HCI-tähtimoottori

Aloittaja Tapani Honkanen, maaliskuu 09, 2008, 22:11:13

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Tapani Honkanen

Kun tämän osion (moottorit) alla keskustelu on näivettymässä, niin ajattelin herätellä ja ennenkaikkea tiedustella, onko kukaan ollut niin utelias että olisi tilannut  HCI-Aviation-yhtiöltä heidän piirustuksiaan joko R-180 tai R-220 moottorista.
Kyseessä on joko 5- tai 7-sylinterinen sivuventtiilimoottori, josta myydään piirustuksia, rakennussarjoja tai valmiita moottoreita.

Olen harjoitellut kyseisen laitteen parissa ilman esikuvia. Koska 5-sylinterisen tähtimoottorin pahin pulma on voimakas vähtelyominaisuus, niin sen maksimipyörimisnopeus on pakko pitää melko pienenä. Ratkaisin pulman keksimällä ((tietääkseni)kolmannen kerran sadan vuoden aikana)(muut keksivät ne ensimmäiset kaksi) moottorin jossa ei ole ollenkaan pääkiertokankea, vaan kaikki kiertokanget ovat samanlaisia  ja siis moottori on käytännössä värinätön paitsi vääntövärähtelyt on kuitenkin pienillä pyörimisnopeuksilla.
Sivuventtiilitähtimoottorissa pulmana on venttiilien sijoitus. Jos käyttää nokkarenkaita, niin hydrauliset nostimet vaativat noin 15mm aksiaalisen porrastuksen imu- ja pakoventtiilien suhteen. Tästä seuraa palotilan entistä huonompi muoto ja hyötysuhde, millä sinänsä ei ole käytännön merktystä. Eräs ratkaisu on tehdä kaikille venttiilille oma pieni sievä nokka-akseli ja moottorista tulee kuin käkikello. Yksi idea on käyttää vain yhtä nokkarengasta joka käyttää pako- ja imuventtiiliä. Tämä ei anna mahdollisuutta optimoida venttiilien aukioloaikoja.
Kun nuukuus ja omapäisyys on estänyt tilaamasta noita edellämainitun moottorin piirustuksia, niin utelen onko kukaan lukijoista tuhlannut rahaa piirustuksiin.  Niiden hinta on postikuluineen 150 ja 205 taalaa.
Voisin varmuuden vuoksi kurkistaa ennekuin jatkan harjoituksia.

Jukka Mäkelä

Jospa keskustelun vähäisyys moottorit - osastolla on vaan tyyntä myrskyn edellä  ;)
Meinaan vaan että sen verran ihmeellisiä moottorikonstruktioita näkyy olevan maailmalla kehitteillä, että eiköhän niistä joku ihan tuotantoonkin asti ennen pitkää tule ja löytänee itsensä jossain vaiheessa lentskarin nokallekin.

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod