lentopaikat.fi

Aloittaja Toma, maaliskuu 05, 2014, 03:14:58

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toma

Pekka Lehtisen loistavasti tekemä ja yli 10 vuotta ylläpitämä www.lentopaikat.net sivusto on päätetty siirtää ilmailuliiton ylläpitämäksi 4.4.2014 mennessä, ja MUT:in cyberosasto otti tämän tehtävän vastaan.
Edellinen sivusto oli staattinen sivusto joka on hieman työläs ylläpitää, joten päätettiin siirtää sen helpommin ylläpidettävälle alustalle. Työ on vielä kesken mutta suurin osa datasta on jo siiretty ja tuota voikin nyt katsastaa työvaiheen aikana http://lentopaikat.fi osoitteessa. Se voi sitten välillä näyttäää kummalliselta kun jotain säätöjä on kesken mutta ei anneta sen häiritä.

heittäkä hieman kommenttia mitä siellä pitäisi muuttaa lisätä ja/ta parantaa. 

Tein tuonne jo lomakkeen millä voi ilmoittaa kaikki ne kentät jonne uskallatte joskus pyytää kanssailmailjoitanne morjenstamaan. Haluaisinkin että tuosta tulisi hyvä ja kattava listaus kuvineen ja tietoineen myös Suomen kaikista pienistä yksityiskentistä. Maanomistajan luvallahan sinne sitten tullaan, jos tullaan.

Jos ei lomakkeen kaikki tiedot löydy niin ei hätää kunhan on hyviä kuvia ja vähintään yksi kuva ilmasta sekä selostus suuremmista kuopista ja mitä kannattaa varoa kun tulee kahville.

Viralliset kentänpitäjät voisivat myös laittaa tulemaan uusia kuvia ja tietoja jos on jotain mainitsemisen arvoista omasta kotikentästä. Ilmoituslomakkeen kautta voi myös lähettää kuvia.

Suuri pläni on myös yrittää tivata finnavialta ilmatilat säköisessä muodossa niin että senkin voisi jakaa tuon sivuston kautta. Lentäjien joukossa on kyllä sen verran propellerihattuja että saadaan siten käännettyä tuo data semmoiseen muotoon että kaikki meidän käyttämät winpilotit, AirNavigation Prot sekä muut täbit ja härvelit saavat tuoreet ja paikkansapitävät ilmatilat. Sitten ei enää ole mitään mahdollisuutta että kukaan enää eksyy tietämättään valvottuun ilmatilaan. Käytetään nyt  kerrankin "turvallisuuskorttia" meidän harrrastuksen helpottamiseksi.

Tuo on tosin vielä toiveajattelutasolla mutta katsotaan miten homma saadaan edistettyä. 
Onko jollain muuten listaa siitä mitkä kaikki maat jo tarjoavat tuommoista palvelua ilmailijoilleen? Se voisi olla kullanarvoinen paperi kun noita tietoja yritetään saada meidänkin käyttöön. 

Tämmöstä tällä kertaa

-Toma
Terveisin
Tom Arppe

Timo Hyvönen

Tnx Toma :)

Kai ne historialliset kuvat säilyvät myös? Hauska tsiigaa mm. kuin toi Kuhmo on kehittynyt (ja muistella miten Forssaan päätyi purtsikka).

t. Timo
Lentoon!

Toma

Juu kaikki kuvat säilyvät ja voin tehdä niistä vaikka omat galleriasivut tuonne.
Kaikki kuvat alkavat aina ICAO koodilla joten tietää jo nimestä mistä ne ovat kotoisin.

Pistäkää tuoreita kuvia tulemaan vaan, kaikkea vanhaa kunnioitetaan. (itsekkin alkaa oleen kohta siinä kategoriassa)

olen muuten kerännyt hieman historiakuvia meidän kerhon sivuille joten käykääpä vaikka katsomassa miten harakka lähtee taivalle malmilla 40 luvulla... http://flygklubbencumulus.fi/galleria

Hieman ruotsintaitoa tuo voi vaatia ;-)
Terveisin
Tom Arppe

Toma

Tein nyt myös julkisen google maps kartan missä on kaikki Suomen lentokentät. karttaa voi kurkkia täältä:

https://www.google.com/maps/ms?msid=213687309714257369960.0004f4e8626350a26becf&msa=0

jokaisen "korpikentän" kohdalla jos painaa niin popsahtaa inforuutu auki missä on linkki lentopaikat.fi ko. kentän tietosivulle.
Kertokaa jos löydätte jotein vikaa tuosta niin korjailen, tässä vaiheessa olen jo niin sokee omille virheille että ei huomaa vaikka Raahe-pattijoki olisi Genbölessä...
Terveisin
Tom Arppe

Arto

Hieno juttu että jaksat askarrella tätä eteenpäin.

Olisiko hankala toteuttaa semmoinen, että kun viet hiiren jonkun lentopaikkaa kuvaavan lentokoneen päälle, siihen pomppaisi jo ennen klikkausta sen lentopaikan nimi. Klikkaamalla sitten linkit jne. Katso esim. meikäläisen työsivulta http://www.autokierratys.fi/Kuluttajille/Vastaanottopaikat.aspx
Arto

Toma

#5
No tuommoinen on toteutettu tuonne lentopaikat.fi kotisivulle http://www.lentopaikat.fi/kotisivu

Siellä jos viet hiiren sen punaisen pallukan päälle niin sieltä pompsahtaa ponnahdusikkuna auki joka kertoo lyhyesti kentästä. Jos klikkaat sitä palloa niin se menee kentän tietoihin. Voit myös klikata otsikkoa jolloin se menee samaan paikkaan.
Otsikon linkki on sen takia että jos käyttää tuota kosketusnäyttöisellä laitteella niin sinun pitää tökkiä palloa että saat sen ponnahdusikkunan näkyviin jonka jälkeen voit tökkiä linkkiä jolloin pääset tietosivulle.

Tuossa google maps toteutuksessa se ei oikein tahdo onnistua kun sen API ei anna semmoista mahdollisuutta, mutta tutkitaan :)
Terveisin
Tom Arppe

Reijo Österberg

Voisi lisätä:
-Iin lentopaikka (EFML)
http://www.ilmailukerho.fi/Uusi_sivusto_2012/Kerho_info/Kerho_info.html

EFHJ on lipsahtanut väärään paikkaan . Lisäksi kenttä ei enää ole käytettävissä, mikäli olen ymmärtänyt oikein.
-Reijo Österberg-

Toma

Nyt haapajärvi on korjattu ja joo, se on poistettu virallisten kenttien luettelosta josta on mainita jos seuraa linkkiä sivustolle. Lisäsin nyt myös maininnan siitä tuohon Google maps linkkiin.

Pitääpä lisätä myös EFML
Terveisin
Tom Arppe

Toma

Lainaus käyttäjältä: Reijo - maaliskuu 19, 2014, 11:36:11
Voisi lisätä:
-Iin lentopaikka (EFML)
http://www.ilmailukerho.fi/Uusi_sivusto_2012/Kerho_info/Kerho_info.html


Ja nyt on Ii lisätty sekä lentopaikat.fi saitille että tuohon google maps osioon. Reijo, tunnetko ketään tuolta, en löytänyt esim. sähköpostiosoitetta mistä olisin voinut kysellä kuvien käyttöikeuksista ym.? Jos tiedät niin laita vaikka viestinä minulle niin voisin udella lisäkuvia ja muutakin tekstiä kuvaukseksi.

http://lentopaikat.fi/ii-efml/


http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=213687309714257369960.0004f4e8626350a26becf


Tuota google maps karttaa voi myös käyttää lentopaikat.fi sivuston sisältä jonne on ehkä hieman helpompi linkki:


http://lentopaikat.fi/lentokentat-kartalla/



Tuolta sisältä toimii muuten myös streetmaps kun vetää sen vasemmassa ylänurkassa olevan ukkelin sen tien päälle josta haluaa paikkoja kurkkia.
Terveisin
Tom Arppe

Toma

VFR Suomi kysymys...

Nyt kun loppuu myös nuo lähestymiskartat ja niitten ylläpito Finavian toimesta (korpikentille) niin milläs työkaluilla te jotka olette tehneet omat vastaavat olette niitä piirrelleet?
Kiinnostaa eteenkin karttapohja. Haluaisin että noita kuitenkin vielä olisi vaikka nyt sitten epävirallisia meidän lentäjien ylläpitämiä.
Jos tuota laskukierroskuviota, melunvaimennusalueita, esteitä ym. yrittää selitellä tekstillä niin ei siitä mitään tule, yksi kuva kertoo, kuten kaikki tiedämme, paljon enemmän kuin kauhea kasa sanoja.

Yritän vielä tiedustella noista kuvaoikeuksista mutta jos se ei onnistu niin pitäisi keksiä joku hyvä ja suhteellisen helposti ylläpidettävissä oleva tapa millä nuo saisi piirrettyä ja päivitettyä. Eihän ne usein edes päivity mutta silti olisi hyvä "standardoida" joku tapa millä noita tekisi että kaikilla olisi mahdollisuus sen niin tahtoessaan, tehdä.

Toinen asia mikä huolestuttaa on NOTAM käsittely, mutta palataan siihen vielä...
Terveisin
Tom Arppe

Pauli

Minä piirsin noita aikaisemmin Freelance graphicsilla, mutta nyt olen siirtynyt powerpointtiin. Karttoja on valmiina noin 15 kentälle. Uusia valmistuu aina löytyy sopivasti aikaa. Täytynee tarkistaa onko tullut lähetettyä kaikki, Jokatapauksessa minun tekemiä karttoja saa käyttää.

Pauli Salo

Toma

#11
Kiitoksia Pauli, Näin se toimii parhaiten, lentäjät auttaa toisiaan, Yhteen hiileen puhaltamista (ei kusemista jota jossain foorumeilla harrastetaan).
Terveisin
Tom Arppe

Toma

Lentopaikat.net ohjautuu nyt suoraan lentopaikat.fi sivustolle.

Lisäsin tänään mobiilin kotisivun mitä on hyvä käyttää kun on heikkojen yhteyksien takana kännykällä korpikentällä ihmettelemässä seuraavaa kohdetta. Sivusta on riisuttu kaikki turha pois ja on optimoitu kännykkäkäyttöön.

Osoite on http://lentopaikat.fi/mobile/ 

Tuo kannattaa lisätä kännykän selaimen linkkeihin

Keskustelut jatkuu Finavian kanssa olemassa olevien karttojen käytöstä joita sitten päivitettäisiin vastaamaan nykytilannetta. Olo on varovasti positiivinen tuon suhteen...

Sitten kutsu kaikille propellerihatuille ja kynnelle kykeneväisille koodareilla tai muuten vaan ihmisielle jotka omistavat analyyttisen mielen. Tuleva ilmatilajärjestelmä tullaan kuvaamaan käyttämällä "Aeronautical Information Exchange Model" (AIXM) nimistä kuvauskieltä josta lisää tietoa täällä. Nyt käytyjen keskustelujen pohjalta voi olla myös varovasti positiivinen että saataisiin käyttöömme virallisen ilmatilan tuossa muodossa.

Mikäli näin tapahtuu on sitten pari tapaa edetä niin että saatasiin tuo käyttöön myös niihin laitteisiin mitä navigoinnissa käytämme. 


  • Pyydämme ja anomme että käyttämämme laite tai applikaation tekijä alkaisi tukeman tuota mallennusmuotoa suoraan
  • Teemme muunnosohjelman joka muuntaa tuon AIXM muodon esim. OpenAir muotoon joka on kutakuinkin kaikkien laitteiden ja applikaatioiden tukema. Jos homma menee tähän niin tämä olisi se osuus missä tarvitaan koodaustaitoisia ilmailijoita. Ei tietenkään tarvii olla ilmailijakaan kunhan stringien käsittely ja XML on jollain kielellä hallussa. 

Mikäli, tai toivottavasti kun, tämä toteutuu niin aikataulu on joskus syksyllä 2014.

tämmöistä tällä kertaa...
Terveisin
Tom Arppe

Toma

Tiedoksi että saadun palautteen mukaisesti olen tehnytaikamoisen jumpan että sain tuon lentopaikat.fi sivun toimimaan myös Microsoft internet Explorer versiolla 9 joka on näköjään paljon käytössä työpaikoissa ja täten porukkojen duuniläppäreissä. Ja kuten arvata saattaa, niin sitä ei saa päivittää kun silloin loppuu ne aataminaikaisten palvelujen toimiminen työpaikalla.
Muutama kuvaslideri ei toimi MSIE9:llä mutta muuten sivustopitäisi olla käytettävissä myös tuolla selaimella. Kokeilin myös MSIE8:lla mutta se kun ei tue alasvetovalikoissa käytettävää CSS koodia niin käyttö on hieman haastavaa. Haun kautta voi edetä ja lentokenttä sivut näkyvät suhteellisen fiksuina myös sillä.


Tällä hetkellä suurin haaste on laskeutumiskarttojen suhteenkun vfr-suomi nyt oikeasti lopetti ja oikeuksia vanhoihin karttoihin ei ole, tekstiin kyllä. Tein kokeeksi Nummelan LDG chartin ja siinä minulle meni himpun päälle 6h. ja jos nuo pitää piirtää n. 50 kentälle, niin se on 2kk täyspäiväinen työ. Siihen talkootyöhön ei oikein ole mahdollisuutta tällä hetkellä. Muutamia vaihtoehtoja on viritteillä joten asia kuitenkin etenee mutta liian hitaasti minun makuun...
Terveisin
Tom Arppe

4trade

Tuo on kyllä huutava vääryys että tällaiset asiat kaatuvat aina yhden miehen niskaan. Olet tehnyt vuosien saatossa suunnattoman määrän talkootöitä meidän kaikkien eteen, vaikka olet kiireinen mies muutenkin.

Monelle kotisohvalla surffaavalle ei edes tule mieleen, että sinä teet usein töitä illalla näiden asioiden eteen, mahdollistaaksesi meille nämä palvelut.

Toma, KIITOS!
Quidquid Latine dictum sit, altum videtur

Toma

Viimeisin päivitys on että nyt joulukuussa tuleva yön määrityksen muutos on otettu jo huomioon ja nyt voi jokaisen kentän kohdalla tarkistaa koska se yö oikeastaan alkaa ja koska se loppuu. Samalla löytyy auringon lasku- ja nousuajat. Nuo ajat lasketaan ko. kentän koordinaatteista ja ainakin yritys oli kova saada se automaagisesti mukautumaan myös kesä ja talviaikoihin, katsotaan miten onnistuin sitten kun siirrytään ajassa tunti taaksepäin.

Nyt ollaan alettu Suokkaan Akin kanssa piirtämään LDG karttoja kaikille korpikentile ja muutamille on jo saatu kenttäpäälliköiden hyväksyntä, ne löytyvät kentän sivulta. moni vielä odottelee hyväksyntää.

Esimerkkejä kentistä missä on uudet LDG kartat on: EFSO, EFKH, EFHN, EFPN, EFJP, EFKG, EFMP, EFPA, EFLA

Kunhan saadaan kaikki LDG kartat tehtyä niin teen ladattavan tiedoston missä on ko. kartta ja joku fiksu ilmakuva kentästä jota sitten voi ladata vaikka sinne Air Navigation Pro ohjelmaan niin että kenttää tökkäämällä saa nuokin tiedot näkyviin.
LDG kartoissa on keskeisin tavoite ollut VFR pilotti ja hänen tarpeet. niitä on jossain määrin yksinkertaistettu ja ainakin yritetty saada informatiiviseksi ja helposti ymmärrettäviksi. Kaikki tieto on nyt vain yhdellä A4:lla.

Aika monelta kentältä odottelen vastausta. En julkaise karttoja ennen kuin saan jonkunmoisen hyväksynnän joko kentän päälliköltä tai joltain hänen valtuuttamaltaan henkilöltä tai organisaatiolta.
Jos jollain on Inkscape (ilmainen, saa osoitteesta: http://inkscape.org/en/download/ ) ohjelma hallussa ja sormia syhyää päästä piirtämään LDG karttoja niin kertoka ihmeessä. Meikäläiseltä saa valmiin pohjan symboleineen ja voin jopa väsätä jonkunmoiset ohjeet mistä löytyy pohjakartat (https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta) jne. Tervetuloa talkoisiin...
Terveisin
Tom Arppe

Toma

Moroo kaikki,
nyt on ensimmäinen VAL-V julkaistu Eli Visual Approach and Landing Video. Meinasin tahkoa noita näin aluksi eteläsuomen kentiltä, Eka kokeilu oli Hanko josta video löytyy Lentopaikat.fi saitilta hankoon kohdalta tai tässä alhaalla suoraan. Tarkoitus näillä on että jos tuntemattomalle kentälle on matka niin voisi hieman katsoa mihin nokkansa on työntämässä ennen reissun aloittamista.


Mitä olette mieltä onko tuossa järkeä :)



http://www.youtube.com/watch?v=M1zP1DBrWEY


Terveisin
Tom Arppe

Toma

Kokeilin virittää lentopaikat sovellusta androidille. Jos joku haluaa kokeilla miten toimii niin käykää lataamassa se android laitteella täältä
https://lentopaikat.fi/app/lentopaikat.apk

Se on hyvin yksinkertainen ja perustuu täysin sivustoon mutta sovellus muistaa ne sivut jolla olette käyneet joten off-line käyttö on mahdollista jos vaan käytte ensin sivuilla kun yhteys on päällä niin että latautuvat muistiin. Tuossa sovelluksessa on mainoksia ym. johtuen siitä että on tehty kehitysovelluksen kokeiluversiolla. niistä päästään eroon pienellä summalla rahaa.

Onko tuommoisesta hyötyä?
Jos on, niin voisi harkita myös iOS laitteiden tukemista.

Joka tapauksessa sovellus tulee aina perustumaan lentopaikat.fi sivustoon ja sen tietoihin koska muuten ylläpito on liian raskasta.
Terveisin
Tom Arppe

Toma

Ai niin unohtu sanoa se että koska tuo on testiversio niin androidissa pitää olla asetus "salli asennus tuntemattomasta lähteestä" päällä joka löytyy asetuksien turvallisuus puolelta.
Terveisin
Tom Arppe

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod