0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.
Nokun trasitio- eli muutostilanteessa, kun helikopterilennosta, missä ilmavirta tulee roottorin yläpinnalta roottorin läpi, siirrytään autorotaatioon, missä virtaukset ovat päinvastoin ja lisäksi täytyy saada eteenpäinnopeutta ettei vajoamisnopeus tulisi liian suureksi. Tämä vaatii muutamia operaatioita joiden ajoitus on melko kriitillinen. Niiden opettelussa henki ja etenkin rauta on hupaa. Helikopteri on oikea väline tähän. On vain vähän todellista tarvetta päästä suoraan ylös. Huolimatta hyppystartista, autogyro vajoaa "lakikorkeudesta" lähelle maanpintaa samalla kun sen eteenpäinvauhti kasvaa riittävän suureksi jotta moottoriteho riittää myös nousunopeuteen. Muistaakseni hyppystarttiautogyroissa oli kohtuulliset moottoritehot (yli 300 hv) ja roottorin halkaisija oli melko suuri, mikä salli pienen miniminopeuden.
Lainaus käyttäjältä: taho - Kesäkuu 09, 2008, 15:29:11Nokun trasitio- eli muutostilanteessa, kun helikopterilennosta, missä ilmavirta tulee roottorin yläpinnalta roottorin läpi, siirrytään autorotaatioon, missä virtaukset ovat päinvastoin ja lisäksi täytyy saada eteenpäinnopeutta ettei vajoamisnopeus tulisi liian suureksi. Tämä vaatii muutamia operaatioita joiden ajoitus on melko kriitillinen. Niiden opettelussa henki ja etenkin rauta on hupaa. Helikopteri on oikea väline tähän. On vain vähän todellista tarvetta päästä suoraan ylös. Huolimatta hyppystartista, autogyro vajoaa "lakikorkeudesta" lähelle maanpintaa samalla kun sen eteenpäinvauhti kasvaa riittävän suureksi jotta moottoriteho riittää myös nousunopeuteen. Muistaakseni hyppystarttiautogyroissa oli kohtuulliset moottoritehot (yli 300 hv) ja roottorin halkaisija oli melko suuri, mikä salli pienen miniminopeuden.Mitenkäs tuosta pystysuorasta noususta siirrytään vaakalentoon noin niinkuin roottorin pyöritysvoiman annostelussa ? -meinaan, että onko roottorissa pyörityslaitteisto toiminnassa silloin kuin tuo siirtymävaihe tehdään ? Katselin joskus tuubin gyrovideoita ja ainakin niissä lento jatkui vajoamatta eteenpäin pystysuoran nousun jälkeen. Lisäksi on videopätkä jossa gyro nousee suoraan ylös ja vajoaa samoille sijoilleen alas liikkumatta yhtään vaakatasossa.
tossa viimesessä kuvassa näyttäisi olevan aika ihmeellinen kohtauskulma roottoritasolla kun mennään kai kumminkin eteenpäin. Roottorin pyörimistason kaiken järjen mukaan kuuluu olla kulkusuuntaan nähden positiivisella kulmalla, muuten tullaan nopeasti tantereeseen tutustumaan.Vai liekö kyseessä optinen harha.