Liimatahrojen poisto akryylistä

Aloittaja Gearman, huhtikuu 03, 2024, 16:35:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Gearman

Hei tietäjät!

Millä aineella saisi turvallisesti poistettua tarroista jääneet liimatahrat akryylipleksin pinnalta?

Ja sitten jatkokysymys, että millä tahnoilla ja menetelmillä akryyliä olisi parasta kiillottaa? Mitä virheitä pitää välttää?

Ansis

Kabiinin en ole testannut, mutta hintalappuja olen poistellut esim. C-levyjen kansista alkuperäisellä zippobensalla. Mustang taitaa olla halpa kopio ja toimii yhtä huonosti kuin Voorti autona :D
My mind is willing, but purse is weak.

Perttirin

Puuilon Boltoff jarrukliinerillä lähti kangasteipin liimat pursikoneiden siivistä suurin piirtein vaan pyyhkimällä. Motonetin Motoxilla ja CRC:llä ei edes kunnolla sittaantunut, saati että olisi irronnut.
Jos on oikeaa liimaa, niin siitä ei ole kokemusta.

Mikko Nikunen

Citrus cleaner tai AT-Tarranpoistaja motonetistä.

Gearman

Oletko ihan varma tuosta sitruscleaneristä? Muistaakseni sulatin sillä pinnan yhdestä pleksistä...


Teuvo Honkanen

Kerran puhdistin jarrujen puhdistus sprayllä kypärän visiiriä.Suli kuin räkä ja meni pilalle.Moottorinpesu liuotin on hyvä kaiken liiman pehmentämiseen.Epoksi liima voi olla poikkeus.Mutta kannattaa kokeilla varovasti sitäkin.

Andrei Simonievits

Kerran työmaallamme yritimme puhdistaa liikennemerkeistä niitä peittäneitä punaisia teippejä jotka oli oleet koko kesän auringon paisteessa. Kokeiltiin kaikenlaisia liottimia, mm. asetonia, ei tehonnut. Mutta sitten löytyi kunnon aine: ksyleeni jolla lähti todella helposti. Tuota myydään esim. Motonetissä eikä ole edes kallista. Ei mitään hajua voiko käytää pleksiin.

Gearman

Tuo Wurthin Acryl Cleaner näyttäisi myöskin olevan oikeasti ksyleeniä. Ehkä kokeilen sitä varovasti.

Mikko Nikunen

Tuo sitrus cleaner näyttää toisiaan olevan kyseenalaista. Emäksiset aineet ( sitruuna happo) ei tee hyvää acryl (PMMA) tai plxille (PC). Mitenkäs olisi autogym vaha ja mikrokuituliina?

Seppo Koivisto

Katsoin mitä Plexiglas-sivusto sanoo puhdistamisesta. Jostain syystä nettisivulla mainitaan isopropanoli yhtenä vaihtoehtona, jota ei ole kirjautumalla ladattavassa pdf:ssä, jonka teksti seuraavassa lainauksessa:
LainaaTo remove tougher and especially greasy stains, a strong plastic cleaning agent or benzene-free petroleum ether (light petroleum) may be used.
However, cleaning agents should not contain benzene, ethanol and other alcohols, organic materials or thinners as these can damage the surface of the brand acrylic glass.
https://www.plexiglas.de/en/service/processing/cleaning-plexiglas

Sivulla mainittu strong/intensive plastic cleaner tai Kunststoff-Intensivreiniger, jonka linkki ei sivulla toimi, on ilmeisesti tämä Burnus GmbH:n tuote:
https://acrylglas-shop.com/kunststoff-intensivreiniger
https://shop.thyssenkrupp-plastics.de/Burnus-Reiniger-Antistatischer-Kunststoff-Reiniger-und-Pfleger/ACCAKURP0250

Jostain syystä Plexiglas-sivustolla ei ole laajaa kemiallisen keston taulukkoa, mutta alla toisena olevassa linkissä on useilla sivustoilla esiintyvä taulukko. Sen mukaan ksyleeni (Xylene) ei ole varmaan kovin turvallinen puhdistusaine.
https://www.plexiglas.de/en/service/product-info/chemical-resistance
https://www.industrialspec.com/resources/acrylic-aka-pmma-chemical-compatiblity-chart/acrylic-aka-pmma-chemical-compatiblity-chart-v-w-y-z/

teacdance

Sinoli on turvallinen muoveille ainakin sitä kannattaa testata kans.. Se käy moneen asiaa ja aivan aliarvostettu tuote  (guru)

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/sinol-1-l-polttoneste?searchTerm=sinol


Tätä autoglymin tuotetta käytän kyllä lähes joka lennon jälkeen tekee hyvä kiiltävän pinnan ja poistaa itikat

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/autoglym-super-resin-polish-500ml-puhdistava-yleisvaha?searchTerm=autoglym
Koneen rakentamisesta lisää täältä
Discord: https://discord.gg/5h4Mvmr7Nm
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC-0ZzyyYgweRqJGZUtIXRLg

tjh

Isopropanolia löytyy Sinol nimikeen alla rautakaupasta. Maalien liuottimissa on aika usein xyleeniä joka on terveydelle erittäin vaaralliseksi luokiteltu aine. Polar 502 oli aikoinaan ihmeaine jolla pesi koneet ja moottorit jopa maalipinnat uuden veroiseen kuosiin. Jopa raskaankaluston huoltaja kädet pöytäkuntoon,
oli veasiliukoinenkin vielä. Saako vaan enään mistään.

Martti Mattila

Taivas löi hieman tulta tuossa Tuuren kommentissa että Sinol olisi Isopropanol eli 2propanol alkoholia koska mieleen on jäänyt että Sinol on tenua eli denaturoitua Etyylialkoholia. Etyylialkoholi on se tehoaine siinä Koskenkorva kansallisjuomassa ja monessa muussa oikeiden miesten havittelemassa virvokkeessa. Menin tämän ongelmakentän puitteissa Wikipediasta kysymään Sinolista ja on kuin onkin niin että Sinol tuotteessa käytetään Denaturointi aineena 2-5% Isopropanolia ja jopa MEKkiä Metyyli Etoni Ketonia ja Asetonia, molemmat melko ärhäkkäitä liuottimia. Verstas legendana kulkee että Tenu eli Sinoli on hyvä leikkuuneste Alumiinia lastuavasti työstettäessä. Itse olen joskus kokeillut, en tykännyt koska kulutus suuri pienen viskositeetin takia ja paloturvallisuus arveluttava.
Mutta nyt WiKissä opin että punainen Sinoli on geeliytetty eli se pysyisi työstettävässä kohteessa, esimerkiksi vannesahatessa Alumiinia. Kiitos tästä tämän asian tietooni tulosta. Olen toisinaan käyttänyt leikkuunesteenä esimerkiksi kierteittäessä kallista X1R moottoriöljyn lisäainetta mitä voi kapealla suuttimella tarkasti annostella. Kerran tein 8mm kierrettä 10mm. teräkseen ja alkoi tuntumaan että nyt kohta kierretappi katkeaa. Laiskana en viitsinyt ruveta uudelleen poraamaan reikää vaan sipaisin kierretappiin X1R ää. ja tappi lastusi liukkaasti. Vannesaha on paloturvallisuuden takia vahdittava kalu, sahataan puuta esimerkiksi potkurihommissa, sitten sahataan Alumiinia koneistushommissa. Lopuksi sahataan joku tekele missä voi olla rautanaula ja terä tekee kipinää. Palovaara. Sen tähden saha on puhdistettava välillä huolellisesti paineilmalla ja imurilla. Paksuin vannesahaamani kohde oli hammashihnapyörän aihion irroitus 80mm. paksusta Alumiinilevystä. Vielä kuva NSU moottorin "kuonokopasta".

Ansis

Silmät auki liikkuessa huomasin erään fixarin poistavan matkarasian ikkunoista ryönät ja naarmut tämän tuotemerkin kamoilla, näytti toimivan sukkelasti.

https://www.novus.fi/novus-plastic-polish/
My mind is willing, but purse is weak.

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod