Rotax 912 ULS syttyboxin johtimia poikki

Aloittaja masal, huhtikuu 03, 2014, 14:35:09

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

masal

Heippa,

tein seuraavanlaisen ilmoituksen TraFi:lle huollon yhteydessä havaitusta. Pieniä käynnistysvaikeuksia tosin on ollut jo aiemmin havaittavissa. Eli kannattaa tarkkailla niitä moottoriin liittyviä johtimia hieman tarkemmalla silmälä ainakin toisinaan... Liitteenä myös kuvat.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Selvitys tapahtuneesta
Vuosihuollon yhteydessä löydettiin moottorin (Rotax 912ULS) elekronisten sytytysyksiköiden johdoista katkenneita johtimia 3kpl. Moottorissa on ajoittain ilmennyt käynnistysvaikeuksia. Moottorin kuitenkin käynnistyttyä ei mitään toimintahäiriöitä ollut havaittavissa edes magneettotestauksessa ennen lentoonlähtöjä. Ilmeisesti koneen käynnistyttyä ajoituskeloilta tuleva jännite on päässyt kuitenkin jotumaan katkoksen "yli" sytytysyksiköille. Ellei vikaa olisi nyt huomattu, olisi todennäköisesti tästä aiheutunut pahempia käyhtihäiriöitä tai jopa moottorin sammuminen. Vika on erittäin vaikea paikallistaa koska johtimen eriste on ehjä ulospäin ja koko johdinnipun päällä on lisäksi suojasukka.
Henkilövahingot
Ei
Ilma-aluksen vauriot
Ei
Ilmoittajan arvio tapahtuneen syystä
Pitkäaikaisen värinän aiheuttama väsymismurtuma/katkeaminen johtimissa. Normaalissa huollossa on lisäksi vaikea havaita tätä vikaa.
Lisätietoja
Vian voi paikallistaa tutkimalla johtimia erittäin tarkkaan ja hieman "venyttämällä" johdinta jolloin sisuksen ollessa poikki eriste venyy...
Vaikka vikaa löytyi molemmista sytytysyksiköiden johtimista, vika ei ollut vielä aiheuttanut selvästi huomattavaa "vajaatoimintaa".
Ko. moottorin käyntiaika on noin 1350 tuntia.
Ilmoituksen tekijä
Muu, kuka? Koneen rakentaja / huoltaja / omist
----------------------------------------------------------------

Markku Salminen

hannuvir

Onkohan noita boxiasennuksia erilaisia, meillä on kasikymppisessä Rotaxissa boxi ja siitä lähtevät johtoliittimet kiinni toisissaan joten ei pitäisi päästä värinästä liikkumaan.
Tuosta kuvastasi ymmärrän että katkokset ovat nimenomaan boxilta liittimeen tulevissa johdoissa.                 Tarkistetaan kuitenkin.

P.Lehtinen

Syttyboxeissa on vanhemmissa (luokkaa 2004 ja vanhemmat) johtokatkoksia joissain tapauksissa havaittu.
Uudemmissa on johdinmateriaali ja tuenta muutettu jolloin tästä ongelmasta on päästy eroon. Vanhemmissakaan ei ole ongelmia (ei ainakaan laajasti) jos moottorissa on ylikuormakytkin, kaasareiden balanssi kohillaan ja moottorin kiinnitus kunnollinen. Eli värinät eliminoitu mahdollisimman hyvin.

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod