Kirjoittaja Aihe: Lujitemuovin maalaus (edistymistä?)  (Luettu 5441 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa heharju

 • Aktiivijäsen
 • *
 • Viestejä: 38
 • Elämää ei voi pidentää, mutta sitä voi leventää!
  • Tikkakoski
Lujitemuovin maalaus (edistymistä?)
« : Tammikuu 20, 2010, 20:01:49 »
Ajankohtaiseksi on tullut Jabirun, J170 UL:n maalaaminen. Hallitakseni riskit ja estääkseni epäonnistumiset, käännynkin nyt asiantuntevien palstalaisten puoleen.

Edeltäjäni, tai tarkemmin edellisen samanmallisen koneen rakentaja, nykyinen rakennustyön valvojani, käytti pintamaalauksessa silloin nykyaikaisia automaaleja seostettuna joustoaineella. Tulos on siisti vielä näin reilun neljän vuoden käytön jälkeenkin.

Tänään sain ammattimaalarilta uuden ohjeistuksen; pohjan hionta, reikien täyttö liimallamassalla, paklaus, hionta, primeri ja loppumaalaus uretaanipohjaisella tuotteella. Noita aiemmin muovien maalamisessa yleisiä joustolisäaineita ei enää käytetä. "Jos pitää maalata rekan kevytpeite, niin sitten voi käyttää vähän" oli kommentti.

Onko maalaamisen tarveaineet muuttuneet noin radikaalisti? Uretaanipohjainen myös ulkopintaan? Tamadur 90:llä ja pienellä telailla maalasin sisäosat varsin onnistuneesti.

Mitä viimeisimmät referenssit kertovat?


Asiantuntemusta arvostaen,

Hemmo

Markku Hiedanpää

 • Vieras
Vs: Lujitemuovin maalaus (edistymistä?)
« Vastaus #1 : Tammikuu 20, 2010, 22:24:16 »
Muutama kysymys:
- Onko pohjamateriaalina epoksia vai polyesteriä?
- Mitä tarkoittaa liimamassa?
- Mitä tartuntaväriä ja pintaväriä on tarkoitus käyttää?

Ei ne toimivat materiaali ole mitenkään radikaalisti muuttuneet, eri maalareilla on vain omat tapansa ja uskomuksensa.
Jos valvojasi on maalannut oman koneensa jollain menetelmällä ja se on edelleenkin hyvä, niin miksi muuttaa hyväksi todettua menetelmää. Katso kuitenkin löytyykö pinnasta kankaan kuviota joka paljastaa sen että pintaväri päästää kosteutta läpi maalin ja rakenteen rajapintaan. Jos tätä löytyy niin kannattaa tartuntaväriä parantaa.

Mitä maalaustapaa rakennussarjan valmistaja suosittelee ??
Parempien ohjeiden puuttuessa kannattaisi ensin harkita valmistajan ohjeiden noudattamista  :thumbsup:
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 20, 2010, 23:08:57 kirjoittanut Markku Hiedanpää »

Poissa Mikko Nikunen

 • Aktiivijäsen
 • *
 • Viestejä: 94
  • http://www.geocities.com/mnikunenkr1/
Vs: Lujitemuovin maalaus (edistymistä?)
« Vastaus #2 : Tammikuu 21, 2010, 21:25:00 »
Purjekoneissa on menestyksekkäästi käytetty uretaanipohjaisia Teknodur ja Temadur maaleja. Ultran ja purjekoneen maalauksen erona on se että purjekoneessa pinta on oltava hiottavissa ja mielellään myös muutaman kerran myöhemmin. Ultrissa ylimääräistä painoa ei toivota, niin mahdollisimman ohut kalvo olisi toivottavaa. Tosin maalin tehtävänä on suojata laminaattia kosteudelta ja UV säteilyltä jos osien peittona ei ole gelcoat pintaa.

Omassa purtsikassa käytimme Temaduria ja värin valmistajan suosittelemaa pohjaväriä. Lisäksi siipien maalauksessa käytimme väritöntä tartuntaväriä jonka päälle ruiskutettiin suoraan Temadur ilman hiontaa. En ole kuullut että edellä mainituissa maaleissa olisi käytetty pehmennintä.

Maalarin mielipide oli, että näissä teollisuusväreissä on vähemmän väripigmenttiä joten peitto on heikompi automaaleihin verrattuna. Itselläni on käsitys että automaaleilla lopputulos on kevyempi. Esim. Aerospool maalaa Dynamicit akryylivärillä. Näissä akryyli väreissä tuntu olevan ominaisuus että ne kutistuvat/jälkikovettuvat vanhetessaan ja halkeilevat jos rakenne värisee joten pehmentimen käyttö voisi olla perusteltua.

 

Poissa heharju

 • Aktiivijäsen
 • *
 • Viestejä: 38
 • Elämää ei voi pidentää, mutta sitä voi leventää!
  • Tikkakoski
Vs: Lujitemuovin maalaus (edistymistä?)
« Vastaus #3 : Tammikuu 27, 2010, 21:00:17 »
Temadurilla maalasin sisäosat ja jälki tuntuu kestävän riittävästi kulutusta jo ohuehkolla kerroksella. Tuttu Tikkurilan myyntiedustaja tosin kertoi, että heiltä ei löydy yhtään kunnollista maalia lujitemuovin maalaamiseen. Epoksi rakenteesta siis on kysymys. Tuosta maalarin tarkoittamasta "liimamassasta" ei vielä ole tietoa, mutta ilmeisesti fleksiibelimpää kuin käytettävä pakkeli.

Jabiru ehdottaa pintaan ja pohjalle "K&H Technicote"-tuotetta. Niukasti löytyy tietoa tuosta aineesta.  :-\

H

Poissa Mikko Nikunen

 • Aktiivijäsen
 • *
 • Viestejä: 94
  • http://www.geocities.com/mnikunenkr1/
Vs: Lujitemuovin maalaus (edistymistä?)
« Vastaus #4 : Tammikuu 29, 2010, 17:20:45 »
Olen käyttänyt Inerta primer 5:sta tehdessäni muoviosia muotissa epoksilla. Laminointihartsi tuntuu tarttuvan maaliin ihan hyvin joten toimii ainakin näin nurinpäin käytettynä. Tuo Inerta primer 5 soveltuu mainiosti uretaanimaalien pohjamaaliksi. Samaa tekniikkaa on käytetty Pikejä valmistettaessa, Miuku voisi muistaa tuon maalityypin.

Markku Hiedanpää

 • Vieras
Vs: Lujitemuovin maalaus (edistymistä?)
« Vastaus #5 : Tammikuu 31, 2010, 23:43:29 »
Inerta 51 HB muottiin ja Inerta 70 pintaan.

 

Powered by EzPortal