moottori experimental koneeseen

Aloittaja Haahuilija, helmikuu 13, 2012, 23:18:38

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Haahuilija

Aito lycosaurus vai klooni?

Eikö experimetal koneeseen kannata laittaa klooni moottori (esim. Tmx tai aerosport) matalalla puristus suhteella varustettuna elektronisella sytytyksellä ja sähköisellä polttoaineen ruiskutuksella?

Etuja: polttoainetaloudellisuus, ei tarvi säätää seosta (vähemmän vipuja ohjaamossa), voi käyttää autobensalla, halvempi kuin tyyppihyväksytyt.

(Heikkouksia: sähköisten järjestelmien luotettavuus.)


Nämä klooni moottorithan ovat parannettuja malleja lycomingista, ilman tyyppihyväksyntää, koottu sertifioidusta osista.

Ajatuksia?
.

pimattil

Lainaus käyttäjältä: Haahuilija - helmikuu 13, 2012, 23:18:38
Aito lycosaurus vai klooni?
Kai se on ihan makuasia tai sitten kukkarosta kiinni.

LainaaEikö experimetal koneeseen kannata laittaa klooni moottori (esim. Tmx tai aerosport) matalalla puristus suhteella varustettuna elektronisella sytytyksellä ja sähköisellä polttoaineen ruiskutuksella? Etuja: polttoainetaloudellisuus, ei tarvi säätää seosta (vähemmän vipuja ohjaamossa), voi käyttää autobensalla, halvempi kuin tyyppihyväksytyt.
Riippuu mistä kiikkuu. Ihan vastaavanlaisen moottorin voi tilata kyllä Lycomingiltäkin, ei siihen mitään estettä ole. Sähköinen polttoaineen ruiskutus on kyllä uusi asia -- kyllä ne taitaa ihan mekaanisia edelleen lentokoneissa olla. Toki mekaanisen ruiskupumpun lisäksi on usein vielä sähköinenkin ruiskupumppu koneissa. Sähköinen sytytys säätää ennakkoa, "parantaa" kipinää ja palotapahtumaa, mutta eivät nämä vielä seos-vipua poista ohjaamosta. Autobensaa voi käyttää normaalisti "matalapuristeisissa" moottoreissa, joita saa ihan jokaiselta valmistajalta, mutta poikkeuksetta taitavat kuitenkin kieltää etanolin (tai rajaavat sen muutamiin prosentteihin) niin tyyppi- kuin tyyppihyväksymättömissäkin moottoreissa. Se on toki moottorivalmistajan kanta, ja siihen voi olla syynsä tai sitten ei. Onneksi on olemassa koelennot, joilla asiaa voidaan tutkia.  :angel:

Lainaa(Heikkouksia: sähköisten järjestelmien luotettavuus.)
Olisiko tästä jotain faktaa? Kahdennettuja ne sähköisetkin sytytysjärjestelmät ovat ja/tai sitten pidät yhtä sähköistä sytytysjärjestelmää sekä yhtä vanhaa magneettoa, jos keventää mieltä.

LainaaNämä klooni moottorithan ovat parannettuja malleja lycomingista, ilman tyyppihyväksyntää, koottu sertifioidusta osista.
Onko sittenkään? Jos ne olisivat parempia, niin eikö ne kannattaisi tyyppihyväksyttää? Ja ei niitä mistään sertifioiduista osista koota, siksi ne eivät tyyppihyväksyttyjä olekaan...


LainaaAjatuksia?
Eikä edelliset kommentit estäisi minua valitsemasta tyyppihyväksymätöntä moottoria, mutte ei ne asiat niin musta-valkoisia ole, kuin mielestäni annat ymmärtää.



"Can the TMX Series of engines be operated on automotive fuel?

Yes, all of the TMX experimental series of engines, that use compression ratios below and including 8.5:1, can be operated on fresh automotive fuel that meets spec ASTM D-4814 and has a minimum 91 octane rating. The use of automotive fuel that is blended with ethanol or alcohol is not permitted. Engines that have been modified to use higher than standard compression ratio pistons or that are using electronic ignition that advances the ignition timing past standard specifications are not recommended to use mogas. Although the use of 91 octane automotive fuel will work in these engines, that practice should be limited and isn't endorsed.", http://www.mattituck.com/tmxfaq.htm

Lycomingin "experimental" -mallit: http://www.lycoming.com/thunderbolt/index.html
- Pirkka -

Esa Virtanen

Lainaus käyttäjältä: Haahuilija - helmikuu 13, 2012, 23:18:38
(Heikkouksia: sähköisten järjestelmien luotettavuus.)

Sytytysjärjestelmäksi voi ottaa vaikka 'omavoimaisen elektronisen magneeton', P-Mag, jossa
- kompakti rakenne, sopii suoraan perinteisten tilalle. Voi kiinnittää mihin asentoon tahansa.
- sytytyksen säätö nerokas: moottori yläkuolokohtaan, sähköt päälle, pari puhallusta alipaineputkeen ja se on siinä!! (ei tarvitse kiertää magneettoa mekaanisesti)
- sytytysennakon säätö
- pyörintänopeudesta riippumaton kipinä, kuten elektronisissa yleensäkin. Parantaa mm. käynnistystä
- käyttää käynnistyksessä akkusähköä, kierrosten noustessa omaa generaattoria

 http://www.emagair.com/Index.htm

Lainaus käyttäjältä: Haahuilija - helmikuu 13, 2012, 23:18:38
Aito lycosaurus vai klooni?
Nykyisessä polttoainetilanteessa itse kyllä yrittäisin pysyä erossa 'vanhoista bensajäähdytteisistä juopoista'  ;)

Haahuilija

#3
LainaaRiippuu mistä kiikkuu. Ihan vastaavanlaisen moottorin voi tilata kyllä Lycomingiltäkin, ei siihen mitään estettä ole. Sähköinen polttoaineen ruiskutus on kyllä uusi asia -- kyllä ne taitaa ihan mekaanisia edelleen lentokoneissa olla. Toki mekaanisen ruiskupumpun lisäksi on usein vielä sähköinenkin ruiskupumppu koneissa. Sähköinen sytytys säätää ennakkoa, "parantaa" kipinää ja palotapahtumaa, mutta eivät nämä vielä seos-vipua poista ohjaamosta. Autobensaa voi käyttää normaalisti "matalapuristeisissa" moottoreissa, joita saa ihan jokaiselta valmistajalta, mutta poikkeuksetta taitavat kuitenkin kieltää etanolin (tai rajaavat sen muutamiin prosentteihin) niin tyyppi- kuin tyyppihyväksymättömissäkin moottoreissa. Se on toki moottorivalmistajan kanta, ja siihen voi olla syynsä tai sitten ei. Onneksi on olemassa koelennot, joilla asiaa voidaan tutkia.  :angel:

Tarkoitin sähköisellä polttoaineen ruiskutuksella sähköisesti ohjattua polttoaineen ruiskutusta. Ja ei seosvipua tarvita jos on FADEC

Niin tuo etanoli on kyllä ongelma nykyään. Onko muuten vpoweriinkin jo sotkittu jo etanolia? oktaaniluku olis tässä aineessa kyllä kohillaan ja hintakin verrattuna 100LL:ään.


Lainaa
Olisiko tästä jotain faktaa? Kahdennettuja ne sähköisetkin sytytysjärjestelmät ovat ja/tai sitten pidät yhtä sähköistä sytytysjärjestelmää sekä yhtä vanhaa magneettoa, jos keventää mieltä.

Ei ole faktaa, siksi olikin suluissa. taitavat olla aika luotettavia nykyään. Ja toden totta voihan laittaa perinteisen sytytyksen elektronisen rinnalle varmuuden välttämiseksi;-)

LainaaOnko sittenkään? Jos ne olisivat parempia, niin eikö ne kannattaisi tyyppihyväksyttää? Ja ei niitä mistään sertifioiduista osista koota, siksi ne eivät tyyppihyväksyttyjä olekaan...

Luitko tämän:

Are the TMX series of engines certified?

No, the TMX series of engines is not certified. All parts used on the TMX series of Are the TMX series of engines certified?

No, the TMX series of engines is not certified. All parts used on the TMX series of  engines with the exception of some accessories and the forward facing IO-360  induction systems are fully FAA certified components but the engine as a complete unit is not certified. http://www.mattituck.com/tmxfaq.htm



Ei taida tuo tyyppihyväksyttäminen olla ihan yksinkertaista ja nämä moottorithan on tehty Palvelemaan exerimentalisteja. Etunsa on siinäkin kun ei ole hyväksytty, niin moottoria voidaan helpommin parannella ja kehittää ilman että se joka vaiheessa tarvitsee hyväksyttää.


pimattil

Lainaus käyttäjältä: Haahuilija - helmikuu 18, 2012, 19:35:44ja ei seosvipua tarvita jos on FADEC

Juu... totta, että onhan niitä FADEC:kin jo saatavilla, joskin kovin harvinaisia edelleen.

LainaaOnko muuten vpoweriinkin jo sotkittu jo etanolia?

VPowerissa etanolipitoisuus tätä kirjoitettaessa on jotain 0 ja 5 prosentin välillä ja käytännössä siis siinä on aina etanolia jonkin verran. Tämä siis luonnollisesti voi muuttua tulevaisuudessa, kuten se on ennenkin tehnyt (eli ennen se oli etanolitonta).

Pienmoottoribensassa ei etanolia ole ja säilyvyys on parempi. Saatavuus onkin sitten toinen juttu.
- Pirkka -

mattir

Tämä olisi modernia tekniikkaa ja halvempi kuin Rotaxin mylly:

http://en.wikipedia.org/wiki/ULPower_Aero_Engines

http://www.ulpower.com/engines/ul260i/price-availability.html

Ei ole halpa tuokaan, mutta paketti on valmis, eikä siinä ole sitä alennusvaihdetta mikä pitäisi tarkastuttaa kesken kaiken, TBO 1500h / 10 vuotta.

Ei taida olla kukaan Suomessa tuota (vieläkään) koneeseensa hommannut? Vai Onko?

jkarjanl

No, tuo "modernia tekniikkaa" on vähän semmoinen kirosana, valitettavasti. Yksi Sonex tuli Jenkeissä maihin kun ECU päätti että konetilassa on liian kuumaa, http://aircrashed.com/cause/cERA09CA162.shtml
"The ECU was manufactured to automotive specifications, and was supposed to be installed in an area of the airplane where temperatures do not exceed 65 degrees Celsius (preferably on the cabin side of the firewall)"

Tuo vaan ihan esimerkkinä että yllättäviä asioita voi tapahtua uudemman tekniikan kanssa. Rotax 912 on siitä hyvä että eihän miljoona kärpästä VOI olla väärässä, eihän?  ;D

No, tuohon on tullut jo tehtaan bulletiini missä käsketään siirtämään ECU tuliseinän toiselle puolelle. Ja muuten ilmeisesti ihan parhaasta päästä "vaihtoehtomoottoria", jos Rotax ei jostain syystä sovellu, esim. erikseen tarvitaan suoravetoista.

Vaikka tuo hinta on käytännössä sama, "UL260i list price is € 13,100" ja "All prices indicated are excluding taxes and transportation costs.
Deliveries to private individuals within the European Union are subject to 21% Belgian VAT." Arvaan että hinta saattaa mennä jopa kalliimmaksi ennenkuin se on kotiovella.

-Janne

HarriL

Tässäkin on modernia tekniikkaa ja luulisi olevan luotettavakin kun pohjana on Toyota Aygon pata. Teho-painosuhde ei tosin taida olla ihan R912:n luokkaa, mutta eipä ole hintakaan. Onko joku jo kokeillut? Ainakin Skyranger näyttäisi kulkevan ihan mukavasti..
http://loravia.com/shop/index.php?route=information/information&information_id=21


Karri Koivusalo

Moottorinohjausboksia ei ole kyllä missään tapauksessä hyvä laittaa moottoritilan puolelle, ellei valmistaja sitten aivan erityisesti sitä vaadi. Olosuhteet pannuhuoneen puolella eivät ole kovin elektroniikkaystävälliset, ja sytytysjärjestelmän EMI/RF-häiriöt ovat paljon suuremmat siellä kuin tuliseinän takana.

Haahuilija

Deltahawkin 2-tahti dieselmoottori vaikuttaa mielenkiintoiselta. Koneen on tekniikaltaan aika yksin kertainen, joten voisi olettaa sen olevan luotettavampi ja huoltokustannuksiltaan thielerttiä halvempi. Tyyppihyväksyntäkin on ilmeisesti työnalla.

Tässä pä linkki sivuille: http://www.deltahawkengines.com/

4trade

Tuota Deltahawk kakstahti dieseliä mainostettiin jo -90 luvun loppupuolella.....eikä tuo homma ole tuosta edennyt juuri mihinkään. Koemoottori niillä oli jo tuolloin. Harmi sinänsä, nuo kaksitahtiset kun on kevyitä ja yksinkertaisia laitteita.

Tyyppihyväksyntä moottorille on niin helppo saada, että sen läpäisee lähes mikä tahansa moottori. Käyttöaika tuossa hyväksymisprosessissa on 150 tuntia ja niitä ei täysillä kierroksilla ajeta kuin muutama tunti tuossa ohjelmassa.
Quidquid Latine dictum sit, altum videtur

pimattil

Lainaus käyttäjältä: Haahuilija - heinäkuu 14, 2012, 23:30:44
Deltahawkin 2-tahti dieselmoottori vaikuttaa mielenkiintoiselta. Koneen on tekniikaltaan aika yksin kertainen, joten voisi olettaa sen olevan luotettavampi ja huoltokustannuksiltaan thielerttiä halvempi. Tyyppihyväksyntäkin on ilmeisesti työnalla.

Samaisesta moottorista on tälläkin foorumilla keskusteltu jo ainakin vuodesta 2005 asti, jonka jälkeen projekti ei ole merkittävästi edennyt. Eli älä nyt hengitystä ala pidättämään, vaikka valmistajan lupaukset ovatkin suuria. Olisikohan tässäkin käynyt vielä niin, että näitä menisi jo tuonne UAV-puolelle Amerikkaan ja siinä vaiheessa itse asiassa näitä tyyppihyväksyntähaaveita laitettiin hieman jäihin, mutta josko taas olisi kiinnostusta oikeille lentomarkkinoille.
- Pirkka -

4trade

Quidquid Latine dictum sit, altum videtur

Aki Suokas

Lainaus käyttäjältä: taho - heinäkuu 15, 2012, 22:32:11
. Minkä takia Rotax toi viimein markkinoille ruiskulaitteet? Tietysti polttoainetalous paranee ja teho nousee. . 

Miksi lähes monopoliasemassa oleva toimisi ennakoivasti (päästöasioissa), kun kauppa käy muutenkin.
Ja tehohan ei kasvanut!  Enempi päinvastoin. Moottorin käytettävyyshän huononi.
Vanhassa ULS:ssä oli selkeä momentinnousu mutta uudessa iS:ssä ei ollenkaan.
(kun kierrokset pienenee huipputehosta alaspäin)
Aki
------------------------------------
www.hooteehoo.org, www.air-r-c.info, www.windcraft.fiwww.eurofox.fi

Markku Koivurova

Lainaus käyttäjältä: Aki Suokas - heinäkuu 16, 2012, 07:09:07
Lainaus käyttäjältä: taho - heinäkuu 15, 2012, 22:32:11
. Minkä takia Rotax toi viimein markkinoille ruiskulaitteet? Tietysti polttoainetalous paranee ja teho nousee. . 

Miksi lähes monopoliasemassa oleva toimisi ennakoivasti (päästöasioissa), kun kauppa käy muutenkin.
Ja tehohan ei kasvanut!  Enempi päinvastoin. Moottorin käytettävyyshän huononi.
Vanhassa ULS:ssä oli selkeä momentinnousu mutta uudessa iS:ssä ei ollenkaan.
(kun kierrokset pienenee huipputehosta alaspäin)


Ettei vaan olisi tulossa tehokkaampi versio? 130 hepoinen esimerkiksi. Jos onkin vain ohjelmallisesti rajoitettu 100 heppaan nyt ja jossain vaiheessa sitten poistetaan rajoitukset. Tähän viittaisi suurentunut painokin, ei pelkkä elektroniikka selitä yli 5 kilon lisää. Vahvistettu kampikammio ja -akseli? Ihan vaan spekuloin.

4trade



Tuossa nykyisessä on kyllä vielä varaa likistää hieman lisää luotettavuuden pysyessä kohtuullisen hyvänä. 912 moottorin mäntänopeudet (keskinopeus) huipputehoilla on vain 12 m/sec luokkaa....kun lentomoottoreissa nuo on usein 10 m/sec.  Yli 15 m/sec alkaa yleensä luotettavuus kärsiä ja muutkin ongelmat lisääntyä.

Mäntänopeus laskuri löytyy täältä
Quidquid Latine dictum sit, altum videtur

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod