Onko ilmatyynyalus lentokone?

Aloittaja Arto, helmikuu 19, 2010, 10:20:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Arto

Onkohan tämä lentokone vai vene?

Vaaditaankohan tähänkin koulutus ja lupakirja?

http://www.hovercraft.com/content/index.php?main_page=index&cPath=53
Arto

ttorri

ei ole ilma-alus, sillä on ilmaa raskaampi ja saa nostovoimansa pääasiassa maa efektistä ts. ei kiinteiden tai pyörivien siipien avulla.

Mutta on moottoriajoneuvo joka tietysti pilaa hauskuutta jossain laajuudessa.


Wikipedia tietää seuraavan ( sitten oli vielä viittaukset lakiin):

Yksityinen ilmatyynyalus on avovedessä liikkuessaan vesikulkuneuvo, jonka kuljettajalla pitää olla olosuhteisiin nähden tarvittava ikä, kyky ja taito. Jos moottoriteho on yli 37 kilowattia, on alus rekisteröitävä ja kuljettajan on oltava 15 vuotta täyttänyt. Talvella jäällä liikkuessaan ilmatyynyalus on maastoajoneuvo, jonka kuljettajan on oltava 15 vuotta täyttänyt. Vesistössä ja jäällä saa liikkua vapaasti tarpeetonta häiriön aiheuttamista välttäen ellei aluetta ole erikseen suljettu. Maalla liikkuessaan ilmatyynyalus on aina maastoajoneuvo, joka tarvitsee liikkumiseensa maan omistajan tai haltijan luvan. Moottorikäyttöistä ajoneuvoa saa maastossa kuljettaa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Viranomaisten aluksilla on vapaammat liikkumisoikeudet

jkettu

Joo, tosin tuon linkin osoittamassa laitteessa on selkeästi siipi + muita aerodynaamisia pintoja ja videon perusteella se kykenee toimimaan maavaikutuksen yläpuolella.  Vaikka laskutelineenä onkin ilmatyyny, en osaa kuvitella miten suomalainen viranomainen voisi tuon luokitella ilmatyynyalukseksi.

Ansis

TraFi on nyt niin sekaisin, että voisi olla kokeilukeli monen asian suhteen ;)
My mind is willing, but purse is weak.

Seppo Koivisto

Laitehan on siivillä maaefekti- tai patosiipialus eli WIG (Wing in Ground-effect). Jos maavaikutus ulottuu kärkivälin verran ylöspäin, niin ei tuo mielestäni korkeammalla käynyt. Ilmailulain mukaan ilma-aluksella tarkoitetaan laitetta, joka saa nostovoimansa ilman reaktioista lukuun ottamatta ilman reaktiota maan tai veden pintaa vastaan.

JuhLa

Eivät taitaisi olla mökkinaapurien suosiossa - ainakaan auraalisesti ;)

Ilmatyyny- ja maaefektialuksista on vuosikymmenet yritetty ottaa irti iloja ja hyötyjä, mutta aika harvahkossa nuo edelleen näyttävät olevan. Virkistävää kuitenkin, jos pellepelottomat jaksavat hautoa myssyjään ja nikkaroida.

Powered by EzPortal
Powered by SMFPacks Menu Editor Mod