Ilmailufoorumi

Ilmailufoorumi => Experimental => Foorumilaisten projektit => Aiheen aloitti: Toma - marraskuu 28, 2015, 19:33:43

Otsikko: HP-16 Purjelentokoneen "entisöinti"
Kirjoitti: Toma - marraskuu 28, 2015, 19:33:43
Tänään aloitti Cumulus purjelentokerhon "Vintagejaos" työnsä ja tarkoituksena olisi saada kerhon 70 luvulla rakentama HP-16 purkkari taas entiseen loistoonsa. Koska kyseessä on kokometallinen purkkari niin se pitää tietenkin olla kiillotetun metallin värinen, tässä tapauksessa kiillotetun alumiinin värinen.

Tällä hetkellä se on maalattu valkoiseksi ja nyt olisinkin utelias kuulemaan onko arvon foorumilaisilla ollut jotain hyviä kikkoja millä värin saisi nätisti helmeilemään pois. Tänään kokeilin varovasti peräsimeen Nitromors:lla... Kyllähän se lähtee mutta huonosti, monella eurolla ja hitaasti.

Ohessa muutama kuva prosessista.
Otsikko: Vs: HP-16 Purjelentokoneen "entisöinti"
Kirjoitti: Pekka - marraskuu 28, 2015, 23:39:20
Mitenkähän olisi soodapuhallus ?
Otsikko: Vs: HP-16 Purjelentokoneen "entisöinti"
Kirjoitti: kopterikuski - marraskuu 29, 2015, 06:13:42
Soodapuhallusta en käyttäisi edes autoon, niin paljon ei vettä löydykään että saa jäämät pois lentokoneen niiteistä - mikään ei enää tartu siihen , mitä yrittääkin niin kuplii ja kiehuu, ryppyilee. Keskikuvan muovi tai elmukelmu auttaa paljon nykypäivän maalinpoistoaineissa.  Aircraft Sprucella on väriltään harmaa porakoneeseen tehty erikoisharja, piikit jostain "muovista" joka on tehty nimenomaan alumiinin skrabaukseen.  Työtähän siinä on paljon mutta oikotietä onneen ei ole.
Otsikko: Vs: HP-16 Purjelentokoneen "entisöinti"
Kirjoitti: palmi - marraskuu 29, 2015, 08:26:28
Itse olen käyttänyt Solmasterin maalinpoistoainetta ja kuumavesi pesuria ei tartte rehkiä menee 150 siiven maalinpoistossa 2 tuntia. Telalla pintaan 10-15min vaikutus ja eikun pesemään.
Otsikko: Vs: HP-16 Purjelentokoneen "entisöinti"
Kirjoitti: Mikko Suokas - marraskuu 29, 2015, 09:49:58
Milloin HP-16 on lentänyt viimeksi?

Kunnostetaanko se lentäväksi, vai onko tarkoitus tehdä pelkkä staattinen näyttelyesine hallin kattoon tms.?

Muistan vielä hämärästi, kun sen rakentamisesta oli useampikin artikkeli Ilmailussa. Puuhamiehen nimi taisi olla Paul Ruponen.

t. Mikko
Otsikko: Vs: HP-16 Purjelentokoneen "entisöinti"
Kirjoitti: Toma - marraskuu 29, 2015, 11:48:32
Pekka: Kävi kyllä mielessä soodapuhallus mutta johtuen suuresta pinta-alasta niin epäilen että on aika tyyris operaatio. Toinen joka ei jätä mitään jälkeensä on "hiilihappojääpuhallus" mutta se taitaa olla vielä kalliimpaa.

Veikko: Tässä on kyllä se hyvä puoli että ei ole niittejä. rakenne oli aikanaan edistyksellinen. Foamikaaret johon alumiinipelti on liimattu. Koska oli tarkoitus että se kiillotetaan maalinpoiston jälkeen nin tuo tarttuminenkaan, tai sen puute, ei ole ongelma.

Toomas: Pitääpäs kokeilla Solmasteria mutta sekin on 26€/litra ja tuossa on pintaa jonkun verran, jospa se on tehokkaampaa niin tarvitsee ehkä käyttää vähemmän.

Mikko: Kyllä se lentäväksi tehdään ja tarkoitus on että se sitä tekee jo tulevana kesänä. Paul oli tosiaan puuhamies ja sen takia se ristittiinkin Spirit of st:Paul nimiseksi :)
Viimeksi se on lentänyt joskus 80 luvun alussa, Ei ole nyt juuri tässä päiväkirjaa josta voisi katsoa. Jos ensilentoa haluaa kurkata niin sen voi tehdä täällä: http://hp16.toma.fi/ (http://hp16.toma.fi/)

Pitää varmaan samalla hakea iso rulla "ElmuKelmuu" ja antaa muhia sen alla jonkun aikaa, tuo pohjaväri näyttää olevan semmoista tavaraa että ei irtoo oikein millään, sehän sen tarkoitus onkin...
Otsikko: Vs: HP-16 Purjelentokoneen "entisöinti"
Kirjoitti: Toma - marraskuu 29, 2015, 12:07:31
Mulla taitaa olla muuten jossain gömmassa semmoista tavaraa kun POR Strip, pitääpä kokeilla, sitä on jossain jenkkilän lentsikka foorumeillakin kehuttu.
Otsikko: Vs: HP-16 Purjelentokoneen "entisöinti"
Kirjoitti: palmi - marraskuu 29, 2015, 20:57:16
Se solmasterin maalinpoistoaine on todella riittoisaa ostin 10 litran kannun ja noin 2 konetta ja kahdet kellukkeet puhdistettu ja vieläkin 5 litraa jäljellä.
Kuumavesipainepesuri on ehdoton tossa maalin poistossa.
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod