Kebnen aaltolentoleiri

Aloittaja Toma, helmikuu 12, 2011, 12:19:44

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Toma

Tänä vuonna päätin pitkän paussin jälkeen osallistua Kebnen purjelentoleirille (http://www.sfk-kiruna.se/kebne.html) ja olla siellä sen täyden 2 viikkoa. Tänä vuonna kun vielä on Kebnen viideskymmenes juhlaleirikin tiedossa.

Minun parhaimmista lentokokemuksista tulee nimenomaan Kebneltä, todella kaunis maisema, ääretön näkyvyys joka ei rajoita muuta kun maapallon kaarevuus, ja sopivien tuulien vallitessa, mahtavat aallot jotka ovat kantaneet meikäläistäkin melkein 8km korkeuteen. Voitte varmaan kuvitella tunnetta istua pienessä lasikuitukopperossa pitkälle yli seitsemän kilometrin korkeudessa... ne maisemat...

Samaan aikaan näkyy Norja, Ruotsi, Suomi ja jäämeri joka kimmeltää pitkin Norjan rannikkoa. Kabiinin ulkopuolella -50 astetta pakkasta, ja kyyti on uskomattoman pehmeää, Säädät vain nopeuden aallon mukaan niin että olet maan nähden paikoillaan, ei ravista, ei vemputa, ei turbulenssia (kunhan pysyt matelemmalla erossa tunturin suojan puolella olevasta roottorista).

Parhaillaan tuo kyseinen aalto nosti noin 16m/s. Yksi huomioitava asia tuossa nousussa oli, havaitsin että kun ilmapaine laskee kehon ulkopuolella niin se vastaavasti kasvaa sisäpuolella. Tämä kasvava ilmapaine haluaa sitten ulos, luojan kiitos oli yksin ja koneessa suhteellisen hyvä tuuletus... ;D

Tuo -50 astetta voi kuulostaa pelottavalta (ja kylmältä) mutta kabiinin sisällä on huomattavasti lämpimämpi, kun huhtikuinen aurinko sitä lämmittää. Mittaritaulun alla olevat jalat ovat ainoat joilla on hieman kylmä, mutta sen takia lämpövastus-sukat on keksitty.

Kuva ja videomateriaalia on hieman heikosti tuolta joten ajattelin korjata myös sen asian tänä vuonna, katsotaan sitten Toukokuun alussa mitä saatiin aikaiseksi. Kaivoin kuitenkin arkistoja ja löysin kasan vanhoja dioja menneiltä Kebnevuosilta, taitavat olla vuosilta 1967 ja 1974.
Nämä kuvat on katseltavissa täällä http://www.ilmailu.org/images/kebne/

Jos joku tunnistaa itsensä tai tutun niin olisi kiva saada nimiä.
Terveisin
Tom Arppe

viper

Kiitos hienoista ja arvokkaista kuvista :)

Toma

Ja taas on matka kohti Kebnen leiriä, nyt jo kolmannen kerran putkeen ja samalla tulee kaiken kaikkiaan tusina käyntiä täyteen. (tosin ihan noviisi olen, kun matkassa on semmoisia jotka ovat käyneet sillä joka ikinen vuosi sitten 1969)
Ilmailu.org jää nyt vailla suurempaa valvontaa tuon kaksi viikkoa alkaen perjantaista 22.03 mutta eiiköhän tämä pysy toiminnassa sen aikaa.
Ne jotka eivät ole nähneet vielä videon jonka tein 2012 leiristä niin se löytyy täältä http://kebne.toma.fi
Jos haluattae kurkkia miltä leiri näytti 1969 niin sekin on mahdollista täällä: http://kebne69.toma.fi
Samat ukot heiluu mutta koneet olivat vain jotain muuta kuin lasikuitua, muuten identtinen meininki. Hyvä että jokin säilyy ennallaan tässä muutoksen maailmassa.
Keräsin myös historiallisia sekä hieman tuoreempia kuvia leiristä tänne: http://www.arppe.fi/pics/
Taisi siellä olla hieman Nummelastakin vuodelta 1968.

Kyllä tuota leiriä onkin odoteltu, kaksi viikkoa lentämistä uskomattoman hienoissa maisemissa, ulkona olemista, toisten ilmailuhullujen kanssa rupastelua ja yleensä päivän pari lumimyrskyssä mökissä hyvän kirjan kanssa oleskelua, auttaa kyllä taas kummasti jaksamaan, suosittelen lämpimästi.
Terveisin
Tom Arppe

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod