Ilmailijat arkeologien apuna

Aloittaja Jouni Laukkanen, tammikuu 16, 2006, 23:41:23

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jouni Laukkanen

Tällaista on pyydetty välittämään ilmailijoiden tietoon.
Ei muuta kuin pistämään maalaisisännille lisää tekemistä EU-paperisodan lisäksi!

----------------------------------------------------------------------

Ilmakuvauksen soveltaminen Suomen arkeologiaan

Hei! Olemme kiinnostuneet ilmavalokuvauksen soveltamisesta arkeologisessa tutkimuksessa. Esimerkiksi Englannissa menetelmällä on pitkät ja vakiintuneet perinteet, mutta Suomeen sen on yleensä ajateltu soveltuvan huonosti puustovaltaisuuden takia. Tämän vuoksi toiminta maassamme onkin rajoittunut pitkälti linnoitusten tms. massiivisten kohteiden kuvaukseen, vaikka sopivissa olosuhteissa otetuista ilmakuvista on mahdollista erottaa huomattavasti hienovaraisempiakin piirteitä.

Ympäristön laajempi havainnointi on tarpeellinen arkeologisissa tutkimuksissa, koska on tärkeä nähdä ja ymmärtää löytöpaikka kontekstissaan. Muinaisjäänteitä voi havaita ilmasta käsin monissa eri olosuhteissa ja eri vuodenaikoina riippuen kohteen luonteesta. Viljelykasvit voivat korostaa maan alla sijaitsevia rakenteita tai muita maaperän muutoksia kasvukuvioina. Nämä kasvukuviot ovat yleensä parhaimmillaan juuri ennen sadonkorjuuta. Myös kosteuden vaihtelut voivat korostaa maanalaisia jäännöksiä siten, että ne erottuvat ympäristöstään. Maanpinnan yläpuolelle kohoava jäännös voi puolestaan näkyä varjokuviona, jota vinon aamu- tai ilta-aurinko korostaa paremmin kuin suoraan ylhäältä paistavan valo. Ohut lumipeite voi myös korostaa pinnan muotoja lumen kasautuessa jäännöksen viereen. Jäännökset voivat myös erottua matalasta vedestä. Tyypillistä kohteille on kuitenkin se, että niitä voi olla vaikeaa tai mahdotonta edes hahmottaa maasta käsin. Ajallisesti olemme kiinnostuneet kaiken ikäisistä kohteista aina kivikaudelta toiseen maailmansotaan asti. Esimerkkikuviin voi tutustua alla.

Rahoitusta omaan aktiiviseen lentotoimintaan on hyvin vaikea saada ennen kuin menetelmän hyödyllisyydestä on näyttöä. Tämän vuoksi pyytäisimmekin apuanne kohteiden ja kuvien löytämisessä jatkotutkimusta varten. Oletteko kenties havainneet vastaavia ilmiöitä ilmailuharrastuksenne tai työnne yhteydessä? Parhaassa tapauksessa olette ottaneet niistä kuvia, jotka voisitte toimittaa meille yhdessä tiedon kuvan ottopaikasta kanssa. Olemme kuitenkin erittäin kiinnostuneita myös pelkistä paikkatiedoista, joita voimme käydä vertaamassa ilmakuvakeskuksen kuviin. Muistiaan voi virkistää esim. Karttapaikan (https://www.karttapaikka.fi/) sivuilla, jossa pystyy selaamaan koko maan peruskarttoja ja joka kertoo kätevästi myös kohteen koordinaatit.

Pyrimme lähettämään tämän kyselyn mahdollisimman laajasti kaikille erilaisille ilmailutahoille, ja sitä saa vapaasti levittää myös eteenpäin. Tulokset tulevat osaksi aiheen tiimoilta valmistelun alla olevaan artikkeliimme. Vastaamme myös mielellämme kysymyksiin, joten ottakaa rohkeasti yhteyttä!

Helsingissä 16.1.2006

FM Nina Heiska
[email protected]    
FM Wesa Perttola
[email protected]





Ansis

Tästä kun tieto leviää maanviljelijöille, niin saattaa olla vähemmän lämmin vastaanotto maastolaskun jälkeen. >:(
My mind is willing, but purse is weak.

Petri Ahonen

Lainaus käyttäjältä: Ansis - tammikuu 17, 2006, 16:34:41
Tästä kun tieto leviää maanviljelijöille, niin saattaa olla vähemmän lämmin vastaanotto maastolaskun jälkeen. >:(
...tai erittäin lämmin; Vaimo tuos lisää patruunoita ,tuo varis räpistelee vielä... ::)

Jaska

Tuttua tohinaa.
Muistan olleeni 80-luvulla kuvauslennoilla tuolla Tyrvännön seutukulmilla.

Kuvaaja halusi , kevätaikaan, viistokuvia auringon nopusun aikoihin ja pystykuvia  päivän mittaaan.
Teimme monena päivinä noita kuvauksia.

Suoritimme samassa paikassa kuvauksia myös eri vuodenaikoina.

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod