Kaunis tai ei.

Aloittaja Martti Mattila, maaliskuu 05, 2024, 14:25:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

Martti Mattila

Rolf Ehmannin innoittamana läksin tekemään NSU rivimoottorista lentomoottoria. Rolf itse luovuttuaan NSU sta. siirtyi Tsekkiläiseen tehdasmoottoriin. Jos hän oli tykästynyt rivikoneen antamaan nokkaan niin siinä hänen RE-4 kaksitasossa oli nokan muotoilu epäonnistunut. Melkeimpä pahimman näköinen nokka mitä missään riippuvassa. Kauneimmasta päästä on tuo Chilton Monoplane, periaatteessa sama moottori mutta Chilton ehkä heittokäynnisteinen mikä tekee moottorin kapeammaksi. Ite kuvittelin tekeväni hienon nokan, ei onnistu leveyttä liikaa, kaventaminen mahdollista mutta ensiksi käynnistetään.

Martti Mattila

Saksalaisinsinöörit ovat NSU moottorissa tuoneet jäähdytysilman pakoventtiilien ja kansissa olevien pakotumppien puolelta. Jäähdytysilma kohtaa ensimmäiseksi moottorin kuumimmat osat lämmeten siinä samalla max.lämpötilaan. Jatkaen senjälkeen matkaa kansien imupuolelle mitä siinä yhteydessä oikeastaan lämmitetään jäähdytysilmalla. Eli lämmönvaihdin insinöörin silmällä väärin suunniteltu. Sama tapahtuu useammissa ajoviimajäähdytteisissä moottoripyörissä, jäähdytysilma törmää ensimmäiseksi kuumemmalle puolelle.
Joku jossain sanoi että näin menetellen sylinterinkannet pysyvät tasalämpöisinä eikä vääntyilyä (distortion) tapahdu. Loppupeleissä näitä rivimoottoreita jäähdytetään bensiillä, sen läpimenoa lisäämällä saa CHT n. putoamaan. Tarvitsisin oikeastaan CHT anturin joka sylinterille ja myös EGT t. liian kallista, jää tällä kertaa.
Ehkä sitten jos tämä jää ainoaksi harrasteeksi jos tulen vanhaksi.
Myös jäähdytysilman syöttö tapahtuu potkurin pyörimissuuntaa ajatellen väärältä puolelta nokkaa, ehkä sen saan korjattua kanavoinnilla. Mutta nokan muotoilu meni joka tapauksessa ..tuiksi, siitä tulee parhaimmillaan Zlin 42 den. tyylinen eli karsea.

Ansis

Monessa tehokkaaksi ja kestäväksi suunnitellussa nestejäähdytteisessä moottorissa on nestekierto tehty syyläristä pumpaten kansiin ja sieltä lohkoon, koska muuten alukone ei vaan kestä. 2-tahtiset on aina bensajäähdytteisiä, nelarissa huuhtelun jäähdyttävää vaikutusta ei voi oikein hyödyntää.
My mind is willing, but purse is weak.

Martti Mattila

Pitääkö selventää että nämä moottorit ovat ilmajäähdytteisiä ja sitä kautta mennyttä aikaa. Tuon NSU Prinz moottorin pohjalta NSU suunnitteli ensimmäisen nestejäähdytteisensä NSU K70 mistä tuli konkurssin jälkeen volkkarin ensimmäinen nestejäähdytteinen VW K 70. Rauta lohko Alu kansi. Mulla on semmoisen kapiakseli väännetty tuohon.
66,6 mm. isku on nyt 78mm. Silti moottori madaltui koska uudet Männät matalammalla puristuskorkeudella. Hiomalla ja Hondan kiertokangilla saisi vielä 5mm. lisää iskua mutta edellyttäisi potkuripään runkolaakerin pidentämisen ollakseen hyväksyttävä. Turhaa ajan ja rahan haaskausta. Kauan sitten täälläpäin poikaset virittivät Sumbeam Avengeria. Männät sulivat, ammattivirittäjä sanoi että bensaa pitää saada menemään 40 l.tunnissa että kestää. Konsti on käytössä lentomoottoreissa.

Ansis

40 litraa tunnissa bensaa menee jopa siviiliauton koneesta läpi, tosin silloin mennään autobahnilla pari markkaa lasissa. Pienemmillä tehoilla taas ei tarvita bensalla jäähdyttämistä. Eihän tässä ole kuin nelisenkymmentä vuotta kokemusta virittämisestä. Ihailtavaa on tuo koneistus- ja suunnitteluintosi, mutta kaikkea ei kannata silti kyseenalaistaa, kuten moottorin osien tasalämpöisenä pitämistä.
Jo yli tuon 40 vuoden ajan männät on jäähdytetty alapuolelta tekemällä niiden pohjiin öljysuihkut pääöljykanavasta ohuilla banjopultteihin juotetuilla pilleillä, ei ole amerikanhomma jälkiasennuksenakaan. 
My mind is willing, but purse is weak.

Perttirin

Ei se 40l aivan kaikki jäähdyttämiseen mene 200km/h vauhdissa.

Martti Mattila

Olen yhteen Peugeot Dieseliin lisännyt männänlaki suihkut kun Mitsubishistä opin että sellaisia on. Siihen menikin sitten öljypumpun kapasiteetti. Näissä sylinterit alaspäin moottoreissa männät on käytännössä täynnä öljyä se vain alakuolokohdassa heitetään välillä pois ja uutta virtaa tilalle, erillistä öljyn suihkuttamista mäntiin ei tarvita. Joskus jossain mainittiin että tuolle Zlin 42 koneen kuusisylinteriselle maistuu 60 litraa tunnissa, oletus on että kansien lämpötila vaatii sen. Näissä on myös varmistettava että palotila ei ole täynnä öljyä ennen käynnistystä ja aiheuta hydraulista lukkoa. Juhani Heinosen Keltiäisestä on kuva missä öljyinen pakokaasu on mustannut koneen kyljen, ei nämä ongelmattomia ole.
 Kun sahasin Niepri sylintereistä Alumiinirivat pois kahdelta sivulta sylkyt meni soikeiksi ja mäntiin nähden väärään suuntaan. Intialaisella pakkohoonilla takaisin pyöreäksi ja samalla tuli käyntivälystäkin lisää, mutta se on öljy mikä männät tiivistää. Asensin ryyppypumpun lercheen ja tein koepumppauksia, sitten pyöritin potkuria käsin. Yhden sylinterin puristukset olivat huonot, olin pessyt öljyt pois bensalla, koekäytön jälkeen taas ok. Onneksi en heti purkanut moottoria vaan epäilin tällaista tapahtuneen.

Ansis

Merkkiluokan Lada 1600 noin 180 heppasella koneella vei bensaa radalla jotain 25 litran pintaan sataselle, mutta se olikin vain kaksiventiilinen kierroskone. Punaviiva ja rajoitin 8500 rpm. Kaikki sisäkalut hieman paremmin viimeisteltyjä orkkiksia kyhmykeppiä lukuunottamatta eikä öljyruiskuja tarvittu. Vissiin toistatuhatta ratakilometriä sillä ajoin ja jäi vielä ehjäksi rallimiehille myydessä. Ei ollut öljyruiskuja siinäkään.

Nuo roikkuvapyttyset taas on oma ongelmansa, kuten tähdetkin. Mulla oli Fisher FP404:ssa rotaxi väärinpäin ja päivätarkastuksen sai aloittaa putsaamalla tulpat...

AN2 taas vaati hieman ropelisulkeisia jo päivällä pitempään seisottuaan.
My mind is willing, but purse is weak.

Martti Mattila

Naapureissa tehdään ensitalven polttopuita äänimaailmasta päätellen. Minunkin pitäisi mutta taas meni päivä leikkimiseen. Vaimo sanoo "Leikki on lapsen työtä". Tässä tulos, ei se nyt niin ruma olekaan kun teki tarpeeksi suuren. Teippaus Alumiiniteipillä ja rasvaus irroitus aineilla. Voi jopa jäädä ehyeksi toiseen kopioon.

Martti Mattila

Se virranjaoitin, Musta siellä alhaalla molkottaa ikävästi. Siitä saisi 50mm. korkeudesta pois jos lisäisi toisen HAL anturin ja sytkäboksin ja laittaisi kaksipäiset puolat hukkakipinä systeemillä. Sitten voisi ottaa jakaja osan pyörijöineen pois. Se olisi taas päivä työtä ja parisataa Euroa rahaa. Moottorin takapäässä on 36-yksi piikkipyörä mutta se ei nyt innosta. Komeat lentokelit meni taas hukkaan turhaa työtä tehden.
Joku ehkä sanoo "Vanhaa hartsia" Nii onki mitä sitte. Olin Ameriikan foorumilla vähän aikaa listalla. Siellä oli kova slougani "Tunne rajasi"
"Know your limits" Pas.a puhetta, kaikkeen ryhdytään luonto antaa rajat.

Martti Mattila

Lentokonehalliprojekti keskeytyi aikaiseen talventuloon, vaidoin NSU projektiin. Saanto, ajopaikka kaikille VW jalkaisille sytkävehkeille ja tupla paluuöljypumppu. Nokkakappale viimeisenä ilmanohjaus kanavineen. Nokkakappaletta olin jo harjoitellut kymmenvuotiaana Viri kumimoottorilennokissa. Nyt on tämä leikki lopetettava ja siirryttävä polttopuu ja autojen katsatus linjalle. On se väärin että tällainen luova ihminen joutuu tekemään niin typerää hommaa kuin halki poikki pinoon.

Martti Mattila

Maailman lyhyin virranjaoitin eli virranjakaja. VW Golf III 2.0 litraa 150 hv. Keskieuroopan nuorisotappaja aikanaan. Romuttamohinta 200 E. plus rahti. Rema laatuisena autodockissa 350-650 E. Sopisi NSU n. etupäähän kuin nenä. En osta liian kallis. Kiinankopio uusi klipsi kannenkiinnityksillä ja sentin korkeampi, kuusikymppiä Maskuun tuotuna. HAL antureita, Sytkäboxeja ja sytytyspuolia saa uusia halvemmalla kuin hävittämöstä. Mutta kynnyskysymys on ne liitäntäjohtojen vastakappaleet mitkä on siellä autossa, ne on arvotavaraa. Onneksi nuuka saksalainen myy johtosarjoja (kabelbaum) purkamistaan autoista, maksaa kuitenkin.
Voi ne pistukkeet teurastaa ja liittää johdot juottamalla tai yksittäis liittimillä.

santtu

Tuolta löytyy miljoona erilaista Startax.net

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod