Ilmailumuseossa Vantaalla on Juhani Heinosen suunnittelema Keltiäinen HK-1 OH-HKA, jolla hän vuonna 1957 lensi välilaskutta Madridista Turkuun. Lentoaika oli 17 tuntia. Lento
matka oli 2844km, alle 500-kiloisten koneiden silloinen maailmanennätys (FAI:n nettisivuilta en kyllä löydä Heinosen nimeä - mutta en ehkä vain osaa etsiä).
No, minulla on viivoitin ja jonkunlainen Euroopan kartta. Mittakaava 1:12 000 000 ei tosin ole huima, mutta vedinpä huvikseni suoran viivan Madrid-Turku ja laskin pituuden:noin 2850km.
MUTTA...
Lensikö Heinonen suoraa viivaa pitkin? Tarkemmin: lensikö hän Mercator-projektion suoraa viivaa pitkin? Pitkillä matkoillahan on merkitystä sillä, minkä projektion mukaista karttaa käytetään. Kuuluisa esimerkki on Charles Lindbergh, joka suunnitteli New York-Pariisi-lentonsa reitin gnomonisen projektion mukaisen kartan avulla. Wikipedia kertoo:
Gnomoninen projektio on karttaprojektio, jossa maapallon isoympyrät kuvautuvat suoriksi viivoiksi. Täten lyhin mahdollinen reitti maapallon kahden kohdan välillä näkyy kartassa suorana.
Lindbergh valitsi gnomonisen kartan New York-Pariisi-suoralta reittipisteet 100:n mailin välein, ja siirsi ne sitten Mercator-kartalle. Jälkimmäisellä pisteet muodostivat kaaren, jota pitkin hän (parhaansa mukaan) lensi. Matkassa säästö oli merkittävä, yli 10%.
Tietäisikö kukaan Heinosen reittiä? Tai edes sen pituutta?
Entä minkälaisen ja -pituisen reitin Madrid-Turku laskee joku nykypäivän navigaatio-ohjelma? (On minullakin Android-puhelimessa Air Navigation Pro, mutta en osaa käyttää sitä.)