Puutavaraa

Aloittaja Jouni Laukkanen, heinäkuu 21, 2005, 16:50:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Tapani Honkanen

Hieman tarkennan. Mistähän lähteestä on tullut minulle muistiin tuo 10 vuosikasvua tuumalle. Onkohan Ameriikan puista. Tarkastelin omaa materiaalia ja siellä on männylle tavoite 1...1.5mm. Tärkeämpää on kesäpuun (tumman kerroksen) osuus, jonka osuus pitäisi olla vähintään25 %,koska sen lujuus on moninkertainen vaaleaan kevätpuuhun verrattuna. Yhdessä ne antavat puulle sen lujuuden. Toisaalta on todennäköistä, että mikäli vuosikasvun määrä on korkeintaan tuo 1.5 mm, niin kesäpuun osuus on vähintäänkin tuo 25 %. Tuo Markku H:n nyrkkisääntö takaa tarvittavan kesäpuun. Ja vielä, vaikka vuosikasvu ja kesäpuun osuus onkin normien rajoissa, on testit jossakin muodossa tehtävä silti.
Toki normeista eroavaakin puuta voidaan käyttää (uuden koneen suunnittelussa) mikäli osien mitoituksessa käytetään niitä lujuusarvoja jollaista puuta käytetään. Piirustuksissa kyllä määrätään rakennuspuulle vaatimukset.

kalle vaaraniemi

Pisti juuri TM:ssä silmään Vendian venelautojen mainos. Lauta on liimattu viiluista.
Vendialta näkyy saavan myös mäntyviilua:
Paksuudet: 0,6 mm, 1,2 mm, 1,5 mm ja 3,0 mm
Leveydet: 50-200 mm
Pituudet: 1500-3000 mm

Onko kukaan päässyt arvioimaan olisiko riittävän tiheäsyistä lekopuuksi?

t. Kalle

Tapani Honkanen

Venemessuilla kävin Vendiankin osastolla ja katsoin noita viiluja juuri lekokäyttöä ajatellen. Kyllä se on valittuna aivan laatutavaraa noin silmämääräisesti ottamatta kantaa sen lujuuteen mutta kesäkuun osuus korreloi vahvasti lujuutta. Toki lujuuskoe on tehtävä ja helpoin on tehdä puristuskoe. Sopivat vetokoelaitteet omistaa vaikkapa Markku Koivurova Rovaniemellä, se Atol-mies.
Hanki nyt sopiva määrä koepaloihin ja liimaa koepala va rasita ja kerro meillekin tulokset

kalle vaaraniemi

Olen nyt vähän orientoitunut peltikoneen tekoon..

Ajattelin vain vinkata; viilut saattaisivat olla mukava raaka-aine esim siipisalkoihin kevyemmällä konekannalla varustetulle rakentajalle.

T. Kalle

ttorri

Puutavara Eero Koskela, sijaitsee Askolassa. En ollut ensimmäinen lentokonepuun etsiskelijä. Ja vaneriahan saa Lohjalta kuten Saariston Pena jossain viestissä mainitsikin. 
T

Seppo Koivisto

#55
Koskisen Oy:n sivulla oleva juttu vanerin DNV GL -sertifioinnista.
https://koskisen.fi/dnv-gl-sertifikaatti/

Ohutviiluvanerin taivutussäteen määritys (insinöörityö).
https://www.theseus.fi/handle/10024/508908

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod