0 jäsentä ja 3 Vierasta katselee tätä aihetta.
Tervehdys!Olen tässä viimeaikoina kuullut useammankin ultrapilotin miettivän ääneen, ettei nykyinen UPL-lentokoulutuksen taso ole riittävä. Vaurioita sattuu liikaa ja joskus kuulee jopa hämmästyttäviä kertomuksia siitä, miten jo pelkästään perusohjaamisen opetus on hukassa. Joku opettaja kuulema kieltää ehdottomasti jalan käytön kaarroissa ja joku neuvoo laskussa työntämään koneen kiitotien pintaan! Jossakin päin Suomea ei lennetä koululentoja valvotuilla lentopaikoilla, koska opettajalla itsellään ei ole valmiuksia tähän.Pitäisikö siis koulutusmääriä tai koulutuksen tasoa nostaa?Olisi mielenkiintoista kuunnella kommentteja aiheesta.
Meillä oli Katen kanssa aika kovasti harjoittelua Lahtisen Veikon kanssa laskukierroksessa Pirkkalassa ja silti oltiin"juuri ja juuri kone ehjänä pysyy" -pilotteja lupakirjan saannin jälkeen. Luulenpa että jos koulutus on yhtään heikompaa tasoa,niin mistä tahansa "ns." raaserista tulee romua heti ensikokeilemalla. Ikarus kuulemma lisäksi valmentaa lentämään Ikarusta, eikäsiltä pohjalta lennellä Starilla, Stingillä, Eurostarilla tai Dynamicilla ihan noin vain.
LainausAinakin omasta mielestäni vaatimuksia voisi kasvattaa esim 120 laskusa 25 tuntiaja että tietty määrä laskuja valvotulla lentopaikalla. Lainaus- Millä tavalla lasku valvomattomalle lentopaikalle eroaa laskusta valvotulle lentopaikalle? Siis itse varsinaisen laskun tekeminen.- Pitäisikö suorittaa testit lentäjiksi aikoville?
Kuten Karoliina ja Kate, en liioin ollut valmis lentäjä, kaukana siitä! Icaruksella oli hyvä saada perusteet,siitä kiitos sekä koneen suunnittelijoille että Kukkosen Jormalle pitkistä hermoradoista. Siirtyminen Eurostariin oli kuin olisi hypännyt hyvästä polkupyörästä nopean moottoripyörän selkään.Perusteet pyörän pystyssä pysymiseen ja pysäyttämiseen oli mutta vauhti puuttui Tätä tarkoitin sillä että voisi opetella "kiltimmällä" koneella perusteet ja hieroa ne selkäytimeen, vasta sitten siirtyä nopeampaan vempaimeen...
Lienee aika yksilöllistä edelleenkin, miten kukin oppilas etenee. Vähimmäistuntimäärien pitäminen nykyisissä minimeissä on ehkä hieman alimitoitettua, mutta edelleen mopu vs. ultra -mielessä hommien oppiminen parissakymmenessä tunnissa harjoittelutasolle vaikuttaa ihan mahdolliselta.
Se, mikä tuntuu nousevan tapetille kerta toisensa jälkeen, on pikemminkin ultrakoulutuksen riittämätön teoriamäärä. Perusasiat jäävät täysin kateisiin, jos niitä ei edes yritetä ajanpuutteen vuoksi kouluttaa. Määräyskokoelman jonkinaseteinenkin sisäistäminen vaatii toki huimasti aikaa ja oma-alotteisuutta, mutta kiitettäviä esimerkkejä siitäkin on.
Toisaalta tuollaiseen "toisen käden" tietoon voisi suhtautua pienellä varauksella. Jos ei "osaa" lentää tai on muodostanut itselleen virheellisiä toimintamalleja, niin aloittelevan pilotin on ehkä helppo laittaa ne opettajan syyksi.
No joo, kuten mainittua, oppiminen on yksilöllistä. Mopupuolella se 20-25 tuntia tuntuu riittävän kerta toisensa jälkeen, vaikken ikinä usko G109:n käsittelyn olevan jotenkin helppoa verratuna peruskoulu-ultraan. Se, että oppilas olisi valmis siinä vaiheessa mihin vaan, ei tokikaan pidä paikkansa, enkä sitä yritäkään väittää. Taisin jopa päinvastaista edellisessä esittää. Tässä on sitä vastuuta kerhoille yms. asettaa tiettyjä rajoja esim. kelille
Pitääkö tunnilla olla se puinen lelu näyttämässä miten ohjaimet toimii?Eikö olisi paljon helpompaa kun ottaisi FS-jotain ja heijastaisi videotykillä kuvan seinään ja NÄYTTÄÄ että näin TAPAHTUU jos esim. pidät sauvaa liian kauan poikkeutettuna???EI/EI/EI!!! EN tarkoita sitä että joka heppu ja mimmi alkaa kokeilemaan sitä simua VAAN käytettäisiin sitä opetuksen havaintovälineenä.
Miksi ei voi ottaa käytettävän koulukoneen mittaristosta kuvaa kun opiskellaan mittarioppia?Olisi mittareiden sijaintipaikat jo teoriassa jääneet selkäytimeen ja yksi stressinaihe vähemmän kun lähtee open kanssa myöhemmin ylös taivaalle.
POIS KUIVUUS tunneillta, tervetuloa LUOVUUS!!!!!!
Tämähän on harrastustoimintaa, opettajatkin ovat harrastelijoita. Jos opettajien vaatimuksia radikaalisti nostetaan, niin hyvin harva enää jaksaa töidensä päälle hoitaa harrastuksenaan toista hommaa, eli kouluttautua ja ylläpitää opettajalupiaan. Tämä kehitys on nähty PPL-puolella missä näennäinen (ja osin todellinenkin) vaatimustaso on sitä luokkaa että uusia opettajia ei tule eikä kenelläkään tunnu olevan varaa tai mielenkiintoa kouluttaa harrastuksena vaan toiminta lähestyy kaupallisia toimintatapoja. Eli harrastuhommissa on varmasti puutteita mutta osa niistä täytyy hyväksyä ettei harrastus lopu.
Open ON oltava raudanluja ammattilainen ja sen jälkeen vasta voi päästä opettamaan. Siitä EI saa tinkiä.
Vielä koulutuksen määrästä sen verran, että tällä hetkellä määräys koskee myös A-luokan ultria, joille rajan siirtäminen ylöspäin voisi olla erittäin turhauttava juttu. Sama koskee myös niitä kerhoja, jotka kouluttavat Coyoten tai Suomessa uuden tulokkaan Sky Rangerin (aivan kuten Kate tarkkasilmäisesti oli asian hoksannut) tapaisilla ei-niin-seksikkäillä ultrilla, joilla oman tietämykseni mukaan on päästy pienemmillä koulutusmäärillä (vai onko jollakulla tarjota silkkaa faktaa asiasta?).
Ja se, että kerhon koneita on remontissa useita yhtaikaa EI oikeuta johtopäätöksiin koulutuksesta! Kyllä samalla lottorivilläkin voi voittaa miten monta kertaa tahansa peräjälkeen.
Lainaus käyttäjältä: Jouni Laukkanen - Lokakuu 05, 2005, 10:24:15Vielä koulutuksen määrästä sen verran, että tällä hetkellä määräys koskee myös A-luokan ultria, joille rajan siirtäminen ylöspäin voisi olla erittäin turhauttava juttu. Sama koskee myös niitä kerhoja, jotka kouluttavat Coyoten tai Suomessa uuden tulokkaan Sky Rangerin (aivan kuten Kate tarkkasilmäisesti oli asian hoksannut) tapaisilla ei-niin-seksikkäillä ultrilla, joilla oman tietämykseni mukaan on päästy pienemmillä koulutusmäärillä (vai onko jollakulla tarjota silkkaa faktaa asiasta?).Kun KIK koulutti kaksi porukkaa Icaruksella, lähes kaikki pääsivät kohtuu pienillä tuntimäärillä läpi, ei ollut montaakaan jotka olisivat lentäneet 20h:n sijasta 30h.Vaihtui kone CT2K:hon, jolloin vain yksi pääsi noin 20;llä tunnilla, mutta (huhun mukaan) 60h oli yhden kaverin saldo...MUTTA, Vaasalaiset kouluttavat (seksi-ultra?????) Eurostarilla ja oppilaat ovat aivan "lääpällään" koneeseensa! Tuntimääriä en tiedä. En yhtään ihmettelisi vaikka he tilaisivat porukalla Eurostar-logolla varustetun T-paidan ja pitäisivät sitä rintarottingilla päällään seuraavilla exp-päivillä...
Lainaus käyttäjältä: petri2 - Lokakuu 05, 2005, 11:41:11Lainaus käyttäjältä: Jouni Laukkanen - Lokakuu 05, 2005, 10:24:15Vielä koulutuksen määrästä sen verran, että tällä hetkellä määräys koskee myös A-luokan ultria, joille rajan siirtäminen ylöspäin voisi olla erittäin turhauttava juttu. Sama koskee myös niitä kerhoja, jotka kouluttavat Coyoten tai Suomessa uuden tulokkaan Sky Rangerin (aivan kuten Kate tarkkasilmäisesti oli asian hoksannut) tapaisilla ei-niin-seksikkäillä ultrilla, joilla oman tietämykseni mukaan on päästy pienemmillä koulutusmäärillä (vai onko jollakulla tarjota silkkaa faktaa asiasta?).Kun KIK koulutti kaksi porukkaa Icaruksella, lähes kaikki pääsivät kohtuu pienillä tuntimäärillä läpi, ei ollut montaakaan jotka olisivat lentäneet 20h:n sijasta 30h.Vaihtui kone CT2K:hon, jolloin vain yksi pääsi noin 20;llä tunnilla, mutta (huhun mukaan) 60h oli yhden kaverin saldo...MUTTA, Vaasalaiset kouluttavat (seksi-ultra?????) Eurostarilla ja oppilaat ovat aivan "lääpällään" koneeseensa! Tuntimääriä en tiedä. En yhtään ihmettelisi vaikka he tilaisivat porukalla Eurostar-logolla varustetun T-paidan ja pitäisivät sitä rintarottingilla päällään seuraavilla exp-päivillä... Hmmm.. Ihmettelen kovasti tai sitten en ymmärtänyt tuota sinun kommenttiasi.. Tiedän kerhoja täällä pohjanmaalla missä ollaan koulutettu ja koulutetaan Icaruksella saldo on, että opitaan lentämään aika nopeasti, mutta siirtyminen muihin koneisiin tuottaa ongelmia ja mennään pitkin peltoja ja rikotaan koneita ja potkureita. Icaruksella päästään, ehkä kahdellakymmenellä tunnilla mutta tottuminen ja siirtyminen toisiin koneisiin kestää sitten vielä kymmenen tuntia jos halutaan turvallisesti lentää nopeammalla koneella.Tänä vuonna Vaasan oppilaiden keskiarvo taitaa olla noin 25 tuntia! Yksi oppilas pääsi läpi 20:llä tunnilla, mutta muut meni sitten vähän yli. Ensi vuonna Kruunussakin taitaa koulutus tapahtua "seksi-ultralla" Eurostarilla niin saadaan sitten varmaan tilata tuplamäärä niitä paitoja seuraaville exp-päiville, jotta voitte liittyä joukkoon.... Itse olen sitä mieltä, että koulutetaan mielummin yli sen 20 tuntia kun, että laitetaan oppilaat väkipakolla tarkkariin kun on 20tuntia lennetty. Harjoittelu, malttia, hyvä ja monipuolinen opetus sekä ajantasalla pysyminen tekee mukavasta lajista turvallisemman.t: Ray
Jos oikeasti UPL:n teoriaopetusmäärää nostetaan, tulee entistä parempi syy suorittaa samantien PPL-teoriat, ettei sitten tarvitse käydä samaa teoriaa kahdesti. Jos edes osaaminen jälkimmäisessä riittäisi, mutta kun paikallakin pitää olla. Tosin fyysinen läsnäolo on ilmeisesti riittävä... Mielestäni on kuitenkin suorastaan rikos viedä näinkin paljon "vapaa-aikaa" pois muulta elämältä.Lentämisessä kukaan muu ei näytä ottaneen kantaa tähän matkustajankuljetusoikeuteen. Mielestäni on paljon kiinni lentäjästä, miten hän tuon matkustajankuljetusoikeuden ja lupakirjatarkkarin välisen ajan käyttää. Tehdäänkö esim. 5h matkalento kuten itse tein vai jauhetaanko pelkkää laskukierrosta sama aika. Onko vahinkotilastoissa paljon eroa sillä, onko oppilas yksinlennolla, jolla opettaja valvoo häntä vai onko hän saanut lupakirjan ja lentää yksin. Nykyisin siis lupakirjan saannin jälkeen jää vielä ennen kavereiden lennätystä hyvää aikaa harjoitella niitä laskuja ja muita kuvioita.Itse en oikein ole ymmärtänyt tätä yksilentoa, jossa opettaja on radion päässä maassa. Nyt se ihmetyttää vielä enemmän kun UPL:n jälkeen on alakanut lentämään PPL:ää. Isoilla kentällä opettaja ei välttämättä nää sen tarkemmin nousuja kuin laskujakaan. Mikä tuki ja turva siellä puhelimen päässä sitten on? Jos jotain erikoisempaa sattuu, niin paljonko aikaa jostain laskukierroksesta on alkaa kyselemään neuvoja maasta? Jos joku osoittaisi jotenkin, että lentäminen ennen tarkistuslentoa on turvallisempaa kuin yksinlennot tarkituslennon jälkeen (vaikka siihen matkustajankuljetusoikeuteen asti) niin silloin voitaisiin puhua koulutustarpeen lisäämisestä. Vai pitäisikö opettajan kanssa lennettyjä tunteja lisätä, sen sijaan että lennetään yksin? - Pirkka -
Terho: tuo minullakin on konetta säästänyt, silloin kun homma ei ollut hanskassa, niin ylösvetoherkkyys oli korkea.Viimeaikoina on sen sijaan tullut ylösvedettyä lähinnä jos joku on ajanut tielle kun olen ollut finaalissa.Esim. Räyskälässä tätä tapahtuu jatkuvasti kun mm. hinauskone ajaa kuin pellossa ja sitä saa varoa ja pelätä oikeintosissaan kun se saattaa lähteä koska vaan vaikka olisi laskeva kone kynnyksellä ja Hyvinkäällä joskus liitovarjoilijan kanssaoli vähän vastaavaa tohua.
No en minä tiedä, mutta miten on jos ilmoitan jollakin korpikentällä, että "ultra 411 peruksella XX loppulasku, ultra 411 loppusalla XX" -> hinauskone ajaakin eteen kiitotielle. Sitten vaan että aha, kiitos vaan, ylösveto.
mutta Starilla tulee oikeasti hiki.
Lisäksi kun hinauskone laskeutuu minne sattuu, eikä aina edes kiitotielle..
syystä tai toisesta on tarvis. Kyse ei kovin suurelta osaa olekaan siis siitä, että se opettaja siellä maassa oikeasti pystyisi ongelmatilanteissa auttamaan, ellei sitten lasketa jotain hätääntymistä, jossa tuttu ääni radiossa saa oppilaan rauhoittumaan tms...tällaiselle kai on olemassa ainakin marginaalinen mahdollisuus, silloin valvoja maassa todella voi jopa pelastaa tilanteen.
mielenkiintoinen keskustelu tässä takaisin peruskysymykseen- mikä on syy konevaurioiden takana? -1. että entäjä saa lupakirjan 20t jälkeen (kokemus on vähäinen)?-2. että lentäjä lentää liiian harvoin sen jälkeen kun hän on saanut lupakirjan (tyyli 4 lentoa per vuosi ja 8 kk talvitauko)?-3. molemmat?
Asenteella ja nokkapyörän rikkoutumisella ei ole mitään yhteistä. Vika on taidon puute.
Mikä muu on kyseessä kuin asennevamma, jos pilotti lähtee lentämään keliin, jossa kone ei pysy käsissä? Vai onko ultralentäjien taitotaso oikeasti niin onneton, että lentäjällä ei ole mitään käsitystä omasta taitotasostaan?