912 kaasareiden vaijerit

Aloittaja Kari Aspiola, lokakuu 24, 2008, 13:02:16

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kari Aspiola

Olen havainnut monissa huoltamissani koneissa takertelevia/liian jäykkiä vaijereita!  Syitä takerteluun ovat muun muassa seuraavat:

- vaijereiden päistä yleensä puuttuu kaikki roiskevesi tiivisteet (vrt venevaijereihin)
- vaijerit on jo tehtaalla kasattu lähes ilman voitelua (kuivana)
- vettä (kondenssi tai sade) päässyt vaijereiden sisään
- hiiliteräksiset vaijerin kuoret ruostuneet
- vaijereita on voideltu väärän tyyppisillä voiteluaineilla jotka sitten jumittuvat pakkasilla

Kaasuvaijereiden tulee toimia todella herkästi kaikissa olosuhteissa, koska tehoja lisättäessä vain ja ainoastaan se kaasarin läppävivussa oleva hento jousi on se ainoa voima joka saa kaasuläpän aukeamaan. Tehoja pienennettäessä homma toimii luotettavammin.
Koneiden valmistajilla olisi mielestäni monta hyvää syytä perehtyä prätkien kaasuvijerisysteemeihin, niistä sais monia hyviksi todettuja valmiita ideoita koneisiin.

Ryyppyvaijereissa on vieläkin hennompi jousi, jonka (jousen) tehtävänä on palauttaa ryyppyvivut normaaliasentoon silloin kun pilotti antaa siihen luvan ja pitää ryypyt pois päältä stopparia vasten muulloin.
Ryyppyvaijerit tarvii myös säätää niin, että ryyppypäällä vivut liikkuvat täysin aukistoppariin saakka, muuten tulee ongelmia kylmäkäynnistyksissä.

Jos ei ole varma jonkin öljylaadun toimivuudesta herkissä vaijereissa, niin aina voi tehdä pakkaskokeen (vaikka kotipakastimessa), ennenkuin laittaa kyseistä öljyä lentsikan vaijereihin.

Nyt kostean kesän jälkeen voi olla ertyisen paljon näitä takerteluongelmia, varsinkin jos kone on koko ajan "Pohjolan liikenteen hallissa".

Ruostuneet vaijerit/kuoret on syytä uusia, niistä ei saa enää kunnollisia edes "elvyttämällä".  Fillaritarvikkeista löytyy nykyään todella laadukkaita materiaaleja jotka sietävät vettä ruostumatta.

Ja molemmat kaasarin vieterit ovat tietenkin niitä huolloissa tarkastettavia kohteita, jos jousi on syöpynyt (suojavoitelun puuttuessa) tai muuten saanut kipeetä on se syytä uusia.

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod