkeudet. Esim. Turussa TMA:N alaraja on 1500 FT MSL, siten maan- tai vedenpinnan ja 1500 ft:n välinen ilmatila on valvomatonta ilmatilaa, eikä siinä lentämiseen tarvitse lennonjohdon lupaa.
-Reijo Österberg-

Teuvo Honkanen

 Moikka!
Jos sinulla on omaa maata,lähinnä kai peltoa tai maanomistajan lupa
käyttää aluetta lentotoimintaan,ei mikään estä aluetta käyttämästä
ilmailuun.Vesialueet ovat vapaita alueita esim. talvella jäille
laskeutumiseen kunhan ottaa huomioon mitä maastoliikennelaki asiasta
sanoo.Kesällä noudatetaan vesiliikenne lakia kun kone koskettaa veden pintaa.Tämä koskee TMA-alueita kuin myös vapaita alueita.
Mutta ota huomioon TMA:lla seuraavaa.
Esim.meillä täällä Kuopion TMA:lla ala-raja on 1100 jalkaa merenpinnasta.Ja kun on hyvä tapa lentää QNH asetuksilla niin
meillä täällä Lapinlahdella on pohjia jo 350 jalkaa.Ja kun vielä
pitäisi olla se minimi 450 jalkaa maanpinnasta niin jää 300 jalan siivu
missä voi lentää.Mutta kyllä se onnistuu ja on laillista touhua.
Ei muuta kuin lentämään.

jarij

Kiitos asiantuntevista neuvoista. Neuvot olivat jopa niinkin hyviä, että minäkin ne ymmärsin ja se on saavutus jo sinänsä  :)

LainaaLähestymisalueet on valvottua ilmatilaa, joten siellä lentämiseen tarvitaan lennonjohtoselvitys.

Lennonjohto on siis niinkin avarakatseista lajia, että päästävät valvottuun ilmatilaan mistä vain nousemaan ja siitä poistumaan, kiitos tästä. No, hinnanhan he palveluistaan ottavat mutta minkä suuruisesta palvelumaksusta on kysymys kun varsinaista lentokenttäpalvelua ei käytetä?

Nyt pitää alkaa mittailemaan tiluksia, eikä vaan omia vaan vähän naapurinkin   >:D


pärinäpoika

Lainaus käyttäjältä: jarij - lokakuu 16, 2008, 07:42:39
Lennonjohto on siis niinkin avarakatseista lajia, että päästävät valvottuun ilmatilaan mistä vain nousemaan ja siitä poistumaan, kiitos tästä. No, hinnanhan he palveluistaan ottavat mutta minkä suuruisesta palvelumaksusta on kysymys kun varsinaista lentokenttäpalvelua ei käytetä?

eipä välttämättä mistä vaan, se on ihan lennonjohtajasta/tilanteesta kiinni.
niillä kerroilla, kun itse olen selvityksen lähilaueelta (ei kenttäalueelta) starttaamiseen saanut, ei laskua lennonjohtopalveluista ole kyllä perässä seurannut ::)

jarij

No tämähän alkaa kuulostamaan hyvältä.

Takapakkia kuitenkin tuli suunnittelemani laskeutumisalueen suhteen. Alue on kohtuullisen tasainen mutta poikkikaltevuutta siinä tuntuu olevan turhan paljon. Määräyksissä on kevytlentopaikan suhteen seuraava kaltevuus:

- Kiitotien ja kiitoalueen suurin sallittu pituus- ja poikkikaltevuus on 3 %.

No tarkoitukseni ei olekkaan perustaa lentokenttää, mutta minkälainen kaltevuus olisi mielestänne vielä turvallinen omaan käyttöön? Asiaanhan vaikuttaa tietysti konetyyppikin.       

Jarno Lantela

Kai nuo määräykset pitää täyttää jos haluaa haluaa kentästä virallisen EFXX tunnuksen ja näkyviin karttoihin.

STOL-koneillahan lasketaan ties minne isossa maailmassa, laskualustahan on tuolloin verrannollinen pilotin pääkopan sisältöön  ;).

Mutta ymmärtääkseni vakuutusyhtiöiltäkin tulee joitain rajoituksia, verrannollisena vuosimaksunhintaan, minkälaisille
kentiltä aikoo operoida, esim. vertaa vesikoneiden kaskovakuutushintoihin.

Mutta täällä viisammat varmaan osaavat kertoa tästä enemmän.

t: Jarno

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod