Ainutkertainen kokemus

Aloittaja Martti Mattila, toukokuu 22, 2020, 19:23:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Martti Mattila

Lentää muljuttelin tänään Lerchellä parintunnin velvollisuuskierrosta, pakko lentää kun kaikki on voimassa henk.vakuutusta myöten, vaikka ei yhtään huvittaisi. Yht.äkkiä Mynälahden päällä on tulossa vastaan jotain, mutta mikä. Ehkä palavat kuumailmapallon roippeet, säähavaintopallo, Koronatorpedo Ruotsista. Etäisyys viisi kilometriä suoraan edessä. Tiesin että sääpalloja lennätetään ahkerasti nyt kun liikennekoneista ei saa säätiuetoja niin paljon kuin ennen. Muistissa oli myös Kanadalaisten iso pallo joka kiersi samasta kohtaa vuonna 98, sen hyötykuorma oli 500kg.  Tämänpäivän laite laskeutui edessäni ja näin sen maassa. Äkkiä laskuun ja autolla paikalle, siellä tämä sääpallo muuttui kasvatusharsoksi. Jos olisin itse ollut joskus erikoiskasvinviljelijä olisin arvannut esineen oikean tolan heti ilmasta, mutta kun en ole, aivot syötti jännittävämpiä vaihtoehtoja. Harso oli ainakin neljänsadanmetrin korkeudessa kun sen havaitsin. Samaan tinttiin joutuminen moisen 30m. pitkän käärinliinan kanssa olisi ollut jopa kohtalokasta, mutta nyt oli väliä noin viisi minuuttia. En ala elämöimään että mansikanviljely pitää kieltää ilmailulle vaarallisena. Viljelijälle tuli melkoinen homma uudelleen hatsotuksesta, itse sain erikoisen kokemuksen lisää.

Seppo Koivisto


Aki Suokas

Kun tuo irtoaa oikealta paikaltaan varmaan jokinnäköisen trombin avittamana, jota voisi kuvitella tarvittavan irrottamaan sen maanpinnalta niinpaljon että tinttia pääsee käsiksi.
Niin mitenhän korkealla se käy ennenkuin alastuleminen alkaa?
Aki
------------------------------------
www.hooteehoo.org, www.air-r-c.info, www.windcraft.fiwww.eurofox.fi

Martti Mattila

Elikäs mikä on moisen lentolaitteen vajoamisnopeus ympäröivään ilmaan nähden. Tuollainen trompitintti on lämpimän ilman kupla jolla on toppi ja pohja, voidaan kuvitella että tuosta kuplasta on ainakin yksi kolmasosaa jo hukattu ennen kuin esine on saatu maasta irti. Sen jälkeen lähdetään lentämään ja riepu vajoaa ympäröivään ilmaan nähden tiheytensä ja näennäisen tiheytensä eli ilmanvastuksen määräämällä nopeudella. Tintti itse jatkaa kuivatermiikkipäivänä, kuten eilen inversiokerrokseen asti, mutta riepu valuu siitä läpi ennen sitä. Tuollainen tinttikupla voi olla muodoltaan melko korkeakin riippuen siitä paljonko esilämmitettyä ilmaa on ympärillä ruokkimassa sitä.
Päätelmä näkemäni esineen lentokorkeudesta perustuu omaan lentokorkeuteen ja arvio sen lentokorkeudesta on 300-400m. kun sen havaitsin. Yksi asia on leimallinen, kun tuollainen rätti alkaa pudota alas sen alareuna eli johtoreuna alkaa kiertyä rullalle,  tiheys ja putoamisnopeus kasvaa. On myös kaikenlaisia hienompia juttuja joita meikkä ei tiedä kuten ilmamolekyylien tarttuminen tuollaiseen kuitukankaaseen mikä on karvainen. Pellolla levitettynä ollessaan harson alaisen ilman lämpötila saattaa olla korkeakin valkeasta väristä huolimatta ja kuumailmapallon tapainen ilmiö toimii trombin kanssa yhteistyössä. Kasvien simenet eivät ole ilmaa kevyempiä, kuitenkin ne lentävät koska lämpimän ilman molekyylit ovat sähköisesti tarttuneet hienoihin kuitumaisiin karvoihin.
Nykyisillä kompuuttereilla tuon koko homman mallintaa melko nopeasti, pitää vain ensiksi kerätä parametrejä lämpömittarin, vaan ja tutkan avulla. Olisi mielenkiintoinen tutkimusaihe keikenkaikkiaan.
           Mieleen tulee surullinen tapahtuma Virosta noin viisi vuotta sitten. Oli erään lapsen syntymäpäiväjuhla ja pomppulinna vuokrattu ohjelmaksi pikku vieraille. Vuokraajan miehet hoitivat pystytyksen ja koska pystytysohjeissa kerrottua tuulen nopeutta ei ollut odotettavissa ankkurointia ei tehty. Aurinkoinen päivä, pomppulinnasta tulee kuumailmapallo, tinttipuuskan mukana viidennen kerrostalokerroksen korkeuteen. Kolme lasta hengiltä pudotessaan kyydistä ja monen elämä loppuiäksi pilalla itsesyytöksien takia. Ei haittaa jos sattuu tietämään jotakin myös oman työn ulkopuolelta.
Niin ja pari maalaistaloa Itäänpäin trombi vei lietelantalan kahdeksenkulmaisen mustalla huopakatteella pinnoitetun katon 300m.matkan, sillä matkalla oli 10KV. voimalinja jonka moinen lentävä lautanen ylitti tai alitti lennollaan.

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod