Forum > Elektroniikka ja sähkötyöt

Radiohäiriöt maasta/radiomastoista

(1/2) > >>

Timo Hyvönen:
Moi,
Espoon suunnilla usein lennellessäni ahistaa kun se Kivenlahden masto täräyttää mulle Mattia ja Teppoa taajuudella. Jostain syystä lähetys tunkee läpi luureihin, tosin olen havainnut että varsinainen ilmailuradiolähetys ajaa sen yli. Hirveä kohina kuitenkin sattuu korviin. Samanlaista häiriötä tuntuu tulevan joskus joissain paikoissa matalalla lentäessä (esim. Hyvinkään VR-konepajan päällä). 
Asiaan ei näytä vaikuttavan radio, vaihdoin KX155:n uuteen ICOM A210E ja häiriö on samanlainen. Onkohan tuohon jotain keinoa filteroida tarkemmin tuota lähetystö pois vai onko se vain niin voimakas, että se tulee joka tapauksessa läpi?

t. Timo

pplplane:
En ole kyllä mitään häiröitä huomannut mastoa ohittaessa tai muuallakaan vanhalla mutta toimivalla radiolla. Olisiko sulla joku muu laite joka toimii huonosti ja vuotaa taajuuksia tms ja häiritsee radiota? Tuollaista vikaa voi olla vaikea löytää ellei maassa saa samaa aikaiseksi ja sitten ala tutkimaan että mistä johtuu.

Toma:
Yksi jännä piirre mikä on radioyhteyksissä tullut vastaan. kuulokkeiden pihan pituus. Jos sattuu juuri oikealle taajuudelle niin on toiminut antennina. Kauan metsästin häiriön lähdettä lentävässä kylpyaammeessa ja kun sitten huomasin että toislla luureilla ei ollut minkäänlaisia häiriöitä niin nipistin kaapeleistä 20cm pois kun muutenkin olivat ylipitkiä, hiljaista tuli.
En väitä että sinulla olisi tuossa sama ongelma mutta ehkä kannattaa kokeilla toisilla luureilla (missä eri pituinen piuha) :)

SamiM:
Yksi häiriölähde saattaa olla turvakamerat joita on nykyään joka nurkalla. Meillä kun laitettiin lentokentälle turvakamerat, kävi niin että viimeisen listan asentamisen jälkeen alkoi terminaalin ilmailuradio kohisemaan. Syyllistä etsittiin monta päivää, vaihdettiin kameralta tallentimelle meneviä johdotuksia, tavalliset johdot vaihdettiin häiriösuojattuun, käärittiin kaikki komponentit alumiinifolioon ja asennettiin ferriittejä, mutta mikään ei auttanut. Lopulta kohina lakkasi kun metallisen palkin vieressä kulkenut 2 metrinen kameran johto siirrettiin kauemmas. Palkista oli tullut antenni.. Kohina ei toki ylettänyt tässä tapauksessa kuin parinkymmenen metrin päähän.

mattir:
Noista radiohäiriöistä on sen verran havaintoja, että kerhon koulukoneen transponderin kanssa ollaan taisteltu satunnaisesti vuoden verran. Kaikki osat on testattu toimiviksi ja ehjiksi, mutta erittäin satunnaisesti transponderin korkeusnäyttö sekoaa. Enkooderina tuossa on vuodelta kilpi ja kypärä oleva AK-350 joka antaa ulos Gillhamkoodia. Tuntuisi olevan testauksen perusteella ainakin Soneran 4G-taajuudet jotka ampuvat encooderin AD-muuntimille asti jotain kautta ja enkooderi raportoi sitten väärää korkeusdataa transponderille. Ongelma on ilmaantunut jossain vaiheessa eli lienee uusilla 4G-taajuuksilla osansa tässä ongelmassa. Osansa on varmaan näissä älypuhelimissa jotka tuppaavat määräyksistä huolimatta lentäjillä unohtumaan päälle, jolloin taivaalla alkaa pärske käymään kun facebookkiin tai gmailiin tulee uutta tavaraa ja mastojen signaali on heikko. Uskoisin että ongelma tulee puhelimesta, ei mastosta tässä tapauksessa.
Nyt on pino ferriittejä tilauksessa kuin myöskin kupariteippiä ja jatkamme testaamista kunhan nuo saapuvat, maadoituksia lisätään myös ja johtojen reitityksiä muutetaan.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod