Öljynpaineen mittaus- ja mittariongelmat

Aloittaja Kari Aspiola, joulukuu 20, 2009, 19:18:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kari Aspiola

Lähestulkoon riippumatta siitä kenen (tehtaan) rakentamasta (ultrasta) lentelylaitteesta on kyse, niin samantapaisia ongelmia löytyy jatkuvasti.

- sähköisiä paineantureita vikaantuu luvattoman usein, niin VDO:n kuin myös Honeywell:in
- sähköinen painemittari näyttää monesti noin 1 bar verran liikaa painetta (virhe vois korjautua jos olis myös mittari VDO:n tekele)
- sähköisen painemittarin näyttö on monessakin tapauksessa epävakaa (viisari vipottaa)
- joissain kuvaputkinäytöissä taas laitteen ylösajo kestää liian kauan, jolloin öljynpainetta ei näe ollenkaan kriittisellä hetkellä 

  Tein joskus sellaisen havainnon kun virittelin mittalaitetta paineen testaukseen, että järjestelmän paine sahaa todella tiuhaa sahalaitakäyrää. Tämä kävi ilmi ennenkuin rakensin lisävaimennuksen (kuristuksen) testimittarin letkuun. Esim kun järjestelmän paine oli noin 3 bar niin mekaanisen mittarin viisari näkyi harmaana alueena 2.....4 bar välillä. Voi olla että tämä on hyväkin asia voitelun toimivuuden kannalta (?), mutta anturia se kyllä syö "rotan lailla". Vaikka paineanturi onkin sähköinen, niin sen toiminta on kuitenkin käytännössä hyvin mekaanista.

  Monissa moottoreissa joita olen rakennellut, on ollut erillinen paineensäätöventtiili sekä lisäksi ylipaineventtiili. Jotka yhdessä toimivat jouheasti ja järjestelmän paine pysyy näin hyvinkin vakaana. Rotax 912:ssa on käsittääkseni vain yksi ainoa säätöelementti (kuula + jousi + säätölevyt). Mittaustulos saattais tosin olla toisenlainen jos mittaus tehtäisiin mahdollisimman kaukaa öljypumpusta, nythän painetta mitataan heti pumpun luota.

Kari Aspiola

Korjaus edelliseen.............

.............. sähköinen painemittari näyttää monesti noin 1 bar verran liikaa painetta (virhe vois korjautua jos olis myös mittari VDO:n tekele)............

Siis just toisinperin, elikkä mittari näyttää liian pieniä lukemia!   :stupidme:

Jari Kaija

Lainaus käyttäjältä: Kari Aspiola - joulukuu 20, 2009, 19:22:43
Siis just toisinperin, elikkä mittari näyttää liian pieniä lukemia!   :stupidme:


Ei ollenkaan. On näitäkin tapauksia. Omani näyttää myös liikaa VDO anturi + VDO mittari. Noin baarin verran. Testasin mekaanisella (letkumittarilla) kuten Pertti "aerolta" ehdotti.

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod