Boeing/Blanik

Aloittaja Martti Mattila, huhtikuu 18, 2024, 07:48:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Martti Mattila

Boeing on konseptoinut tuollaista streevattulla siivellä olevaa matkustajakonetta. Samaa ideaa ajattelin Blanikien pelastukseksi, suunnitella voi mitä vaan. On lähellä tilanne että usassa joudutaan tekemään valtionjohdon taholla jotain että Boeing ei joudu kiinalais omistukseen.
Tuli tarve siirtää NSU.n kaasutinta lähemmäs moottoria, Argon pottu on tyhjä joten päätin tehdä teräsputkista nopeasti uuden imusarjan puikko ja happi/acetyleeni hitsauksella. "Nopeasti" mikä vitsi taas kerran meni neljä työpäivää. Tuli myös opiskeltua netissä Inlet Manifold aiheesta, joka paikassa oli sama hokema. Erillisille sylintereille johtavien putkien (Runners englanniksi) on oltava geometrisesti ja lämpötilallisesti yhdenmukaisia. Sääntö mitä autotehtaatkaan eivät ole pystyneet aina noudattamaan. Puhutaan Helmholtsin resonanssista minkä hyödyttäminen on tavoiteltavaa.
Virittäjägurujen jutut eivät oikein auta kuka nyt tekisi imuputkistoa jollekin nössöille 3000-3500 minuuttikierroksille. Oikeastaan olisi pitänyt tehdä oikeita töitä ja antaa suunnitelman hautua. Kyllä sinne olisi mahtunut pidemmät ja pienempihalkaisijaiset imuputket joissa kaasun massan jatkuvuus olisi mahdollisesti resonoinut suotuisasti tuolla kierrosalueella. Nyt ainoa kohta missä virtausnopeus pääsee lähelle optimia on tuo kaasarilta alas johtava yksittäisputki. Sylinterin täytöksen onnistuminen imutahdin aikana on se tehon kannalta ratkaisevin juttu. Yksittäisputki 32mm. sisältä, jakoputket 30mm.
Maalattu sisätä ja päältä kemikaalin kestävällä epoksilla. Rakennusjärjestys peruuttava jossa edeltävät hitsaukset pääsee siistimään sisältä enen seuraavaa osaa. Maalaustyö sisäpuolelta kävi kätevästi pienen maalaustelan pätkällä. En halua häiritä foorumia täällä on joillakin oikeaa asiaakin, pahoittelen että taas tuli.

Ansis

My mind is willing, but purse is weak.

PeSo

Blanikeissa on edelleen paljon piilossa olevaa potentiaalia. Hyvä aihio moneen uuteen projektiin.

Osaavissa käsissä ja tämän päivän tekniikkaa hyödyntämällä vanhoista Blanikeista voisi rakennella kaikkea mielenkiintoista...

Jo 1970-luvun lopulla Tsekkoslovakiassa kehiteltiin Blanikin osiin pohjautuva moottoroitu purjelentokone Vivat L-13 SW. Moottorina siinä oli Walter Mikron, ilmajäähdytteinen rivinelonen.

https://www.orlita.net/vivat

Harvinaisen tästä tapauksesta tekee se, että ensimmäinen vientiin valmistettu Vivat on tullut uutena Suomeen vuonna 1988. Oheisen linkin sisältämässä lehtiartikkelissa koneen kyljessä on tunnus OH-803 ja artikkelissa mainitaan nimi Pentti Ahava.

Onko kenelläkään tämän palstan lukijoista muistikuvia tästä tapauksesta? Olisi mielenkiintoista kuulla tämän koneyksilön myöhemmistä vaiheista.

t. Pekka

Seppo Koivisto

Ritarannan kirjan mukaan OH-803 on myyty vuonna 1993 Ruotsiin.

Martti Mattila

Siipisalkojen rungon läpimenoterästen vaihto, mikä myös on välttämättömyys, työmäärä ja hinta tehtaalla on vielä kalliimpi juttu mitä korvakekimpaleiden vaihto siipiin.
Vanhimpiin siipiin vaihto ei enää auta. Vivat mopussa keskirunko on teräsputkirakennetta ja rakenne sellaista tikutusta että tällainen putkimies nostaa kädet ylös. Näin putkisekamelskasta kuvan jossain videossa missä pääsalko läpimenoa vaihdettiin mutta en nyt löytänyt.

Timo Hyvönen

Viljandissa on Vivat ES-7110, ihan siisti.

Lentoon!

Martti Mattila

Joo lasikuituisten pintaelemtien paikallaan ollessa mutta alla tuhannen pätkän putkiristikko. Sehän ei lentäjää kiinnosta vaan ainoastaan tekniikkamiestä.

Martti Mattila

Tarkennuksena, en ole putkiristikkorakennetta vastaan päin vastoin sellainen rakenne on vielä korjattavissa, kun taas peltinen kuorirakenne jokapuolelta mankeloituna on taloudellisen korjauksen kannalta menetetty, poislukien harvinaisuudet. Näin jossakin videolla kuvaa Blanikki korjaamolta missä myös alaston Vivat mopu. Vaikka olen optimismiin taipuva käsityöläinen näytti rakenne putkimemberien ja hitsausliitosten määrän puolesta siltä että antaa olla. Mutta olisi tervetullutta ja kannustettavaa
jos joku maassamme todella pystyisi uudelleen rakentamaan jotain aiheesta. Martti Piipponen teki suurtyön Pilatus B4 mopun teolla, kykeneekö joku samaan Blanikin kohdalla. Jokin aika sitten Vivat oli myynnissä 23 tuhannella Eurolla eli ei kallis mutta hankala kone suurten mittojen ja massojen puolesta. Kyllä Motolerchekin on hankala verrattuna Ultriin ja Exp. koneisiin kun lähtökohtana on yksin toimiminen.
Se yksipaikkaisen koneen kolmannen osapuolen pakollisen vakuutuksen hinta 620 E. on hävytön alle viidensadan kilon koneelle. Ei ansaitse tulla mainostetuksi Ilmailuliiton hovivakuuttajana.

PeSo

#8
Lyhyen kaava mukaan: Tsekeissä on kaksi firmaa, jotka tekevät huoltoja ja korjauksia Blanik ja Vivat koneisiin: Blanik Aircraft CZ s.r.o. ja Falcon Aircraft s.r.o. Molemmat näistä tekevät myös noita siipisalon tyviosaan liittyviä tarkastuksia, korjauksia ja modifiointeja.

Tässä linkissä on lisätietoa Blanik L-13 siipisalon tyviosan tarkastuksesta ja korjauksesta:

https://www.flying-revue.com/how-do-you-rebuild-blanik-l-13-come-see-with-us

Seuraavassa linkissä on muutamia kuvia, joista Vivatin runkorakenne käy ilmi:

http://www.falconaircraft.cz/galerie-l-13-vivat/

Ja vielä linkki Blanikin sivuille:

https://www.blanik.aero/

t. Pekka

Martti Mattila

"Eiköhän se vaan ole kokonaan pellikone tuo Blanikki." Hyvät kuvat löysit mikä kertoo Vivat mopun rakenteet, kiitos siitä. Kaikki ei ole Alumiinia mikä maalattu vannehopealla. Neuvostoliittoon meni paljon Blanikeja korvaukseksi Chekchoslovakian miehityksestä. Venäläinen on yleensä kekseliäs kopioimaan ja konvertoimaan juttuja, olen odottanut että siellä kehitetään jotain Blanikista mutta taitavat vain jatkaa käyttöä ja pitää lentokieltoja lännen hapatuksena.

Ansis

Lainaus käyttäjältä: Martti Mattila - toukokuu 11, 2024, 05:26:04"Eiköhän se vaan ole kokonaan pellikone tuo Blanikki."

Onhan se, mutta Vivat ei.
My mind is willing, but purse is weak.

Martti Mattila

Ennakoin tuossa lainausmerkki lauseessa sitä että joku tulee väittämään vastaan kuvaustani Vivat mopun rakenteesta, onneksi PeSo löysi kuvia kuvaukseni tueksi.
Mulla on Blanikki kotipihassa että.

PeSo

#12
Yksi pieni ongelma tuohon Vivatin ja Blanikin omistamiseen toki liittyy, nimittäin maakäsittely.

Tämä ei tietenkään ole ongelma, jos käytettävissä on riittävän tilava halli, johon kone voidaan työntää säilytykseen siipiä irrottamatta.

Käytännössä tilanne useimmilla lentopaikoilla on kuitenkin se, että siivet on irrotettava koneesta ennen sen siirtämistä halliin. Yksin tätä ei voi tehdä. Koneen painon, rakenteen (Laskutelineenä vain yksi pyörä koneen keskellä!) ja ulkomitat huomioiden tämä vaatii vähintään viiden henkilön yhteistyötä siipien irrotukseen, sekä rungon ja siipien siirtämiseen sisätiloihin:


https://www.youtube.com/watch?v=8b2v7wf9U7o

t. Pekka

Ansis

Luulempa maailmankaikkeuden ulkosynnyttimellisimmäksi pakettiinpantavaksi Kotkottimen, jolla uhmasimme Suksen Masan kanssa painovoimaa joskus parikymmentä vuotta sitten.

Ja palautan taas aiheen Blanikit takaisin taivaalle, kiitos.

http://www.volaravela.com.ar/ikv3.htm?i=1
My mind is willing, but purse is weak.

Martti Mattila

Tuohon kyytiin pääsy oli jo arvokas ilmailukokemus, onnittelut, maailman ainoa Kotko. Vähähältä on pitänyt ettei se mätäne nurkissani kahteenkin otteeseen. Poikamiehenä vanhempien kanssa asuessa huonosta työmiehenpalkastakin jäi jotain säästöön. Myynnissä Ilmailulehdessä puolitoista Piper J 3 osina, pyyntö 10 000mk. ja tämä Kotka, pyyntöhintaa en muista. Soitin eräälle, haukkui molemmat sanoen Piper on ilman papereita ja Kotka niin erikoista rakennetta, ensiksi puuta ja lasikuitua päällä että arvaamaton.
Se jolle soitin osti itse Piperin ja Kotka onneksi jäi. Toiseen kertaan olisin saanut sen nurkkiini kun sille turkulaisen omistajan toimesta haettiin sijoituspaikkaa.
En pystynut auttamaan koska kaikki paikat ovat täynnä lentokoneita. Rhöhnlerche tuli myyntiin Turun Sanomien Jokamiehenmarkkinoilla h..tisti väärin kirjoitettuna mutta soitin ja sen jälkeen on Lercheiten kanssa puuhasteltu. Tällainen tausta mahdollista kun ikää on yli seitsemänkymmentä.

Ansis

Kotkottimen pahimmat suunnittelumokat olivat sponsorina olleet liimatehdas ja Finnair. 70 kiloa ylimääräistä epoksia ja yhden Convairin ohjainmekanismit...
My mind is willing, but purse is weak.

Martti Mattila

Pentti Alanne Motolercheä kehitellessään teki ensiksi kaksitahtimoottori version kaksipaikkaisena, näin muistan kuulleeni. Tsekeissä on tuo OK-AUO15 ja joku on sen jälleenrakentanut kannuspyöräkoneeksi, moottorikopaksi suuri kurpitsa, kuollutta painoa on varmasti saatu pois. Tuo Beaver myyntiilmoitus sai etsimään kampiakselia Rotax 532 een. ei ollut enää Kärkkäisellä myynnissä, Funair saksassa tarjosi hintaan 1500 E. ja versio kolme. Eli käytetty 582 tai 503 on parenpi vaiktoehto. Kelkkamyyjä kertoi navetanvajassa kymmenvuotta seisseen kaksitahtarin käyvän pari tuntia ja sitten neula tai rullalaakerit jumissa rullat sikinsokin.
Pyhä Pietari jätti taivaanportin eräälle vaimolle vahdittavaksi. Sisällepääsyn ehtona yhden sanan oikein tavaus. Naisen mies kuoli ja tuli Taivaanportille, nainen sanoi miehelle, tavaa yksi sana oikein niin pääset sisälle. Mies että helppo nakki, mikä sana. Nainen sanoi Chechoslovakia. Ulkopuolelle jäisin minäkin.

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod