0 jäsentä ja 3 Vierasta katselee tätä aihetta.
Mitäkö tällä haen takaa? Haen ehkä kaukaa kiertäen sitä, että ultran lentokoulutusaikaa voisi kenties hiukan nostaa, muttei välttämättä ihan tolkuttomasti. Edelleen parikymmentä tuntia toimii mopulla suht hyvin ja jos ei toimi, niitä saa tahkota lisää niin kauan kunnes riittää. Ja haenpa myös sitä takaa, että epäilen vahvasti ultrapuolen koulutuksen suurimpien ongelmien olevan teoriakoulutuksen vähyydessä, väärien asenteiden suoranaisessa opettamisessa ja sen kokonaisuuksien hallinnan riittämättömässä käsittelyssä.
Lainaus käyttäjältä: auranen - Marraskuu 04, 2005, 06:53:34...On päivänselvää, että tuo peruslentäminen ON heikommalla pohjalla, jos on lentänyt vähemmän...Tuo on varsin yleinen harhaluulo kuppilassa!Jos lentää tuntinsa, vaikka sata nyt alkuun, aina hyvässä kelissä ja tunneista suuri osa on vielä matkalentoja, ei välttämättä osaa tehdä edes vauriotta sivutuulilaskua, puuskaisesta sellaisesta puhumattakaan.Esim. Hyvinkää ristiratoineen on siitä hyvä koulutuspaikka, että siellä voi harjoitella sivutuulta aina, kun vain tuulee. Ja kyllä siellä harjoitellaankin.Kun matkalentonsakin vielä lentää GPS:n tai VOR:in tai ADF:n avulla voi kartallakin kokemuksen eli unohduksen myötä pyyhkiä ihan mitä vaan./Lare
...On päivänselvää, että tuo peruslentäminen ON heikommalla pohjalla, jos on lentänyt vähemmän...
Taitavat nuo MGPL- ja UPL-lentotoimintamuodot olla hyvin samankaltaisia toisensa kanssa ja tähän on pyrittykin yhtenäisten koulutusohjelmien kautta. Nyt oltaisiin valmiita nostamaan hieman ultralentämisen tasoa keskittymällä siihen, että opettajien tasoa nostettaisiin. Lentotuntimäärien kasvattamista määräysten kautta on vaikea perustella, koska kyse on minimeistä, joilla koulutettava voidaan kouluttaa, eikä suinkaan maksimista.Mielenkiintoista kyllä kaikkein voimakkaimmin kasvavana lajna UL-lentäminen herättää kiinnostusta MGPL-lentämisen sijaan vaikka näissä vauriotiheys on samaa luokkaa.
Paljonko moottoripurjelentokoneilla lennetään suomessa vuosittain? Entä ultrilla?MGPL-lupakirjojen määrä näyttää pysyneen kohtuullisen tasaisesti reilussa 900 kappaleessa kun taas UPL-lupakirjojen määrä on kasvanut vuodesta 2000 vuoteen 2004 alle neljästä sadasta liki yhdeksään sataan. Tänä vuonna UPL-lupakirjoja taitaa olla jo enemmin kuin MGPL-lupakirjoja(?)/Harri
Olisipa tähän nyt kiva saada jonkinnäköinen suhde myös siitä paljonko maassamme on lentäviä mopuja sekä ultria. Jees, saisihan ne ila-alusrekisteristä, mutta sen avautuminen käytössä olevalla kalustolla on nyt hiukan heikkoa...
Mopulentäjän sivutuulilasku finaalikallisteluineen on pakko unohtaa, sillä "kaksimoottorikoneella ei voi kallistella finaalissa" kuten opettaja totesi. "OK lennetään sitten jalalla tuuleen periaatteella ja kallistetaan vasta kynnyksen jälkeen". PPL:n parasta antia on vaikeutuvien olosuhteiden hallinta. Lennetään aika kovissa sivutuulissa, joista mopulla tai ultralla ei uskaltaisi uneksiakaan tai yöllä. Ei noihin oloihin uskaltaisi ilman kunnon opetusta mennä eikä tietenkään pidäkään.
Eero, tällainen kirjoitus ansaitsee pientä jäsentelyä, muutoin ei kukaan jaksa lukea ansiokasta kirjoitustasi loppuun asti. Siispä jaottelin hieman tekstiä. Jouni.PPL-kurssi tuo mukanaan vapaan lentelyn sijaan nousujohteisen koulutusputken isompiin ja tehokkaampiin vehkeisiin. Mopulentäjän sivutuulilasku finaalikallisteluineen on pakko unohtaa, sillä "kaksimoottorikoneella ei voi kallistella finaalissa" kuten opettaja totesi. "OK lennetään sitten jalalla tuuleen periaatteella ja kallistetaan vasta kynnyksen jälkeen".
Lainaus käyttäjältä: Antti Laukkanen - Marraskuu 06, 2005, 22:16:58Olisipa tähän nyt kiva saada jonkinnäköinen suhde myös siitä paljonko maassamme on lentäviä mopuja sekä ultria. Jees, saisihan ne ila-alusrekisteristä, mutta sen avautuminen käytössä olevalla kalustolla on nyt hiukan heikkoa...1.1.2005 ultria oli 244 ja TMG-mopuja 48. Suuntaus näyttää siltä että ultrien määrä kasvaa 20-25 kappaleella vuodessa ja TMG-mopuja poistuu yksi vuodessa.
Lainaus käyttäjältä: Markku Hiedanpää - Marraskuu 06, 2005, 22:24:46Lainaus käyttäjältä: Antti Laukkanen - Marraskuu 06, 2005, 22:16:58Olisipa tähän nyt kiva saada jonkinnäköinen suhde myös siitä paljonko maassamme on lentäviä mopuja sekä ultria. Jees, saisihan ne ila-alusrekisteristä, mutta sen avautuminen käytössä olevalla kalustolla on nyt hiukan heikkoa...1.1.2005 ultria oli 244 ja TMG-mopuja 48. Suuntaus näyttää siltä että ultrien määrä kasvaa 20-25 kappaleella vuodessa ja TMG-mopuja poistuu yksi vuodessa. Hmm, yllättävää sittenkin, että lähes viisinkertaisella konemäärällä lennetään vain vajaa kolminkertainen määrä. Olisinpa kuvitellut rukkastuntumalla mopuilla olevan paljon pienemmän käyttöasteen nykyisin kuin ultrilla.
Lainaus käyttäjältä: auranen - Marraskuu 04, 2005, 06:53:34...On päivänselvää, että tuo peruslentäminen ON heikommalla pohjalla, jos on lentänyt vähemmän...Tuo on varsin yleinen harhaluulo kuppilassa!Jos lentää tuntinsa, vaikka sata nyt alkuun, aina hyvässä kelissä ja tunneista suuri osa on vielä matkalentoja, ei välttämättä osaa tehdä edes vauriotta sivutuulilaskua, puuskaisesta sellaisesta puhumattakaan.Esim. Hyvinkää ristiratoineen on siitä hyvä koulutuspaikka, että siellä voi harjoitella sivutuulta aina, kun vain tuulee. Ja kyllä siellä harjoitellaankin.Kun matkalentonsakin vielä lentää GPS:n tai VOR:in tai ADF:n avulla voi kartallakin kokemuksen eli unohduksen myötä pyyhkiä ihan mitä vaan.
Ultran omistaminen on kannattavaa vasta, jos sillä ajaa viellä hieman enemmän .....
siitä todellakin puuttuu Katen/Karoliinan tunnit)...katsotaan muutaman kuukauden päästä, miten tilastot ovat kehittyneet.
Lainaussiitä todellakin puuttuu Katen/Karoliinan tunnit)...katsotaan muutaman kuukauden päästä, miten tilastot ovat kehittyneet.Hölömö kysymys: Mitenkähän nuo tunnit hypoteettisesti ilmestyvät meidän lentokoneen lentopäiväkirjasta tilastoon??
Lainaus käyttäjältä: Eero - Marraskuu 06, 2005, 19:53:36Eero, tällainen kirjoitus ansaitsee pientä jäsentelyä, muutoin ei kukaan jaksa lukea ansiokasta kirjoitustasi loppuun asti. Siispä jaottelin hieman tekstiä. Jouni.PPL-kurssi tuo mukanaan vapaan lentelyn sijaan nousujohteisen koulutusputken isompiin ja tehokkaampiin vehkeisiin. Mopulentäjän sivutuulilasku finaalikallisteluineen on pakko unohtaa, sillä "kaksimoottorikoneella ei voi kallistella finaalissa" kuten opettaja totesi. "OK lennetään sitten jalalla tuuleen periaatteella ja kallistetaan vasta kynnyksen jälkeen". Kuulostaa hiukan kummalliselta? Kuitenkin on niin, että vaihtoehtoina (niin yksi- kuin kaksimoottorikoneilla) on laskea kone joko "kallistettuna ja yläjalka painettuna" (imho se siistimpi, sivistyneempi vaihtoehto) tai vaihtoehtoisesti tuoda kone tuulikorjauskulmalla maahan asti (se ronskimpi vaihtoehto - näin kuulemma tehdään sotaväessä?).En sitten tiedä tuleeko tuo opettajasi mainitsema "kaksimoottorikoneella ei voi kallistella finaalissa"-teesi siitä, että kun lennetään mittarilähestymistä niin sivutuulella käytetään luonnollisesti tuulikorjauskulmaa, että pysyttäisin esim. ILS:n suuntasäteessä. Kuitenkin tällöinkin kun tullaan maanäkyvyyteen ja ollaan "loivennuskorkeudessa" niin normaali menettelytapa on juuri se tuuleen päin kallistaminen ja sivuperäsimellä koneen pitäminen kiitotien suunnassa.Jos ette usko niin menkää katselemaan kuinka ne monimoottoriset lentokoneet kallistelee kovalla sivutuulella. http://www.airliners.net/open.file/952832/L/http://www.airliners.net/open.file/888956/L/http://www.airliners.net/open.file/838054/L/http://www.airliners.net/open.file/821548/L//Harri
Arvoisa mentorini, tarkastajani, opettajani, oppilaani, Jyy. Eikö toivossa olekin hyvä elää
"On kahdenlaisia asioita: Ne jotka aika hoitaa ja ne jotka aika on jo hoitanut"
Lainaus käyttäjältä: Karoliina Salminen - Marraskuu 09, 2005, 11:36:25. Minulla on käytössä tälläinen jako, siinä viimeksimainitussa on betoniset lentokoneet ja selkäreppuhelikopterit sekä lentäjän kantavat lennokit jne. ehdotukset.
Lainaus käyttäjältä: Karoliina Salminen - Marraskuu 09, 2005, 11:36:25"On kahdenlaisia asioita: Ne jotka aika hoitaa ja ne jotka aika on jo hoitanut" Karoliina, sallitko pienen modifioinnin??? Et vai, no teen sen kumminkin On kahdenlaisia asioita; Ne jotka on aika hoitaa ja ne jotka aika on jo hoitanut... 8)
..... paitsi ettei me Jyskyn kanssa mitään naljailla, koska välillämme vallitsee syvä ja rikkumaton kunnioitus
LainausPurje- ja moottoripurjelennot sen sijaan on esitetty samoissa käppyröissä. Viime vuonna tunteja kertyi purjekoneilla ja mopuilla hieman yli 23000. Mitenhän tuo mahtaa jakautua ko. lajien kesken?LainausUltrilla 11 083 tuntia ja mopuilla noin 4 000 tuntia.
Pari havaintoa tältä päivältä ja kysymys. Malmilla lenneltiin aamulla lennonjohdon ollessa vielä kiinni. Tapaus 1: kone ilmoittaa rullaavansa kiitotielle 18 ja suorittavansa lentoonlähdön. Todellisuudessa se rullaa kiitotielle 36 ja suorittaa lentoonlähdön. :Tapaus 2: Odotuspaikalla M seisova kone ilmoittaa ajavansa kiitotielle 36 ja suorittavansa lentoonlähdön. Muuten ei kovin ihmeellistä, mutta: Jos kone siirtyy kiitotielle jostakin muusta odotuspaikasta kuin kiitotien alkupäästä, eikö silloin kuulu aina ilmoittaa "rullaan kiitotielle odotuspaikalta M" jne... ?? Näin ainakin lennonjohto havaintojeni mukaan toimii. Odotuspaikka M on siis parisataa metriä kiitotien 36 lähtökiitoalueen alkupaikasta eteenpäin, mutta kylläkin (siirretyn) kynnyksen kohdalla. Tässä tapauksessa oli vielä toinen kone valmistelemassa lähtöä kiitotien alkupään odotuspaikalta (K). Tälle koneelle saattoi tulla pieni hämmennys, kun se kiitotielle "ajava" kone ei ollutkaan vieressä vaan parinsadan metrin päässä. Noh, varsinaista vaaratilannetta tässä ei syntynyt. Mitä mieltä viisaammat ovat tuosta tapaus 2:n ilmoituksen sanamuodosta?
Olisin toki voinut käydä kysymässä sitä heiltä livenä, mutta ajattelin asian saavan enemmän ajatuksia herättävää keskustelua foorumilla.